Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10248201 www.bgdnes.bg

Оправдан за убийството на Бай Миле прибира 30 бона

След 10 г. битка с Темида

Георги Стефанов претендира за половин милион, но го посичат заради отпаднали обвинения

30 бона обезщетение прибира един от подсъдимите за кървавата екзекуция в ресторант-градина "Славия", при която са убити босът на СИК Милчо Бонев - Бай Миле и петима негови гардове! След 10 години разправии с Темида Георги Стефанов и останалите трима - Анатолий Мънков-Плъха, Тихомир Дочев-Мравката и Стилян Георгиев-Мишката са оневинени. Заради оправдателната присъда Стефанов осъжда прокуратурата за причинени неимуществени вреди. Това става ясно от определение на Софийския градски съд, научи "България Днес".

Реклама

Едно от най-показните и мистериозни покушения става на 30 юли 2004 г. в София. Тогава Бай Миле чува по телефона последните думи в живота си: "Спокойно, това е само полицейска проверка!". Секунди преди това Бонев набира номера на голям полицейски началник, защото в заведението, където се намира, нахлуват въоръжени с автомати "Калашников" и картечни пистолети маскирани мъже, които носят униформи с надписи "Полиция".

Сикаджийскит бос използва заведението като офис за срещи. Във фаталния ден той пристига там с брониран мерцедес, принадлежал някога на охраната на Тодор Живков, и още една кола. Пазят го седем охранители, двама остават на улицата пред заведението, а останалите петима се настаняват в сепаретата и на бара в ресторанта.

Бай Миле има две срещи. Първата е с Николай Миланов-Митничаря, с когото Бонев обсъжда как да си купи нов брониран мерцедес от Германия. След това се премества на съседна маса, където го чака Методи Маринков от Пазарджик. Той е дошъл, за да моли за закрила на брат си Георги Маринков-Лозенеца, известен кримигерой.

По същото време пред "Славия" спират две коли, от които изкачат маскирани мъже с автомати и черни униформи с надписи "Полиция". Двама хващат на мушка охранителите отвън, а останалите нахлуват в заведението с крясъци "Полиция! Лягай на земята!".

Милчо Бонев получава успокоителен отговор от висшия полицай, но в този момент килърите откриват стрелба. Двамата гардове отвън са очистени. На място са ликвидирани Бай Миле и петима от охраната му. Други двама са тежко ранени, но успяват да оцелеят. По боса са изстреляни 20 куршума, от които 6 в главата, установяват криминалистите. За тях остава загадка с кой висш началник се е чул Милчо Бонев, тъй като по време на кръвопролитието изчезва зеленото му сако, в което са мобилните му телефони.

Реклама

Седмици по-късно полицията арестува заподозрените за касапницата. Георги Стефанов прекарва 1 г. под стража, почти 2 г. под домашен арест, след което внася 5 хил. лв. гаранция за свободата си. През лятото на 2011 г. по време на пледоариите на първа инстанция прокуратурата се отказва да поддържа обвиненията срещу Стефанов поради липса на доказателства. Въпреки това окончателно той е оправдан през септември 2014 г. Магистратите коментират, че има отделни косвени улики, които не стигат за осъдителна присъда. Заради незаконните обвинения и негативните си преживявания покрай процеса Стефанов завежда дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), като претендира за 500 бона.

В иска си отбелязва дълго продължилия процес, шумното отразяване на делото в медиите, с което е накърнено доброто му име. Жалва се, че близките му са били подложени на унижения, а за капак останал без работа и приятелката му го изоставила. Приятелите му го избягвали и го мислели за престъпник дори след като бил оправдан. Всичко това влошило психиката му и той започнал да изпитва тревога и безпокойство, притеснявал се от посегателство върху личната му сфера. Освен това, докато бил в следствения арест, страдал от тежки здравословни проблеми. Получил и артрит, а докато бил заточен между четирите стени на дома си, вените на краката му се надули, косата му побеляла и окапала.

Родителите на Стефанов били известни хора в Кърджали - директори на учебно заведение и на банков клон. Затова всички познавали сина им. Когато минавали покрай блока, съседите им млъквали. Стефанов се почувствал принуден да замине за чужбина поради липсата на работа и негативизма.

Магистратите отчитат, че Георги Стефанов е бил едва на 27 г., когато се е сдобил с обвинения. Макар делото да се е проточило, прокуратурата не е протестирала оправдателната присъда спрямо него на първата инстанция. Така в следващите години той е знаел, че положението му не може да бъде утежнено, но се е влачил с адвоката си в съдебните зали за заседанията пред апелативния съд и Върховния касационен съд. По тази причина определят само 30 бона компенсация и отхвърлят иска до пълния му размер до половин милион.

Подозират сръбска връзка

Сръбска връзка подозират разследващи в разстрела на Бай Миле. Насоката е свързана с приятелските отношения на покойния бос със сръбски мафиоти и контактите му с наркобоса Сретен Йосич - Йоца Амстердама. Самият Йосич твърди друго: "Сръбската мафия уби Бай Миле, защото се намеси в канал за наркотици и поиска да измести от него хора на Милорад Улемег-Легия". Така или иначе, едно от най-кървавите престъпления остава неразгадано.

Реклама
Реклама
Реклама