Борецът Кирил Милов: Целта е титла в Париж

Приятел
Автор: Огнян Георгиев

Борецът Кирил Милов: Целта е титла в Париж

Исках победата на световното за баща ми

Кой е той

Кирил Милов се утвърди като лидер на мъжкия национален отбор по борба. Той спечели сребро на световното първенство преди броени дни. Направи го въпреки огромното нещастие, което сполетя неговото семейство. Пред youtube канала "Спортната джунгла" и "България Днес" той говори за пътя си в спорта.

- Кирил, това световно ли е най-силното ви първенство до момента?

- Със сигурност е едно от най-силните ми. Имаше жестока конкуренция в моята категория. Никога не се знае кой ще надвие. Много силно първенство. Доволен съм от резултата, но отидох за титла. Ще тренирам много повече и се надявам в бъдеще да взема това злато.

- Финалът беше срещу Алексанян, който е една от най-големите звезди. Тактическа битка ли беше?

- С него съм тренирал много пъти. Ходил съм в Армения и сме имали съвместни лагери. Познавам го много добре, той мен - също. Знаем си слабите и силните страни. Едно от моите предимства е партер, но негово също. Знаех, че ще иска първи да съм долен. Това ми беше и тактиката, ако успея, аз да се защитя. И след това, ако не успея да го взема, стават 1:1 точките, но водя, защото съм взел последната. Това ми дава предимство, защото той е класен борец с много опит. За секунда се разконцентрирах. Отпуснах се леко и той успя да направи две бързи носения и оттам вече дръпна с аванс от 5 точки. При такъв борец с толкова много медали е по-трудно да направи грешка в подобна ситуация. Това е големият спорт. Една такава грешка и всичко приключва.

- По време на първенството разбрахме, че сте имали много тежка семейна трагедия точно преди началото му. Четири дни преди шампионата почива баща ви. Как се настройва човек за състезание след такова нещо?

- Историята е дълга. От няколко месеца не беше добре положението и ходехме по болници. Но аз имах цел и знаех, че той ме подкрепя. Винаги е бил до мен и беше един от най-големите ми фенове. Казах си, че не мога да променя събитията, но мога да отида и да дам всичко от себе си. Той не можа да ме види световен шампион. Надявам се някой ден отгоре да ме види. Исках за него да отида и да спечеля титлата. Взех сребро, но се радвам и за това. Случилото се ме мотивира. Даде ми голяма сила. Постоянно си мислех, че ме подкрепя и ме гледа от горе.

- Тази година на европейското спечелихте първия си златен медал от голям форум при мъжете. Тогава ли започнахте да използвате тази тактика първо вие да сте в партер?

- Когато взех първия си медал на световното 2018-а, бях втори човек, не бях титуляр в категорията. Бях по-малък и неопитен. Поради стеклите се обстоятелства и контузия на титуляр ме пуснаха мен. Взех сребро и оттам вече бях тройно по-мотивиран да тренирам усилено. Гледах кои са ми слабите места. Тогава най-слабата ми част беше защита от партер. Нямаше борец в света, който да ме хване и да не ме пренесе или да ми вземе точки. Единствената ми тактика беше да не позволявам някой да ме свали партер. След това тренирах две години много усилено този аспект. Започнаха да се получават нещата. Вече 90% съм сигурен, че не могат да ми вземат точки в партер. Но ето че има едни 10%, това е спорт и всичко може да се случи. На европейското бях в много добра форма, нямах никакви странични проблеми, контузии. Бях много добре подготвен и излязох и надвих всички.

- Преди олимпиадата в Токио отново бяхте много мотивиран. Спечелихте първия мач, но загубихте втория. Какви са спомените ви от игрите?

- Това е най-големият спортен форум в света - черешката на тортата. През 4 години е. Всеки спортист мечтае за олимпийски медал. Тренирах много усилено, взех квота. След това имах проблеми. От една пъпка излезе страшна инфекция, пет килограма свалих за седмица. Това не е оправдание. Нямам представа какво е било за другия състезател. Излязох да дам максимума от себе си. Надвих в първата среща турския състезател, който е трети от предната олимпиада. Но срещу иранеца допуснах същата грешка, която направих и сега. Много лека разконцентрираност и когато отпуснеш тялото, в борбата е фатално. След това пък той водеше, но в последните секунди загубих мача с Алексанян и отпаднах.

- Наистина ли случайно влизате в залата по борба в 3-4-и клас?

- Да, мисля, че 4-и клас бях. С един приятел се разхождахме и той каза: "Ела с мен до залата по борба. Трябва да кажа на треньора, че няма да мога да отида на тренировка.". Аз казах: "Борба? Ще дойда. Интересно ли е". Той отговори: "Много е интересно!". Отидох и видях как децата хвърлят чучала. Имаше и фитнесче, тренираха и там. Попитах дали мога да направя една тренировка. Направих и ми стана интересно. Така се запалих. Когато бях вече 5-и клас, ми беше по-добре да излизам навън с приятели, отколкото да се затварям в залата и да тренирам усилено. Треньорът ми Виктор Бонев няколко пъти идва вкъщи да казва на родителите ми, че един ден ще стана шампион. Радвам се, че не се отказах.

