Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10296406 www.bgdnes.bg

Пръстен убиец е топнаходката

Родните индианаджоунсовци намират 600 уникални артефакта 

В морето край Несебър откриха подводна крепост това лято 

Пръстен убиец и подводна крепост са сред топнаходките на родните археолози тази година.

Българските изследователи изпращат поредна успешна година, в която впечатлиха не само у нас, но и по света с уникални изровени артефакти.

Пръстен убиец беше намерен в средновековния град Мисионис край Търговище. Артефактът е сребърен и е с три съзнателно направени дупки с куха касета за поставянето на отрова. Според проф. Николай Овчаров, познат като българския Индиана Джоунс, това показва, че у нас са извършвани политически убийства. Намерена е и тъкан с везба със златни нишки, която може да се отнесе към XIII-XIV в. и вероятно е константинополска изработка.

Реклама

Находките от тази година са над 600, но пръстенът най-силно впечатлява. "Това е находка близнак на първия по рода си пръстен убиец. Пръстенът от Мисионис е от по-благороден метал в сравнение с открития от доц. д-р Бони Петрунова. И показва, че в България са извършвани политически убийства", обобщи Овчаров. Предстоят обработка и реставрация, които ще отнемат време.

Според археолозите находките от монети, стъклени чаши за вино, заключени катинари, стрели и бойни топки, умишлено укрити, разкриват богатия бит на граждани. Правят впечатление миниатюрни седеммилиметрови монети, с които е плащано на майсторите при строежа на града. А за големия пожар говорят откритите сребърни монети от времето на царете Иван Александър и Иван Шишман - също скрити, слепени по 10-12 броя от високата температура при пожара.

Древна крепостна стена, строена преди повече от 2500 години, откриха преди около месец археолозите край Несебър. Руините са били открити по време на подводна експедиция от екип от Центъра за подводна археология. Находката е била скрита под дебел пласт от пясък и мидени черупки. Историците предполагат, че намерените под водата крепостни стени са част от античен град, потънал в морето. Всеизвестно е, че малкият полуостров, върху който е разположен Несебър, в миналото е бил доста по-голям.

"Близо 1/3 от древна Месамбрия днес е под водата. Открити са внушителни съоръжения от всички зони на акваторията на Несебър. Тук са едни от най-впечатляващите. От пет години правим проучвания, но чак сега попаднахме на стената, която издирвахме. Това е така наречената тракийска стена", обясниха хора от екипа от Центъра за подводна археология.

В края на лятото археолози от Националния исторически музей откриха милиарна (крайпътна) колона, издигната в чест на император Траян Деций, при крепостта Состра до град Троян.

При разкопките през юли в Троянско са открити близо 80 монети от бронз и сребро, накити. Най-ценната придобивка за троянския музей е варовиковата колона, издигната от градския съвет на Никополис ад Иструм през 249 г. в чест на император Траян Деций. Този паметник доказва, че Состра е крайпътна станция, до която минава не само пътят за Филипополис-Ескус, но и друг важен за провинция Долна Мизия път в посока Никополис ад Иструм. Твърде вероятно е издигането на колоната да е било свързано с преминаването около Состра на самия император, за когото се знае, че загива две години по-късно в битка с готите при град Абритус (дн. Разград). Колоната е вторият подобен паметник в зоната пред главната порта на кастела. Първият бе открит през 2016 г. в съседен сондаж. Тя е била посветена на император Филип I Араб през 244 г.

Реклама

Неизвестен Бог търсят, но засега не откриват археолози в най-стария тракийски град, който се намира край пловдивското село Васил Левски.

В населеното място, което е датирано от VI в. преди Христа, е имало храм, наречен Златен заради уникалните си плоски жълти керемиди с размери 70 на 50 сантиметра. Уникалната му конструкция е позволявала да бъде забелязван от много далеч. Най-старият тракийски град край с. Васил Левски е открит още през 1993 г., но не е мащабно проучен. Общата му площ е около 30 декара, като предстои сега да се работи на 6 дка, които обхващат укрепената цитадела на града. Вече са разкрити приблизително 100 метра от крепостната стена от гранитни блокове, която впечатлява с дебелината си - 2 метра. Намерени са и много предмети от битовата керамика, които са внос от антични гръцки градове и разкриват за добре развита търговия между двете страни.

През юни изключително рядко древно селище на 8000 години откриха археолози по трасето на главен път Е-79. То е с нетипични сгради в кръгла форма и се намира близо до изхода на Искърското дефиле. Там е намерено тяло в нетипична поза. Ръката е върху лицето, а отгоре му е положен камък - вероятно ритуал срещу вампирясване, смятат учените. Според антрополозите и двете тела са на мъже.

Реклама
Реклама
Реклама