Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/11951457 www.bgdnes.bg

Грах е тайната стръв за едри риби

През лятото шарани, бели амури и платики са луди по този зеленчук

Както хората, така и рибите са чревоугодници и обичат да си похапват разнообразни вкусотийки. Какви са любимете им храни през различните сезони?

Малцина знаят, че граховите зърна са уникалната топ стръв за повечето видове мирни риби. През топлите летни месеци на това лакомство налитат едри риби като шарани и бели амури. Не отказват и сочните каракуди и платики по над килограм.

Реклама

Грахта, която е от семейството на бобовите растения, се закача на куката по същия начин, както и царевицата. Може да си вземете варена от буркан или за заложите на замразена, която също лесно ще бъде намерена в големите вериги магазини.

С грах се лови, както на плувка, така и на дъно. Използват се куки с големина щ8-12. Може да монтирате и твърдо зрънце с монтаж "на косъм" и повдигач. Най-добре е да замятаме в близост до водната растителност. Именно там зеленият цвят на зрънцето ще привлече в най-голяма степен рибата. Резултатно е и подхранване на грахчета с прашката.

По отношение на външния вид на зърната, опитни рибари твърдят, че набръчканите сортове грах дават по-добър резултат от гладките. Ако грахта е сурова, най-добре е да я подготвите за риболов, като я преварите за няколко минути в кипяща вода. Така зеленчукът ще пусна аромата си и ще стане още по-неустоим за едрите риби.

Царевицата е далеч по-популярна като примамка сред рибарите у нас. Златистият й цвят действително изкушава рибите, но не винаги. Специалисти твърдят, че в летните жеги, точно зелената грах е по-ефикасна в малките и обрасли с растителност водоеми.

Пред "България Днес" риболовци се похвалиха с отлични резултати в улова на шаран именно на грах. Те издават и мястото на излета - блатата край река Струма при Кочериново. В Северна България също тази примамка се оказва успешна. Блатата край река Искър при Писарово са идеална възможност да изпробвате тази тайна стръв.

Реклама
Реклама
Реклама