Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12676946 www.bgdnes.bg

Нова версия за мелето в Кадиево

Бащата на една от жертвите предава видео как обвиняемият кара опасно

Желязо в задната гума довело до катастрофата, при която загинаха двама души, твърдят адвокатите на Петър Маринашки

Клипчета, на които причинилият катастрофа, при която загинаха две момчета, Петър Маринашки кара опасно, са били предадени на прокуратурата. Това твърди пред съда в Пловдив бащата на една от жертвите. Мъжът казва, че след трагедията е успял да влезе в телефона на сина си, където е намерил видеа как Петър Маринашки кара безразсъдно.

Реклама

През ноември 2020 г. Маринашки се вряза в дърво с висока скорост, след като не успя да овладее возилото си. При тежкия сблъсък загинаха Тошко Бараков и Виктор Василев, а 16-годишно момче остана с трайно увреждане на дясната ръка. Маринашки е обвинен в причиняване на смърт на повече от едно лице и за средна телесна повреда. Окръжният съв в Пловдив го осъди на 5 г. решетки и 8 г. без книжка. Малката присъда бе протестирана от прокуратурата и обжалвана от близките на загиналите момчета. Случаят бе гледан отново преди дни в Пловдив.

Там защита на Петър Маринашки излезе с нова версия на случилото се. Според адвокатите на обвиняемия желязо се е забило в задната гума на автомобила му и е станало причина за катастрофата. Също така защитата твърди, че джигитът е пушил трева след сблъсъка, а не преди това. Това стана ясно на старта на делото в Апелативния съд в Пловдив.

"Вещото лице казва, че няма данни за технически причини за катастрофата и не е разгледал този факт. Едно от момчетата, било в колата - Николай Лисков, казва, че усетил колата да поднася, сякаш е блъсната отзад. Това води до извод, че катастрофата може да се дължи на внезапна причина. С въпросите си към вещите лица целим да се изяснят тези обстоятелства - какъв е този предмет и дали е способствал за ПТП-то", посочват от защитата. По повод доказването на тази версия за мелето от ноември 2020 г. е назначена допълнителна автотехническа експертиза от апелативните магистрати.

Двамата адвокати на Маринашки поискаха и нова химическа експертиза. По думите им Маринашки е бил на мястото на катастрофата 4 часа, като през това време не е бил охраняван, тоест имал е възможността да пуши. Не е категорично ясно всъщност кога е пушил марихуана - преди или след мелето. Защитата посочи още, че тъй като в районното в Стамболийски няма арестно помещение, Маринашки също не е бил охраняван и наблюдаван.

Адвокатите на шофьора на БМВ-то ковчег поискаха и физическа експертиза, с която да се докаже, че Петър Маринашки е карал с позволена скорост и не я е превишил по време на катастрофата.

След всички тези нови хипотези и искания адвокат Антоанета Николова, която представлява почернения баща на Тошко Бараков, посочи, че тези версии и маневри на защитата на Маринашки са нищо повече от шиканиране и целят само и единствено да забавят процеса.

Реклама

В крайна сметка апелативните магистрати одобриха исканията за допълнителна автотехническа и химико-токсикологична експертиза, които да отговорят на поставените от защитата въпроси.

Делото ще се гледа отново на 8 декември, като би следвало до тогава да са готови резултатите от допълнителните експертизи.

 Протест пред съда

Над 20 близки, приятели и роднини на загиналите Тошко и Виктор протестираха пред Съдебната палата в Пловдив. Протестиращите изказаха несъгласие с присъдата на Маринашки от 5 години затвор и 8 години лишаване от книжка.

Негодуващите развяваха плакати, с които призовават за справедливост за Тошко и Виктор и за спиране на войната по пътищата. Единият от надписите гласи "Старши комисар Балев направи заслон на тези, които допуснаха да се скрие истината".

Всичките искат Маринашки да получи максималната присъда от 15 години. "Всяка друга е подигравка за паметта на загиналите деца", твърдят протестиращите.

Реклама
Реклама
Реклама