Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11713870 www.bgdnes.bg

Проф. Николай Витанов с разкритие пред "България Днес": Заплашваха ме, пукаха гума на колата ми

Омикрон е прегазен, можем да се насладим на лятото 

"Аз съм един от най-заплашваните хора в COVID пандемията. Може би само Мутафчийски, Кунчев и Кантарджиев преживяха повече нападки. Агресията към мен не беше само вербална, но се стигна и към конкретни действия. Прободоха ми гума на автомобила и беше планирано да гръмне точно когато съм на магистралата".

Това разкри откровено пред "България Днес" математикът от БАН проф. Николай Витанов. Изказването му е по повод признанията на негови колеги в битката с COVID, които споделиха, че са получавали заплахи.

Реклама

"Не е приятно, не е хубаво, но в един момент сякаш привикнах на заплахите. Факт е, че отдавна не съм получавал, тъй като от 3 месеца съобщавам само хубави новини. Когато през есента се появи нов вариант, вероятно отново ще има заплахи, защото ще съобщавам лоши новини. Това е моята прогноза. Не разбирам защо хората атакуват тези, които се опитват да им спасят живота", коментира пред вестника проф. Витанов.

По негови думи кризата с Омикрон е "прегазена". "Чудесно е, че у нас този вариант изобщо не успя да се развие, докато в Западна Европа имаше дори вторичен пик. Още не можем да говорим за край на пандемията, но COVID вече ще се появява като сезонен грип, както свинския и птичия. Но хората ще имат възможност да си изберат защита - лекарства или ваксина. У нас се справихме отлично, ситуацията е спокойна и вече можем да се насладим на лятото. Заетостта на леглата в болниците е десетки пъти под максималния капацитет. И продължава да спада", добави математикът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама