Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10640731 www.bgdnes.bg

Вехтошар пази фиата на Людмила Живкова

Били открива уникални шедьоври! 

Вартбургът на Лили Иванова също е в колекцията му 

Доли ЛУКАНОВА

Фиатът на Людмила Живкова пази вехтошар, научи "България Днес".

Валентин Иванов сам си дава това прозвище заради многобройната си сбирка от най-различни старинни вещи. Познатият като Били, притежава една от най-многобройните колекции от ретро автомобили.

Сред тях е именно "Фиат 850 Спорт", за който се твърди, че е бил първата кола на дъщерята на Тодор Живков - Людмила. Били се сдобива с него преди години по време на обичайните си обиколки из страната в търсене на ненужни за хората вещи.

Реклама

Уникалната за своите времена машина се нарежда сред най-динамичните автомобили в своята класа. Произвежда се между 1961 и 1971 г. Устремният вид и марката на тази кола напомнят за двадесетте години на миналия век, когато известни пилоти печелят победа след победа по пистите на Европа и Америка. Благодарение на подчертаната аеродинамична форма и повишената мощност на двигателя возилото има максимална скорост над 135 км/ч.

"Уникална кола! С едно момче решихме да я ремонтираме. Искахме да я превърнем в подобие на порше. Единственото, което успяхме да направим, е да я съсипем. Но все още пазя разни чарколяци от нея", споделя Валентин пред вестника.

Чудакът от Кочериново успява да се сдобие и с още една звездна кола. Сред реликвите му е бил "Вартбург 1000", в който се е возила примата на българската естрада Лили Иванова. Освен вартбурга от годините на ранния соц,, когато притежаването на кола е било лукс, има и файтон, който преди 80 години е бил притежание на пловдивския владика. След това попада в София, превърнат е в катафалка и дълго време изпраща по последния им път софиянци.

Част от возилата колекционерът е накачулил на покрива на бившото ТКЗС, което Балабанов закупува през 1994 г., след като антикварната му колекция повече не се е събирала в собствения му дом.

"За мен не е проблем да ги качвам на покрива. Това си е един вид реклама. Даже често ги сменям или добавям нови, защото нямам място", споделя още пазителят на миналото.

Пространството, което те телепортира години назад, се намира на пътя за Рилския манастир, на края на град Кочериново. Може да намерите Били по всяко време там, реставрирайки някое старо радио, мотор или кантар.

Реклама

"Аз си живея с хобито. Тук живея, тук охранявам. Тук ми е минал животът. По пътя за манастира се отбиват много хора. За мен е все едно ми идват на гости. Те ме поддържат жив. Носят ми разни неща, които смятат за ненужни, но за мен са ценни. Всяко нещо си има история", допълва колекционерът.

Продадоха катафалката от погребението на бялата птица

Катафалката от погребението на Людмила Живкова е била откупена от колекционер на ретро коли за 3 хиляди лева. Лимузината "Чайка", която след мистериозната смърт на дъщерята на Тодор Живков била преправена на катафалка, в последните 15 години често менила собствениците си. Ретро автомобилът имал климатик, електрически стъкла, сервоуправление на волана и редица други екстри, нечувани от народа по онези времена. Колата дълго време била собственост на общинското предприятие "Гробищни паркове", но после преминала в ръцете на частни собственици.

След погребението на щерката на бившия Първи въпросната катафалка била използвана със същата цел само още няколко пъти. Истината е, че не била функционална, но навремето Тодор Живков наредил да преправят една от държавните коли, за да изпрати наследничката си по последния й земен път подобаващо.

Реклама
Реклама
Реклама