Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11653261 www.bgdnes.bg

Легендата на "сините" Стефан Аладжов: Нека приказката за "Левски" продължи

Дано Мъри подобри собствения си рекорд с четвъртфинала за Купата на УЕФА

КОЙ Е ТОЙ

Стефан Аладжов е легенда на "Левски", където играе общо 14 сезона - от 1967 г. до 1981 г. Рекордьор по изиграни мачове е за клуба, с който печели пет шампионски титли и още толкова национални купи. Обявен за Футболист №1 на България през 1970 г. и "Заслужил майстор на спорта" от 1973 г. С националния отбор на България участва на две световни първенства – Мексико '70 и Германия '74. Има 30 мача и 1 гол в "А" националния отбор (1969-1979), 1 мач за "Б" националния, 9 мача и 1 гол за младежкия и 7 мача за юношеския национален отбор.

Реклама

- Г-н Аладжов, честит празник - "Левски" стана на 108 години навръх 24 май. Спечелената купа 13 години по-късно ли бе най-добрият подарък за привържениците?

- Да. 13 години чакаме титла и Мъри я спечели. Публиката е 12-ият играч на "Левски" и всеки мач скандира името на Станимир Стоилов, което е показателно. Щом го правят, значи наистина е постигнал голям успех. Чудех се на великия оптимизъм за спечелване на купата. Честно да си кажа - не вярвах, че можем да го постигнем. Но той окомплектова по чудесен начин защитата и целия отбор. И то с момчета, които бяха на ръба дали да останат. Мъри ги умее тези неща и направи така, че футболистите да заиграят много добре.

- Може ли Мъри Стоилов да повтори и подобри "синята приказка" от 2005-2006 година, когато достигна четвъртфинал за Купата на УЕФА?

- Трябва ни централен нападател като конкуренция на Билал Бари, дясно крило и още няколко нови попълнения. Ивелин Попов ще свърши много добра работа. С новите и доказаните играчи, били два пъти "Лудогорец" и спечелили купата, с пълните стадиони трябва да имаме оптимизъм, че с малко шанс и добра игра можем да влезем в групите на Лигата на конференциите и да постигнем добър успех. Много треньори се изредиха в "Левски", но никой не свърши толкова работа, колкото Мъри.

- Какъв съвет бихте дали на играчите?

Реклама

- Момчетата почувстваха какво е левскарската публика. По мое време тя беше най-голямата, сега също. Да знаят, че като стъпят на терена, на него са играли велики играчи като Гунди. Чест е за всеки да го поканят да играе за "Левски". Нека момчетата да го знаят и да не им излиза от главата.

- Феновете на ЦСКА – София, издигнаха знаме на финала за купата, на което е изобразен Димитър Пенев, надскочил Георги Аспарухов в двубой за топката. Парадоксалното е, че моментът е от епичната победа на "сините" със 7:2 над вечния съперник, в който и вие играете заедно с Гунди в славния тим на "Левски".

- Гунди може и да е бил надскочен в някое центриране, но той умееше да насочва топката в който ъгъл на вратата поиска. Интересно е, че са избрали такава снимка точно от този мач. Обикновено го пазеха защитници, които играеха добре с глава. Дали ще е Пената, или Паро Никодимов. Гунди им вкара три гола. Душата на отбора беше.

Тогава "червените" вкараха последния гол в срещата. От фолклора на Сашо Костов си остана приказката, че първия гол са вкарали да видят колко е публиката, а последния - да разберат колко е останала.

- Кой е най-яркият ви спомен с Аспарухов?

- Гунди ме посрещна 1967 година, когато пристигнах в "Левски". Влязох в автобуса и седнах до задната врата. Аспарухов дойде до мен и ме успокои. Каза ми - няма да се шашкаш, картотекиран си, влизаш, играеш и се доказваш. Няма никога да забравя думите му. Радушен и великодушен човек беше.

- Сега дуото Сираков-Стоилов отново върна "Левски" по пътя на победите и титлите.

- Мъри е голям треньор, къде ли не го канеха, и то за много повече пари. Дойде и доказа, че е голям. Тандем са с Наско и работят отлично. Няма и не може да има разногласия между тях. Отборът върви напред, когато всичко е насочено в една посока. Както се случва и в семейството.

- Преди тях се провали сделка с Джоузеф Диксън. За добро ли беше това?

- Диксън беше сбъркал посоката. Щяхме да пострадаме с него. Затова казвам, че много треньори идваха и си отиваха, а Мъри за кратко време направи това, което те за много повече не успяха.

- Националният ни тим буксува през последните години. Михайлов или Бербатов трябва да ръководи БФС?

- Много дълбока тема. Има конгрес и нека отборите решат. Съществува разделение за това дали са за "Левски", ЦСКА или друг отбор. Дали ще е Боби Михайлов, Бербатов или друг - важното е да се направи добро за българския футбол. Нямаме отдавна класиране за европейско и световно първенство. Сменят се и там треньорите често. Викат се и някои играчи, които е време да си тръгват. Някои стари пушки не израстват, а ги налага Ясен Петров. Не знам защо е така.

- Вратарят на "Кеймбридж Юнайтед" Димитър Митов бе номиниран за вратар на турнира Фа Къп и спасяване на сезона. Повиквателна за него няма обаче.

- Имаше много време да се проверят изявите на много футболисти извън България, както и това момче, така и други. Радвам се, че Андреев добре се развива. Запомнил съм от време оно, че в "Левски" винаги е имало добри вратари и нападатели. Той има голямо бъдеще! Много смело Мъри го направи капитан, даваше му да е титуляр в много мачове.

- Какво е отношението и комуникацията с вас, славните легенди на "отбора на народа"?

- Би било хубаво да се обърне повече подобаващо внимание на ветераните. Не ми пречи нищо, че се редих за 100-метрова опашка за билет за финала за купата. Някои привърженици ме познаха и ми питаха защо се редя с всички и не ми носят билет за мачовете. Със сигурност има какво да се поучим от Англия, Испания, Италия. Малко сме далеч. Да сме живи и здрави, пък може и да се подобрят нещата.

На два пъти бях помощник-треньор на Васил Методиев. По шепи хапчета гълташе той преди мач и знам какъв стрес е. Открай време трябва повече заслужено внимание трябва да се обръща на бившите футболисти.

- В семейството ви има ли още спортни постижения?

- Имам внук на 4 години, който живее в Канада с малката ми дъщеря. Четирима братя сме, цяла спортна фамилия. Единият бе два пъти републикански шампион по лека атлетика- проф. Кирил Аладжов. Боян се занимаваше с плуване, а Емил също е лекоатлет. В Германия е от 1968 г. Спортна махала си бяхме на Петте кьошета в София.

Дъщеря ми много обичаше футбола, водил съм я на "Герена". Далече отидоха, но много млади хора търсят реализация в чужбина. Решиха да се установят там.

- Кой ще бъде най-големият подарък за 75-ия рожден ден идния октомври?

- "Левски" да върви възходящо. Да станем шампиони и приказката да продължи. Дано надминем постижението на Мъри. Повече пот на тренировките и в мачовете трябва. Стоилов се е доказал и много разчитаме на него.

Реклама
Реклама
Реклама