Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/17681563 www.bgdnes.bg

ЕКШЪН! 4 часа борят сом на яз. "Пясъчник"

*Страхотен трофей преди забраната

*80-килограмовата риба клъвнала на въдица, заметната за каракуда

Уникален риболовен трофей зарадва късметлии на язовир "Пясъчник" в Пловдивско. Те улавят сом с дължина над 2 метра и тегло 80 килограма. Куриозното е, че въдицата не е била заметната за хищник. Такъмът е бил за мирни риби, с малка кука и тънко влакно. Затова и битката била епична.

Майсторът е Костадин Стоицов (на 41 г.) от пловдивското село Царимир. "България Днес" научи, че рибарите влачат гигантската риба към брега в продължение на 4 часа. Екшънът събира десетки очевидци, които се струпват, за да наблюдават битката. В крайна сметка тя приключва с успех за рибарите. А и за сома, който на финала се оказва щастливец, тъй като е пуснат да живее обратно във водите на язовира.

Реклама

"Пясъчник" е популярен най-вече с добрата си популация от шаран и каракуда. Затова и Стоицов замята въдици, опитвайки се да хване някоя от тези риби. Това се случва в последните дни преди забраната. Припомняме, че водоемите до 500 метра надморска височина не са разрешени за любителски риболов от 16 април до 31 май поради размножителния период на повечето видове риби. Яз. "Пясъчник" е разположен на 287 метра, площта му е 9,1 кв. км, а обемът му - 206,53 млн. кубични метра. 

Въдичарят залага на влакно 0,30 мм и кука №6, а като примамка използва топче стиропор с жълт цвят. Каква била изненадата му, когато някъде по обяд на една от въдиците се закача огромна риба! Всички мислят, че е трофеен шаран. Но когато след дългата борба от водата изплува глава на сом с дълги мустаци, рибарите са слисани. Костадин има двама помагачи, благодарение на които успява да се справи с огромния хищник. Заро Гайдев и Иван Гърнев влизат с две лодки във водата и така успяват по-лесно да извлекат туловището.

След фотосесията рибата е върната обратно под аплодисментите на присъстващите. А иначе закриването на сезона е било успешно и що се касае до шараните и каракудите. Мнозина от рибарите по бреговете не са си тръгнали "капо". Те вече с нетърпение очакват старта на новия сезон на 1 юни. А въдици ще могат да се заметнат дори и по-рано, що се касае до бялата риба. Забраната за този хищен вид изтича на 16 май и той може да се търси. Кълве най-често на изкуствени силиконови примамки или дънна въдица с жива рибка.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

УДИВИТЕЛНО! Ученик хвана сом, по-голям от него

УДИВИТЕЛНО! Ученик хвана сом, по-голям от него

2 метра сом хванат от яз. "Огоста"

2 метра сом хванат от яз. "Огоста"

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама