Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13569726 www.bgdnes.bg

Съдебен гаф с присъдата на пастир убиец

Заради грешка на Темида

Килърът прави самопризнания, а съдът му намалява наказанието, което няма право да прави по закон

Пастирът Васко Колев, наръгал до смърт авера си Димитър Митков в Първомай, може да лежи 6 години повече заради грешка на Пловдивския окръжен съд.

Реклама

На 31 октомври миналата година 51-годишният Васко Колев призна изцяло вината си пред Темида и получи 18 години решетки при първоначален строг режим. Окръжният съд наложи на Колев да плати и малко над 30 бона разноски по делото и разходи, направени в хода на разследването. Присъдата му бе намалена с 1/3 от 18 на 12 години заради самопризнанията, които прави Колев.

Впоследствие близки на убития Димитър Митков обжалват присъдата пред Апелативния съд в Пловдив. Подаден протест срещу решението на първоинстанционния съд има и от прокуратурата, откъдето също са недоволни от наложеното наказание.

Причината за обжалването и протеста е прецедент. Според държавното обвинение присъдата е в нарушение на закона и е занижена неправомерно, защото след промените в Наказателнопроцесуалния кодекс през 2019 г. не се допуска редуциране на наказание, когато става въпрос за умишлено убийство. Очаква се тези доводи на прокуратурата да наложат връщане на делото за ново разглеждане на ниво Окръжен съд или да доведат до моментално увеличаване на присъдата от 12 на 18 години затвор при строг режим.

На заседанието в Апелативния съд в града под тепетата вчера Колев се примоли на магистратите за по-леко наказание, което може да получи за бруталното убийство на Димитър, а именно от 10 до 20 години затвор.

Предстои апелативните магистрати в Пловдив да преценят дали да увеличат наказанието на Колев с 6 години, или да върнат делото за преразглеждане от друг състав на Окръжния съд в града под тепетата. Това се очаква да стане ясно в рамките на следващия месец.

Припомняме, че според обвинението Васко се познавал с жертвата покрай съседката си. Двамата били близки приятели. В деня на кървавата свада - 24 януари 2022 г., двамата с още няколко души отиват до близките села по работа. На връщане взимат в автомобила едногодишната внучка на Васил и всички се прибират в град Първомай.

Реклама

Отиват в къщата на Васко Колев, където двамата с Димитър започват да обръщат чашка след чашка и се напиват зверски. Както при повечето случаи с такава предистория, между двамата възниква спор кой по-добре се грижи за децата. Тогава Васил казва на Димитър, че е "сводник". Жертвата не му остава длъжна и го изпердашва два пъти в лицето с юмрук.

Васко Колев решава да отмъсти на Димитър, вади нож и го намушква в ръката. Раната не е сериозна, но убиецът забожда острието и в корема на жертвата си. Двамата излизат от къщата, като Димитър едвам ходи и кърви. Прави няколко крачки и пада на земята в несвяст.

Свидетел на кървавата драма става друг приятел на Колев - Наим, който ги последва, когато излизат от къщата. Наим е заедно с тях в дома на Колев, където се напиват, но е бил на друго място в жилището по време на разправията.

Наим вижда как Васил се е надвесил над тялото на падналия Димитър, а до тях забелязва и окървавения нож. Наим и Васко откарват ранения мъж в болницата, но прободната рана се оказва смъртоносна и на следващия ден Димитър Митков умира от нараняванията си. Тогава прокуратурата подпуква Васко, който в момента е в панделата и чака да види какво ще реши Апелативният съд в Пловдив, съобщава сайтът Трафикнюз.

 Осъждан за обири

До момента Васко Колев е осъждан общо 9 пъти и престъпленията са неговият начин на живот. Това неизменно ще наклани везните в негов ущърб.

Реклама
Реклама
Реклама