- 2013-а е много ключова за вас. Участвате в 9 състезания и печелите 8 от тях. На младежките олимпийски игри сте втори. Тогава ли си казахте, че борбата ще е основна част от живота ви?

- Преди 2013-а се борех на долна категория. Тя не беше олимпийска, а страшно исках да участвам. Реших да кача на горната категория, въпреки че съм 5 кг по-лек. Тренирах усилено. От девет състезания имах осем златни медала, станах европейски шампион. На олимпийските игри във финала с руския състезател допуснах много глупава грешка и макар че водех по точки, той успя да обърне резултата. На младежките олимпийски игри еуфорията и всичко е едно към едно с олимпиадата при мъжете. Просто формата е за кадети. След тях бях много мотивиран и 2015-а осем дни преди световното първенство бях във върхова спортна форма. По-добре никога не съм се чувствал до този момент. И си счупих крака на една от тренировките. Стъпих на стената и кракът ми се обърна на две. Влязох в болница и там гледах световното. Трудно беше да се възстановя. По-скоро психическата травма е по-тежка. В главата имах страх, че може да се случи отново.

- През 2017-а сте искали да се откажете. Защо?

- Това беше част от периода, за който говорих. Не се чувствах достатъчно подготвен, имах някаква бариера след счупването на крака. Започнах да се колебая дали това наистина е призванието ми. В този момент мои близки, годеницата ми казаха: "Не трябва да се отказваш! Трябва да дадеш максимума от себе си! Когато дадеш всичко и не се получи, тогава можеш да кажеш край". Три месеца след това станах втори на световното първенство. Може би ключовият момент беше, когато направих операция и извадиха всички пирони от счупването. Два дни след нея не можех да ходя. Една седмица бях с патерици. След операцията много бързо се възстанових, направих два хубави лагера и въобще не очаквах да съм на световното.

- Колко дни преди заминаването разбрахте?

- Това ми беше първото голямо първенство при мъжете. Подготвях се за световното до 23 години, като до него имаше месец повече. 10 дни преди самото световно треньорите дойдоха и ми казаха, че ще участвам и трябва да се подготвя психически. В първия момент не можах да осъзная. След това бързо се окопитих, мобилизирах се. Бях толкова мотивиран и нямах никакво съмнение, че мога да отида и да взема медал. Имах много трудни съперници, но може би някаква сила от горе ми помогна.

- Имате много интересни хобита - риболов, сноуборд...

- Всички екстремни спортове, които доставят адреналин, ме влекат. В същото време и спининг риболов. С него от 2-3 години се занимавам по-често. Доставя ми удоволствие. Разпускам от тренировките и не мисля за тях. Един спортист има нужда да разпуска някъде извън залата. Обичам планинското колоездене. Опасно е, но гледам да имам някакви граници. Слагам си предпазна екипировка.

- Каква е целта на олимпиада в Париж?

- Титла!

Почина най-възрастната българка

Почина най-възрастната българка

На 110 години  Десетки изпращат баба Нурие, която прогледна преди петилетка  Доли ЛУКАНОВА Най-възрастният човек в България почина! Баба Нурие Дерменджиева от смолянското село Средногорци си отиде на 12 януари т.г. на 110 години. Това съобщиха нейни близки пред "България Днес". Суперстолетницата умира спокойно в съня си

Деси Цонева: Татко още можеше да е жив

Деси Цонева: Татко още можеше да е жив

Исках да стане криминален патoлог. Това каза в "Събуди се" по "Нова" Деси Цонева. Дъщерята на покойния Димитър Цонев се запалва по криминалистиката като дете. Чете много романи от този тип. Насока към тях и дава баба й. "Много четях криминални романи. И най-много ме грабна работата на патолога, който разкрива случаите", разкри още Цонева

Марта Вачкова и Ваня Червенкова орисаха бебето на Ивайла Бакалова

Марта Вачкова и Ваня Червенкова орисаха бебето на Ивайла Бакалова

Миската показа дъщеря си Вяра, направи й погача "Най-чаканото бебе", така Ивайла Бакалова нарече втората си дъщеря Вяра. Бившата Мис България направи погача за чудо и приказ за мъничето си, което се роди в навечерието на Коледа. Ивайла събра свои близки приятелки в един от най-скъпите столични ресторанти

Емануела си смени името в личната карта

Емануела си смени името в личната карта

Емануела обяви в интервю, че е сменила името си в личната си карта. Попфолк фурията се оплака, че в чужбина й създавали много проблеми заради това, че сценичният й псевдоним се различавал от името в документите й за самоличност. "Особено неприятно беше в Америка. На летището ме проверяваха коя съм. Обяснявах всеки път

Джулиана Гани печели "Черешката на тортата"

Джулиана Гани печели "Черешката на тортата"

