Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10453327 www.bgdnes.bg

500 хил. пиратски сайта разбива ГДБОП

България участва в глобална акция

Съвместно с Европол са конфискувани стоки за пет милиона лева

България помага на Интерпол и Европол в международна операция срещу фалшификатори на обувки, дрехи, произведения на изкуството, медицински продукти, също така и в свалянето на близо половин милион сайта с фалшиви стоки и залавянето на онлайн измамници.

В мащабната акция участват близо 30 държави. Международната операция е продължение на съвместна глобална операция, която стартира през 2014 г. В нея България е вземала участие и преди (виж карето).

Реклама

България се включи в операцията, наречена "In out sites", още със започването й на 1 май тази година. Тя приключи на 14 ноември с 12 ареста и конфискуване на над 5 млн. лв. и 500 хиляди евро кеш и нечувани количества фалшиви стоки. В края на операцията бяха свалени близо 500 000 сайта по цял свят, предлагащи фалшиви стоки.

Коалицията за координиране на престъпления срещу интелектуална собственост на Европол, Интерпол и Евроюст бе финансиран от Службата за интелектуална собственост на Европейския съюз. Тя отговаря за борба с престъпленията срещу интелектуалната собственост. Операцията бе насочена специално към уеб сайтове, които предлагат фалшиви стоки и участват в онлайн пиратство.

Паралелно с тази акция бе координирана и друга такава с участието отново на България, Албания, Белгия, Босна и Херцеговина, Канада, Колумбия, Коста Рика, Чехия, Дания, Франция, Грузия, Гърция, Хонконг-Китай, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Малта, Молдова, Черна гора, Холандия, Северна Македония, Норвегия, Португалия, Румъния, Сърбия, Испания, Украйна и Съединените американски щати. Тя бе ръководена главно от италианските власти с подкрепата на Обединеното кралство и координирана от Европол. Спецакцията бе насочена към измамници, продаващи и купуващи компрометирани данни за кредитни карти. Тези места в тъмната мрежа са известни като магазини за карти. Тази операция стартира няколко месеца по-късно от операция "In out sites".

В рамките на три месеца бяха идентифицирани 12 доставчици, продаващи компрометирани данни за кредитни карти, и бяха анализирани 49 761 броя данни за откраднати карти. Общите предотвратени загуби се оценяват на 14 милиона евро.

Крайният резултат от съвместните операции е - 12 арестувани, конфискувани са фалшиви стоки на стойност 2,6 милиона евро, 494 516 уебсайта са свалени, 42 055 фалшиви артикула (обувки, дрехи и множество аксесоари) са иззети, 181 445 кутии с фалшиви медицински продукти са открити, 11 фалшиви произведения на изкуството са засечени да се продават в сайтове за онлайн търгове и са иззети 37 коли и един мотоциклет. Образувани са 48 наказателни дела досега. Към момента не е ясно кои сайтове на българска територия са свалени и кои фирми са замесени.

"Продажбата на фалшиви стоки и пиратски материали се превръща във все по-сериозен проблем за правоприлагащите органи по редица причини. Интернет позволява на престъпниците да останат анонимни поради естеството на международната електронна търговия без граници. Никога не е било по-лесно да предлагате фалшиви стоки или пиратско съдържание онлайн, тъй като потребителите имат достъп до по-голямо разнообразие от незаконни продукти, но не са наясно с потенциалните рискове", споделят опасенията си агенциите, взели участие в сложните операции.

Реклама

 Арест за 150 заподозрени

Полицейските сили по целия свят арестуваха 150 заподозрени за закупуване или продажба на незаконни стоки в тъмната мрежа по време на координирана международна операция, включваща девет държави, една от които е България

При тази операция бяха иззети над 50 милиона лева в брой и виртуални валути. Също и 234 кг наркотици и 45 огнестрелни оръжия. Иззетите наркотици включват 152 кг амфетамин, 27 кг опиоиди и над 25 000 хапчета екстази.

Тази операция, известна като "Dark HunTOR", се състоя от серия от отделни, но допълващи се действия в България, Австралия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Швейцария, Обединеното кралство и Съединените щати. Тя бе координирана от Интерпол, Европол и Евроджъст. В резултат на това 150 продавачи и купувачи, участвали в десетки хиляди продажби на незаконни стоки, бяха арестувани в цяла Европа и Съединените щати, двама от тях в България. Някои от спипаните бяха счетени от Европол като мишени с висока степен на опасност.

Реклама
Реклама
Реклама