Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10198807 www.bgdnes.bg

С въздух е пълен таралежът Търкаланка

Вероятно е бил ударен силно 

Друг еж сам отива при ветеринарите, за да му махнат кърлежите 

Търкаланка е таралеж, който е пълен с въздух.

Въпреки че звучи любопитно, всъщност състоянието й е животозастрашаващо и благодарение на намесата на лекари успява да оцелее.

"Сигурно изглежда много симпатично, ако не знаеш, че е резултат от проблем. Търкаланка е с подкожен емфизем - има кухина с натрупан въздух под кожата от едната страна на тялото. Получава се най-често при силен удар и въздухът най-често идва от гръдната кухина. Освен източване на въздуха, което понякога не е еднократно, наложително е и лечение", обясняват от фондация "Дивите животни", които поемат грижите за милото същество

Реклама

Търкаланка се опитва да се свие на кълбо, за да се защити от големите същества около нея, но неестественото нещо под кожата не й позволява и тя се търкулва, без да може да се свие съвсем добре. Това води до рискове за нея в дивата природа и невъзможност да се брани, ако бъде атакувана.

"Много често се случва хората да тълкуват погрешно поведение на животни, защото оприличават на човешките и познатите ни от кучетата и котките мимики, жестове, състояния. Това е погрешно, защото различните видове същества изразяват емоциите си по различен начин. Например "таралеж, който се усмихва", защото е озъбен симпатично, съвсем спокойно може да се окаже таралеж със счупена челюст. Животно, което се търкаля по гръб, може да се окаже със сериозен здравословен проблем, а не подобие на кучето, което се въргаля по гръб от радост. Преценяването на състоянията и необходимостта от помощ при дивите е сложна работа и не бива да ги оприличаваме на себе си или на домашните си любимци, защото така ще изпуснем някой значим проблем. Всеки вид животно има своите специфики", съветват от фондацията, чиито служители всяка година спасяват хиляди животни.

Те се натъкват и друг любопитен момент през последните дни. Нападнат и изтормозен от кърлежи таралеж сам отива до клиниката им. "Това е съобразителен малък еж - дойде сам до клиниката с все кърлежите по слабичкото му телце, за да се погрижим за здравето му. Всички наземни бозайници имат кърлежи и това е нормално. Проблем е при тежка паразитоза, когато са огромен брой, а животното вече е зле от нещо друго", разказват от "Дивите животни".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама