Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10448901 www.bgdnes.bg

Нашенец заловен в Турция с дрога за 1 млн.

63 кг наркотик в тайник надушва куче

Наркотрафикантите са закопчани след границата при получен сигнал

Турската жандармерия залови 63 килограма специален сорт марихуана, наречен скънк, в граничния окръг Къркларели. Български гражданин на 40 г. е арестуван заедно с още четирима пътници в автомобил, а дрогата е открита в пригоден за целта тайник. Българинът е смятан за тартор на наркобанда, която снабдява с дрога Истанбул и Одрин.

В турските служби за сигурност е получен сигнал, че се подготвя нелегален трансфер на наркотици през българско-турската граница. Към момента няма официални данни, но се предполага, че трафикантите са влезли през ГКПП Малко Търново, защото са спипани на 50 км след граничния пункт.

Реклама

Операцията бе извършена в граничния с България район Къркларели от отдела за борба срещу наркотрафика и организираната престъпност на окръжната жандармерия в координация с републиканската прокуратура в окръга, съобщава БТА.

Добре подготвени, турските тайни органи успяват да проследят автомобила, който е минал през границата, и тръгват по петите му. На около 50 км след границата на турска територия ченгетата спират колата с български регистрационни номера. Там закопчават четирима чужденци и един български гражданин, на 40 години.

Ченгетата са взели с тях специално обучено куче, което да може да открие наркотиците и да заковат трафикантите.

Вече щракнали белезниците на петимата бандити, кучето започва да души из автомобила. Не отнема много време и добре обученото животно надушва нещо. Дава сигнал на ченгетата, че има наркотици в колата. На посоченото от кучето място турските полицаи откриват няколко тайника с равно разпределени пакети. Изземат наркотика, който се оказва 63 килограма марихуана. Последвали лабораторни тестове показват, че не е обикновен канабис, а специален сорт, наречен скънк.

След успешната спецоперация става ясно, че трафикантите са пътували към Истанбул, където смятали да разпределят дрогата из местни дилъри и тя да бъде разпространена. Според турските митничари стойността на контрабандната пратка от 63 кг скънк, вид силен канабис, се изчислява на 6,3 млн. турски лири, това е около 900 000 лева.

Турските медии смятат, че именно нашенецът е тарторът на криминалната организация за трафик на дрога. В момента разследването в Турция се бори да установи дали това не е редовна практика на българина и бандата му.

Реклама

След големия удар турската полиция е предприела обиски на различни адреси в район Къркларели, Одрин и Истанбул. При последвалите претърсвания са иззети три автомобила с нередовна регистрация, две радиостанции, мобилни телефони и големи суми в евро и български лева.

При разследването криминалистите са установили, че спипаните трафиканти са сменили колите точно преди да пресекат българско-турската граница. Петимата са в ареста и са предадени на съда.

Продължават да текат разпити и разследването не е приключило. В момента турските власти проверяват и връзките на наркотрафикантите в България.

Нашенецът и съучастниците му ги очакват от 20 до 30 години зандан по турските закони.

Капан за трафиканти

Пловдивският предприемач Румен Рончев излежава присъда за трафик на наркотици в турски зандан. В началото на септември м.г. камион на една от фирмите му бе спрян за проверка в Одрин и в него бяха открити 28 кг марихуана.

Дрогата е оценена на около 500 000 лв. Турските ченгета казали на шофьора да се обади на шефа си и да му каже, че тирът се е развалил. Рончев тръгва спешно за Одрин, но там попада в капана на органите на реда на южната ни съседка. В момента пловдивският бизнесмен излежава присъда в турски зандан.

Реклама
Реклама
Реклама