Впечатлява шеф Манчев с ефектно основно ястие Джулиана Гани печели тазседмичното предаване "Черешката на тортата", научи "България Днес" от достоверен източник. Снимките на предаването са направени през миналата година, но епизодите се излъчват чак сега, разбра още вестникът. Блондинката мери сили за титлата "кулинарен гуру" с добрия си приятел

Жената на Боби М. хапва рапани в Барселона

Жената на Боби М. хапва рапани в Барселона

Мария Петрова организира 60-годишния юбилей на шефа на БФС Трикратната световна шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова тъне в лукс в Барселона. Втората съпруга на шефа на БФС Борислав Михайлов от известно време е в каталунската столица по служебни ангажименти, свързани със спорта. Самата Мария споделя

Актуално

Дениз Хайрула в авантюра с Виктор след края на "Ергенът"

Дениз Хайрула в авантюра с Виктор след края на "Ергенът"

Имаше интерес и от двете страни, казва плеймейтката Плеймейтката Дениз Хайрула е имала кратка авантюра с първия ерген Виктор Стоянов веднага след края на предаването. Макар на финала мачото да избира Виктория, а не нея, извън ефир нещата се развиват по различен начин. Между двамата се заражда флирт, следват срещи и дълги разговори по телефона

Карамазов каза истината защо няма да води "Сървайвър"

Карамазов каза истината защо няма да води "Сървайвър"

В емоционален пост Владимир Карамазов обяви защо няма да води новия сезон на "Сървайвър". Актьорът очевидно не е много щастлив от развитието на нещата, но въпреки това колегиално и културно пожела успех на новия сезон и новия водещ. Ето какво маписа Карамазов: Пиша това писмо, защото може би очаквате нещо да кажа

Отстреляните глухари са гордост за царете

Отстреляните глухари са гордост за царете

Ловджийски лакърдии в двореца С гръмнати трофеи са се фукали Фердинанд и Борис III Ловджийските лакърдии, както е известно, край нямат, а с всяка чаша вино стават все по-цветни и вълнуващи. Разбеснели се глигани, мечки-стръвници, вълци, големи като тигри, и други страшилища вилнеят из разказите за подвизи на авджиите

Левандовски на плаж в Барселона

Левандовски на плаж в Барселона

Докато по нашите ширини вали сняг и температурите са отрицателни, за полския нападател Роберт Левандовски такъв проблем не съществува. Голмайсторът на "Барселона" заведе съпругата си Анна на плаж. Двамата си спретнаха дълга разходка по пясъка в каталунската столица. Макар че не се съблякоха по бански

Бионсе с най-много награди "Грами" в историята, Хари Стайлс с албум на годината

Бионсе с най-много награди "Грами" в историята, Хари Стайлс с албум на годината

Певицата Бионсе стана най-награждаваният изпълнител в историята на наградите "Грами", но се размина с топ отличието за албум на годината. Призът в една от четирите водещи категории спечели британският певец Хари Стайлс, съобщават световните агенции. Бионсе прибави четири "грамофончета" към колекцията си, с което наградите ѝ стават общо 32

Не пропускай

5 хиляди трябват на Далия, за да проходи

5 хиляди трябват на Далия, за да проходи

Семейството мечтае детето им да има нормално детство  Не може да се обръща и да си държи главата изправена  "Мечтаем Далия да има нормално детство." Тези сърцедокосващи слова са на майката на борбеното дете Вероника Ризова, което е само на годинка и два месеца. За съжаление вместо да проходи и да има нормално детство

Секссимволът на годината Марешка Бардем:  Бившият ми мъж е сменил името на сина ни

Секссимволът на годината Марешка Бардем: Бившият ми мъж е сменил името на сина ни

Той е спрял момчето от училище, разбрал е, че водя битка, за да го открия в Чечня  "Бившият ми мъж е спрял сина ни от училище и му смени името, разбирайки, че водя битка за неговото намиране и засега съм сложила пауза на моята война за детето ми." Това сподели в изповед пред "България Днес" моделката Марешка Бардем

Тъст плашел Данчо Караджов с пушка

Тъст плашел Данчо Караджов с пушка

Бъдещият тъст на Данчо Караджов искал да го разстреля при първата им среща. Това се случва десетки години назад във времето. "Когато се запознахме, Мариана беше на 15, а аз на 18. Един ден баща й грабна пушката, насочи я срещу мен и пита: "Какво правиш с дъщеря ми, тя е 8 за 9 клас", обясни музикантът за първата си среща с бъдещия си тъст

Деси Бакърджиева с книга

Деси Бакърджиева с книга

Деси Бакърджиева е прототип на героиня в нов любовен роман. Книгата ще бъде представена на 8 февруари, а актрисата е водеща на събитието. "Отговорът е любов" е на журналистката Цветелина Лалева, с която Деси е приятелка отдавна. Промоцията ще е във Военния

Пирони се напъха в кош

Пирони се напъха в кош

Френската манекенка Шарлот Пирони замени футбола с баскетбол. Хубавицата нашумя като муза на "Монако" по времето, когато Димитър Бербатов играеше там. Сега тя реши да седне върху баскетболен кош с топка в