Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10617772 www.bgdnes.bg

Денислав Иванов, наръгал двама шест пъти, излезе от килията

Темида се смили над столичанин при третото му молене за свобода

Завършил само седми клас, но се дипломира зад решетките

Столичанинът Денислав Иванов, намушкал двама почти до смърт с нож на столична улица преди почти 10 години, излезе от кауша предсрочно и прекара коледните празници със семейството си. Това стана ясно от решение на Софийския градски съд (СГС) от края на м.г.

За опита за двойно убийство Денислав Иванов прекарва 2 години под домашен арест и търка наровете в Централния софийски затвор, после в Кремиковци и накрая финишира на лек режим в кауша в Казичене. В края на миналата година градските магистрати се смилиха над затворника и одобриха молбата му за предсрочно освобождаване, наказанието си е свършило работата според съдиите.

Реклама

На 25 февруари 2012 г. около 23,30 часа в столичния квартал "Дружба 2" Денислав попада в конфликт с двама мъже - Борис Савов и Пламен Михов.

Разправията бързо прераства в сбиване и Денислав не се поколебава да извади бокса и ножа, които носи в себе си. Прасва им няколко тупаника с металния бокс, след което ги погва с острието. Пръв под жестоките удари с нож попада Пламен. Денислав му нанася две жестоки прободни рани в гръдния кош. Жертвата се свлича и започва да се задушава в собствената си кръв. В това време аверът на умиращия се опитва да му помогне, но побеснелият тип безпощадно забива острието в гърба му цели четири пъти. Борис се строполява на земята до едва дишащия си приятел. Всичко потъва в кръв, а двамата мъже се борят за глътка въздух, понеже дробовете им са пробити на няколко места.

Свидетели на екшъна викат линейка и ченгета. Светкавичната реакция на Бърза помощ се оказва решаваща. Двете жертви са откарани за операции моментално, тъй като дробовете им са колабирали и са се пълнели с кръв. Лекарите едва ги спасяват, но остават с опасност за живота известно време в реанимацията.

Докато медиците се борят за живота на наръганите мъже, ченгетата щракват белезниците на подивелия Денислав и го тикват в килия, където прекарва известно време под стража, но впоследствие е пуснат под домашен арест.

Минават 3 години след жестокото престъпление и Темида го осъжда на 10 години затвор, като приспада времето, прекарано в ареста, и 2-те години под домашен арест.

През 2015 г. Денислав влиза в Централния софийски затвор, където престоява над година под строг режим. После отива в Кремиковци и завършва в панделата в Казичене, откъдето бе освободен преди коледните празници.

Реклама

Денислав е един от малкото затворници, които говорят пред съда на делата за предсрочното им освобождаване. "Не съм наказван дисциплинарно за тежки провинения. Имам примерно поведение на територията на затвора. Показвам максимално отношение към труда. Във връзка с това искам да кажа също, че при постъпването ми в затвора в София аз бях завършил само 7-и клас, не знам кой е отбелязал, че имам средно образование, но то не е така. Имах малко трудности и пречки, докато се запиша и да продължа семестриално да завърша образованието си. Моля ви да ми дадете шанс да изляза час по-скоро при семейството. Стигнал съм до най-лекия режим, взел съм си годишната отпуска, което е едно от най-трудните неща, които може да се вземе в затвор от открит тип на лек режим, и мисля, че съм готов за живот на свобода вече. Вървя към правилната насока за законосъобразен начин на живот, като впоследствие, като започна вследствие освобождаването ми работа на трудов договор и започна да живея като нормален гражданин на Република България, ще докажа, че всичко, за което съм се трудил и съм постигнал до момента на територията на затворите, е било от все сърце и искрено с цел не да заблудя някого, а просто да се случат нещата по правилния начин", жалва се пред магистратите Денислав.

Въпреки несъгласието на прокуратурата и ръководството на затвора Софийският градски съд се смили над вече поправилия се според тях затворник и го пусна на свобода. Магистратите му наложиха изпитателен срок в размер на неизтърпяната част от наказанието към настоящия момент, а именно в размер на 1 г., 3 месеца и 9 дни. Денислав трябва да се среща с пробационен служител ежемесечно през целия този период.

 Работа и награди

Денислав работи усърдно от ден първи зад решетките. Когато постъпва в Казичене, опитва да намали присъдата си, като бачка на външен обект като общ работник. Многократно е награждаван от администрацията на затвора за стриктното си поведение и спазването на вътрешния ред в кауша.

Реклама
Реклама
Реклама