Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10255626 www.bgdnes.bg

100 бона гаранция за Весо Брадата

Ресторантьорът нямал половин милион за свободата си

Веселин Денков е с утвърден бизнес, който продължава да действа въпреки запорите от НАП и КПКОНПИ, отчита съдът

Парична гаранция от 100 бона е определена за подсъдимия ресторантьор Веселин Денков - Весо Брадата, познат и като Весо Воденицата! Това става ясно от окончателно определение на Апелативния спецсъд, научи "България Днес".
Бизнесменът е погнат пред спецсъда за участие в рекетьорска банда. На подсъдимата скамейка са известният люлинчанин Ивайло Георгиев - Иво Пифа и още 8 души. Според прокуратурата те са действали от 2018 до края на август 2020 г. в София, като са се занимавали с рекет и лихварство. Разследващите разкриват, че шашмите са ставали през заложната къща на Пифа с пари на Брадата. Като финансист на схемата беше спряган хазартният бос Васил Божков, но доказателства за тези твърдения няма.
След арестите Весо Брадата прекарва близо 9 месеца в килията. Магистратите го пускат в момента, в който излизат негови разкрития за корупция в съдебната система. Бизнесменът прекарва известно време под домашен арест с гривна за проследяване на крака. В началото на август съдът му определя колосалната гаранция от половин милион лева. Причината за по-леката мярка се крие в занижаване на риска от криминогенно поведение, срока на задържане и последващия арест в домашни условия.
Въпреки смекчената мярка за неотклонение Денков не внася сумата и продължава да виси между стените на дома си. Магистратите отчитат това негово добро процесуално поведение. Отбелязват и че срещу него има две други висящи дела. Едното е за изнудване, заведено е от покойната финансистка Станка Марангозова, по него е подсъдим заедно с изчезналия Иво Масларов. Другото е за самото убийство на Марангозова, за което са подпукани служителят на НСО Бисер Иванов, соченият за килър Петър Костов и Иво Масларов. Според обвинението Денков е финансирал престъплението.
Весо Брадата атакува размера на определената миза за свободата си. Първата инстанция решава да намали сумата десетократно - на 50 хил. лв. Апелативните спецмагистрати се съгласяват с мотивите на колегите си, но считат, че гаранцията трябва да бъде 100 бона.
Служителите на Темида коментират, че щом не е внесена сумата от половин милион, значи тя наистина е непосилна. Размерът трябва да се съобрази с имущественото състояние на подсъдимия. Денков е обвинен за тежко престъпление и има достатъчно доказателства срещу него, но той е лице с утвърден бизнес в страната, като търговската му дейност продължава своето развитие независимо от наложените върху имуществото му обезпечителни мерки, изтъкват съдиите. За обсъжданите запори, наложени от НАП и КПКОНПИ, не са представени документи, но те ги приемат за чиста монета.
Заедно с Брадата на свобода искат и двама от съпроцесниците му - Благовест Михайлов и Сашо Георгиев. За двамата е определен домашен арест. Първата инстанция решава да ги пусне срещу гаранции от по 10 хилядарки, но решението е отменено. Двамата остават вкъщи, тъй като са събрани достатъчно улики срещу тях, посочват съдия Емилия Петкова и колегите й.
Михайлов и Георгиев отговарят за участие в престъпна група и изнудване. Затова съдът възприема двамата като личности с висока степен на обществена опасност. Самото престъпление изнудване включва извършени определени принудителни действия върху личността на пострадалия, включен в кръга на свидетелите по делото, уточняват магистратите.
Освен това те отчитат обремененото съдебно минало на Михайлов. Той е осъждан през юни 2018 г. условно, като евентуалното му участие в бандата съвпада с определения изпитателен срок. Това означава, че ако бъде осъден за рекетьорската група, той ще трябва да лежи и по-старото си наказание.
За Сашо Георгиев съдиите посочват, че не могат да го спасят само младата му възраст, влошеното му здравословно състояние и професията му. Трябва да се отчетат степента на обществена опасност на престъплението и събраните доказателства, категорични са магистратите. Затова за по-сигурно те оставят Георгиев и Михайлов под домашен арест.


Още на старта

Процесът срещу бандата на Брадата и Иво Пифа за малко да претърпи провал поради открити процесуални нарушения. Първата инстанция решава да върне делото за поправителен на прокуратурата, но втората отсича, че това са "технически неточности", които могат да бъдат оправени в съдебната зала. Делото е внесено през януари т.г., но още цикли, като дори не е започнало по същество и не е разпитан нито един свидетел.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама