Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12236365 www.bgdnes.bg

Оправдаха ченгета, опъвали чадър на наркодилъри в Стражица

"Невинни" е една от последните присъди на Спецсъда

Иван Гешев: Полицаите предупреждавали дилърите за акции и им връщали иззета дрога

Оправдаха две ченгета, опъвали чадър над наркобанда в Стражица. Това реши Апелативният спецсъд, магистратите прецениха, че няма достатъчно доказателства, които да заковават двамата полицаи в задруга с наркоорганизацията. Това стана ясно от решение на Апелативния спецсъд.

Реклама

Заподозрените са шефовете на Криминална полиция Тошко Алексиев и на Стопанска полиция Андрей Стоенчев в полицейското управление в Стражица. Според спецсъдиите те не са прикривали дилърите, а са ги ползвали като информатори, за да успеят да разбият голяма престъпна организация, занимаваща се с разпространението на марихуана в Старозагорско.

Полицаите бяха заподозрени в осигуряване на чадър над местни наркодилъри в продължение на две години. Това съобщи след ареста им тогавашният шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Двама полицаи бяха арестувани на 9 ноември 2017 г. привечер заедно с покровителствани от тях наркодилъри в Стражица. Освен че закриляли пласьорите, ченгетата връщали иззета дрога на пласьорите за нова продажба.

Полицаите им осигурявали чадър, предупреждавали ги и за акции. "Най-наглото е, че дори са хващали наркомани, вземали са им дозата, но не са писали нищо. Тази доза после е връщана на дилърите за втора продажба", посочил шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев. "Това е търговската мечта. Имало е случаи дори на тройна продажба. Работили са с огромен марж", допълнил е навремето обвинител номер 1.

Според съдиите от Апелативния съд нещата не са били точно такива. Магистратите сметнали, че дилърите давали информация кой си купува дрога, а обвинените полицаи след това провеждали арести. Групата е следена 6 месеца от "Вътрешна сигурност" и ГДБОП. Смята се, че тя е действала от 2015 г. Полицаите са били издадени от дилъри, с които преди работили.

Реклама

Заедно с арестуваните ченгета в ареста осъмнаха и четирима наркоразпространители. В имот на 35-годишния Мариян Станков бяха открити 40 чувала марихуана. 40-годишният Боян Ковачев кътал още 30 чувала с дрога. Ковачев е смятан и за производител на канабиса. По време на акцията са претърсени 10 обекта.

"Вместо да арестуват калпазаните, те са почнали да работят с тях", коментира шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов и уточни, че за разкриването на престъпната група са използвани всякакви възможности на специалните разузнавателни средства.

Бандата била толкова нагла, че при ареста един от дилърите пробвал да избяга с кола и вдигнал 220 км/ч в Стражица.

Това е абсолютен рекорд за превишаване на скорост в страната, както и рекордна глоба. Той ще плати 1800 лв., като 600 от тях са за превишаване на максималната скорост с над 50 км/ч. Тя е била 50 км за града. Другите 1200 лв. идват от по 50 лв. за всеки 5 км отгоре на 50-те над максималната скорост. Далеч зад дилъра с втората рекордна глоба е благоевградчанин с 1450 лв.

Решението на спецмагистратите може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

 Обвинител номер 1

"В случаите, когато се работи със служители или на съдебната власт, или служители на МВР, са характерни с това, че в крайна сметка това са хора, които много добре са запознати с методите на работа на правоохранителните органи и се работи изключително трудно и затова тези дела са чисто практически доста трудни. Отделно, когато на местно ниво тези служители - дали са представители на съдебната власт, дали са служители на МВР, представляват, грубо казано на жаргон, фактори и е нормално свидетели, които знаят за какво става въпрос, те да искат да разказват какво се случва, но не искат да го заявяват официално", коментирал е обвинител номер 1 навремето.

Реклама
Реклама
Реклама