Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/10517913 www.bgdnes.bg

Снежанка с подаръци за рибарите

Точно след седмица е Коледа, а все повече риболовци умуват къде да заметнат въдици по време на задаващите се почивни дни. Истината е, че сега е един от най-мъртвите сезони по нашите водоеми.

Рибата по язовирите ни вече изпада в зимна летаргия и не се храни. Водоемите още не са замръзнали. Проявите на хищниците са все по-епизодични, като екземплярите са се струпали на пасажи в най-дълбоките зони. През последните дни риболовът на повечето реки пък е направо невъзможен. Голяма част от тях излязоха от коритата си, предизвикаха наводнения и свлачища. Нивата постепенно се нормализират, но все още шансовете за нормален риболов са нищожни.

Реклама

И все пак за най-упоритите Снежанка е подготвила своите подаръци. Прясна рибка ще има на празничната софра за тези, които не се боят от сняг, студ и търсене на рибата. "България Днес" ви дава някои предложения, където е най-реалистично да се сдобиете с някакъв улов.

Язовирите "Жребчево" и "Студен кладенец" са популярни със своите хищни риби. Реалната цел за въдичарите трябва да бъдат белите риби и костурите. Не е лесно да се локализират къде са се струпали рибите, но тук и сонарът влиза на помощ. На язовир "Искър" традиционно тези видове се търсят по скалите около "Щъркелово гнездо". Там може да се налови и доста уклей, но с директен телескоп и съвсем фин монтаж.

Любителите на плувката могат да опитат късмета си и по дълбоките брегове на яз. "Широка поляна" и "Доспат". Малка жива рибка или грозд от бели червеи дават чудесен шанс за серия от костури.

Популярните за улов на скобар реки Искър, Струма и Марица представляваха истински потоп и ще е нужно време, за да се нормализират. Затова пък някои други алтернативи на север като Вит, Росица и Янтра са по-добри опции. Върви риболов с акцент в улова както на скобари, така и на кефали. В притоците на Дунав все още се закачат капитални бели мрени. Те предпочитат мръвката в дните преди Коледа.

Любителите на пъстървата ще трябва да почакат чак до 1 февруари, когато се открива сезонът след 4-месечна забрана. И все пак ако много държите, има варианти по частните арендовани водоеми, където ежедневно се зарибява с американска пъстърва. Търси се на камола (бяла ларва), жива рибка или просто на бял червей. Може да се захранва със специални гранули, с които пъстървата е свикнала да се храни, докато е отглеждана в рибарници.

Ако искате и вашият чувал да е пълен както този на Дядо Коледа, не се предавайте и замятайте често. Ако не кълве, сменете мястото. При минусовите температури особено важна е топлата и уютна екипировка. Наслука!

Реклама
Реклама
Реклама