Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10372081 www.bgdnes.bg

"Магнитски" спря горенето на билетите за търкане

Завод отказва да унищожи лотарията заради санкциите

Синдикът Тихомир Найденов се бори за изваждане на "Ню геймс" от черния списък

Санкциите по закона "Магнитски" спряха изгарянето на картончета от моментните игри на Националната лотария! Заради включването на свързаното с Васил Божков дружество "Ню геймс" в допълнителния черен списък зацикли унишожаването на ценните някога талончета, научи "България Днес".

Реклама

Над 250 млн. бройки от любимите на хиляди българи билети на късмета трябва да бъдат унищожени, както повелява Законът за хазарта. До краха на лотарията се стигна след одържавяването и отнетите лицензи на свързаните с обвинения хазартен бос компании. Заради оловото, което се съдържа в картончетата, те трябва да бъдат изгорени в специален завод, а за процедурата отговаря "Ню геймс".

По-голяма част от билетите са унищожени в циментовия завод във врачанското село Бели извор. Швейцарската фирма, която стопанисва завода, отказва офертата да гори останалите талончета, като се позовава на включването на дружеството в списъка за санкции от САЩ. Това оставя с вързани ръце синдика на обявеното в несъстоятелност дружество "Ню геймс" - Тихомир Найденов, както и магистратите.

"Процесуално недопустимо е дружество в несъстоятелност да бъде обхванато от закон на чужда държава, без екстериториално действие от неблагоприятните последици за действия на негови акционери, които нямат достъп до масата по несъстоятелността", коментира в свое определение съдия Жаклин Комитова. Тя указва на синдика да уведоми всички административни и държавни органи за създадената ситуация и да поиска съдействие за изпълнение законовото задължение за изгаряне на билети. Найденов се залавя да търси нови оферти, като проучва възможностите на заводите в Златна Панега и в Бобов дол.

"Билетите са ценна книга, която ние не можем да унищожим. Длъжни сме да ги съхраняваме, като това е свързано с допълнителни разходи - по близо 15 хил. лв. месечно", обясни за вестника Тихомир Найденов. По думите му цялата ситуация е един омагьосан кръг. Той извършва разходи за наемане на складове за билетите, както и за движимите вещи на обявеното в несъстоятелност дружество. "Ангажиментът ми е да акумулирам средства, за да бъдат удовлетворени кредиторите", пояснява синдикът.

Кредитор номер едно е Националната агенция по приходите (НАП), която търси близо 300 млн. лв. публични държавни вземания. На опашката се нареждат и десетки "милионери", които са ударили различни печалби в моментните игри на лотарията, но не са си получили парите.

Още през лятото Софийският градски съд разпореди на синдика да не се съобразява с черния списък, а да продължи работата си. Освен това той трябваше да докладва при отказ за съдействие от страна на държавните институции. "Производството по несъстоятелност е по реда на Търговския закон, то се провежда под контрола на съда. С това безумно решение (включването на "Ню геймс" в санкционния списък - бел. авт.) се прегражда възможността за развитие на производството. Така изпълнителната власт се намесва в съдебната", категоричен е синдикът.

Реклама

Той иска изваждане на дружеството в несъстоятелност от черния списък. За целта пуска писма до Министерството на финансите, НАП и ДАНС. И трите писма остават без отговор, поради което Найденов започва съдебни битки за мълчалив отказ. Вече са заведени дела в административните съдилища, но магистратите излизат с противоречиви решения кой орган е отговорен за изваждането на "Ню геймс" от списъка. Съдия Комитова указва да се продължи обжалването на всички действия и бездействия на администрацията.

Докато се точат процедурите, десетките печеливши не спират да вярват, че някой ден ще си получат парите.

Дело в Страсбург

Дело пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург завеждат акционерите от "Ню геймс". Те се жалват от промяната в Закона за хазарта, която спря дейността на дружеството, и то в срок "от днес за вчера". Тепърва ще се чака произнасянето на европейските магистрати по казуса.

Реклама
Реклама
Реклама