Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6645516 www.bgdnes.bg

Нова мания по морско чудовище

Добромир ДОБРЕВ

Истинска мания по риболова на групери обзе наши сънародници. Това са едни от най-големите хищни риби, които обитават океаните, както и Средиземно море. Такова морско чудовище може да се закачи на въдицата, ако навлезете с лодка навътре от гръцките брегове.

Груперът спада към семейство серанови (каменни костури), което включва над 370 вида. Тези риби имат характерно тяло с бодливи гръбни перки с лъчеобразна форма. Близък родственик е на черноморския лаврак, който е с далеч по-скромни размери. В Гърция го наричат рофос. Тази риба има голяма глава и широка уста, поради което може да погълне доста солидна плячка. Затова е и любим обект на риболов за търсещите голям адреналин.

Реклама

Рибата е зелена на цвят в по-ранна възраст, но след това тялото става кафеникаво с жълти пъстри петна. Груперът обикновено достига до около 40 кг тегло и над метър и половина дължина. Има обаче случаи на извадени още по-гигантски екземпляри.

Тази година българин влезе в световните новини, като издърпа 70-килограмово страшилище. Майсторът на груперите Виктор Лучиянов от град Балчик хванал риба, която го класира на шесто място в света в общата класация на уловени групери на всякаква стръв. Гигантската риба той уловил в края на юни на 20 мили южно от Халкидики. Виктор използвал въдица Jigging Master Ocean fire rod и макара Wiki 2000h reel.

Груперът е и мечта на всеки, който практикува подводен риболов. Тази риба живее на големи дълбочини и се крие в големи дупки.

Храни се с акули

Невероятно видео са успели да заснемат любители рибари, докато упражнявали любимото си хоби, недалеч от бреговете на Флорида. Пред очите им гигантски групер атакувал и погълнал средно голяма акула.

Зрелището се радва на огромна популярност в сайтовете за видеообмен и е наблюдавано от десетки милиони души от цял свят. Клипът е запечатал момента, в който мъж се опитва да извади от водата акула с дължина не по-малко от 1,2 метра. В този момент във водата се появява тъмна сянка. От дълбините изскача груперът и мигновено налапва улова на американеца.

Тези гигантски риби се хранят още с октоподи и костенурки. За да бъде опазена популацията им във Флорида, груперите са забранени за улов там.

Реклама
Реклама
Реклама