Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10044145 www.bgdnes.bg

Пускат Иво Пифа с гривна вкъщи

След като и Весо Брадата излезе от килията

Магистратите проявяват милост към люлинския кримигерой заради болен роднина

Милост от Темида за аверите на бизнесмена Веселин Денков - Весо Брадата, погнати като престъпна група за лихварство, изнудвала длъжници! След него вкъщи с гривна за електронно проследяване се прибират люлинският кримигерой Ивайло Георгиев - Иво Пифа и Благовест Михайлов, а Георги Бранков е пуснат на свобода срещу 10 бона! Това става ясно от определение на апелативния спецсъд, научи "България Днес".

Реклама

Един от основните мотиви на магистратите е изтеклият срок от над 11 месеца, през който задържаните търкат нара. Покрай изминалото време в килиите е намалял рискът от извършване на престъпление, а тримата се отличили и с добро поведение. Иво Пифа е освободен под домашен арест и заради здравословни проблеми на негов близък роднина.

Защитата се жалва от развоя на делото, което още не е започнало по същество пред Темида. Според адвокатите свидетелите са разпитвани щателно по въпроси извън предмета на доказване, а сочените за пострадали не са били разпитани. Обвинителната теза се крепи основно на показанията на анонимен свидетел, посочват юристите. Те откриват, че в обвинителния акт вторичните престъпления като побои и изнудване са описани като случили се близо половин година след края на съществуването на групата.

Освен като тартор на бандата Иво Пифа е обвинен за заплаха за убийство и тежка телесна повреда, отправена в условията на следствения арест. Според прокуратурата на 11 декември м.г., докато е зад решетките, той се обърнал към един от кредитополучателите, взел 10 бона заем. "Ще те заколя и ще те изкормя, ако не върнеш парите", гласи страховитата реплика, описана в материалите по делото.

Въпреки че е реабилитиран, за Пифа магистратите отчитат предишно негово осъждане и ролята му на главатар в престъпната схема. Това го очертава в негативен аспект като личност с по-висока степен на обществена опасност, със склонност към противоправни прояви, посочват съдия Венелин Иванов и колегите му.

За Благовест Михайлов те отбелязват двете му обвинения - за участие в престъпната група и за изнудване, придружено с побой. Те са се случили в изпитателния срок на условна присъда за държане на наркотици.

При справка за Георги Бранков става ясно, че освен в групата на Брадата и Пифа той е на подсъдимата скамейка като участник в още две банди. Едната от тях е на фалшификатори, изготвяли документи менте за бежанци. Поради по-ниската му позиция в йерархията на организацията на Пифа и Брадата е определена по-леката мярка за Бранков.

Реклама

Весо Брадата и Иво Пифа са дадени на съд с още 8 души. Те са подпукани като престъпна група за рекет и лихварство, действала от 2018 до края на август 2020 г. в София. Според обвинението далаверите са ставали през заложните къщи на Иво Пифа и сина му Сашо с пари на Весо Брадата. Анонимни антимафиоти замесват името на хазартния бос Васил Божков като финансист на схемата, но дали подобни твърдения са подплатени с доказателства по делото, остава загадка.

Денков, който е собственик на известни заведения, е закопчан на връщане от почивка в Италия с приятелката си - миската Ивайла Бакалова. След като Брадата прекарва месеци в кауша, тя взима участие в разследване на Антикорупционния фонд. В него представя тайни записи с хора от службите, бивши депутати и приближени до съдебната система, в които се говори колко би струвала свободата на Денков. След публикуването им любимият й беше пуснат под домашен арест.

За Денков, Пифа и компания разследващите подозират, че са пращали хора по протестите в София срещу правителството. Твърди се, че сочените за лихвари са предлагали на длъжници да вилнеят по паветата срещу опрощаване на дългове. Наскоро спецпрокуратурата обвини Божков, че е дирижирал и ръководил група, която имала за цел с хулигански действия да причинява средни телесни повреди, да унищожава чуждо имущество, да предизвиква палежи и да държи взривни вещества.

Изземат коли от люлинчанина

Спряганият за топлихвар люлински кримигерой Иво Пифа се разделил с част от луксозния си автопарк. Запознати разкриват, че при акцията и арестите криминалисти са иззели лимузини за около 3 млн. лв. поради съмнения, свързани с договорите за покупко-продажба. Тарикатските коли са държани в автокъща, макар че не се водели на Пифа. Затова ченгетата смятат, че лъскавите аудита и мерцедеси са прибирани от длъжници, които не успели да погасят заемите си.

Реклама
Реклама
Реклама