Зоопсихологът и дресьор Александър Георгиев: Нападне ли ви куче,прикрийте си гърба

Приятел
Автор: БД Онлайн

Зоопсихологът и дресьор Александър Георгиев:
Нападне ли ви куче,прикрийте си гърба

Кой е той?

Макар че е завършил техникум по електроника, Александър Георгиев е един от най-добрите зоопсихолози у нас. Училището му за възпитание "Дарма дог академи", където се занимава с агресивни и проблемни кучета, съществува от 2008 г. Любовта му към кучетата се заражда още когато е на 5 години и получава първия си любимец. В продължение на 15 години е живял в Австрия, където е практикувал дресиране на кучета. Известен е у нас като българския Сизър Милър.

- Г-н Георгиев, вие сте един от най-добрите дресьори на кучета у нас и зоопсихолог. Какво е първото нещо, което трябва да направи човек, ако е в опасност от нападение от глутница?

- В ситуация на нападение от глутница най-добрият вариант е да се приближим до нещо, което да ни предпази гърба. Търсете опора, на която да се облегнете - кола, дърво, стена, ограда. След това наблюдавайте животните, без да се държите провокативно, никакво махане на крака, ръце и прочие.

- Кога и как нападат животните?

- Кучетата много рядко, и то главно, ако са обучени за това, нападат лице в лице. Безпризорните животни, събрани в глутница, заобикалят жертвата, като най-слабите в групата се спускат първи, и то откъм гърба. Те атакуват незащитените и уязвими части от тялото - слабини, крайници, сухожилия и прочие. Най-добрата стратегия за защита е веднага след като покрием тила си, да запазим абсолютно хладнокръвие.

Методът с клякането и камъка е абсолютно недопустим. Когато човек се сниши и се изравни с височината на животното, е напълно незащитен и уязвим. Гледането в очите на кучето го предизвиква, но и представлява заплаха за тях. Така се демонстрира надмощие над животното и е добра защитна стратегия. В повечето случаи глутницата се позиционира в полукръг, като в условната среда стои водачът. Той почти никога не напада. Спускат се животните по фланговете. Ако някое настъпи в атака, трябва да направим рязко крачка към него и веднага отново долепим гърба си и да продължим да наблюдаваме ситуацията. Ако друго куче се спусне, правим същото. Така, без излишни некординирани, провокирани от страха действия, можем да се предпазим и да осуетим нахапвания. Когато животните видят, че атаката е безпредметна, те отстъпват и си тръгват.

- Защо и какво всъщност провокира уличните кучета?

- Трябва да се има предвид фактът, че уличните кучета просто си защитават завоюваната територия. Те рядко преминават в агресия, нападайки. Обикновено животното излайва, показва зъби, спуска се, но без да напада. Реално то не нанася сериозни щети до момента, в който няма отсрещна реакция. Често в стремежа си да се защитят хората правят точно това, което не трябва. Започват да махат с ръце и крака и да посягат с каквото имат подръка. Това е грешка. Така от предупреждение кучетата преминават в защита чрез нападение, защото те възприемат действията ни като атака. Вместо да се разминат с едното излайване, хората несъзнателно предизвикват кучетата. Така те освен територията започват да защитават и себе си.

- Имат ли вина хората в създаването на глутници?

- Да, определено. Не инстинктът на животното, а човешкият фактор е в основата на създаването на глутница. В стремежа си да се грижат за безпризорните кучета хората започват да ги хранят на едно и също място. Така само за няколко дни се създава ловна територия на животното. Кучетата започват да пазят този ареал, което от своя страна ги прави опасни. По тази причина кучетата в Борисова градина по едно време бяха стигнали до глутници от по 15 - 20 броя. Ако толкова много човек иска да помага на уличните кучета просто да не ги събира заедно, храната да им се дава поотделно, и то на изолирано от хора място.

- Освен от безпризорни кучета хората често са нападани и от домашни. На какво се дължи това?

- Проблемът с домашните животни е много по-сериозен. Кучетата са огледало на стопаните си. Сред тях има такива, които искат кучетата им да са силни, доминиращи и плашещи. Това в един момент неминуемо води до подтикване на животното към нападение. Често стопаните попадат, без да подозират, на силни доминантни животни и тъй като не са способни да се справят с темперамента им, стават бели.

Погрешно е схващането, че ролята на дресьорите и инструкторите идва след като стопаните не могат да се справят вече с животното. Трябва да е точно обратното. Помощта на специалистите е навременна, когато се дава още преди човек да е решил да си вземе куче. Вариантът, който често също се практикува, с даването на кучето за месец на инструктор за превъзпитание също не е ефективен. То после отново попада в средата, която явно не е добра за него, и бързо се връща към старите си навици.

- Какво трябва да правят хората, искащи домашен любимец?

- Предварителна информация за порода, възпитание, среда, в която да се отглежда, физиологически особености и куп други данни влияят на това дали животното ще развие агресивност и как ще се държи сред други кучета и хора. Трябва хората да разберат и да се научат, че преди да си вземат куче, е крайно необходимо да се консултират с кинолог, треньор или дресьор. Някой, който да им обясни с какво им предстои да се сблъскат. Често срещан сюжет е, когато при инструкторите отиват нови клиенти и им казват, че не са знаели, че кучето им ще стане такова. Някои не знаят, че то ще стане голямо, други, че в породата му е заключена или агресия към животни, или към хора. Например питбулите са агресивни към други кучета и добронамерени към хора, докато доберманът агресира към хора, но не и към кучета. Имам случай от моята практика, при който момиче, което тежи 40 кг, си е взело ротвайлер - 50 кг. Контрол въобще не може и да съществува. В един момент това куче дръпва нанякъде и девойката полита след него. Така проблемите се задълбочават и освен в дома на животното те се пренасят и сред околните. Когато не можеш да контролираш едно куче, не си запознат с неговите особености, ти го превръщаш в опасност. За да не се превръщат стопаните в маймуни с „Калашников“ в ръцете апелирам винаги човек да се допитва предварително до експертите.

Христо ГЕНАДИЕВ

Мнения

  Споделете

  CAPTCHA изображение
  Братя Илиеви ВЪЗКРЪСНАХА! (СНИМКИ)

  Братя Илиеви ВЪЗКРЪСНАХА! (СНИМКИ)

  Легендите на българския ъндърграунд Васил и Георги Илиеви оживяха! Главния се появи с емблематичния си бял костюм, а батко му се върна от отвъдното по анцуг и получи куфарчета с пачки. Застреляните основатели на империята ВИС възкръснаха в първата у нас чалга постановка - "Поп фолк хроники: Бели птици и куршуми".

  Свидетелка, измъкнала се на косъм от извратеняка: Убиецът Северин тичаше след Вики!

  Свидетелка, измъкнала се на косъм от извратеняка: Убиецът Северин тичаше след Вики!

  Млада жена разпознава и заковава убиеца на журналистката от Русе Виктория Маринова - 21-годишния Северин-Селяйдин Надеждов Красимиров, научи "България Днес"! Във фаталния ден на 6 октомври свидетелката прави джогинг на метри зад Вики, когато вижда мургавия младеж да се навърта наоколо. Понеже я хваща страх,

  Северин изкарва убийството на Вики случайност

  Северин изкарва убийството на Вики случайност

  Задържаният в Германия Северин Красимиров ще се опита да изкара смъртта на журналистката Виктория Маринова случайна нелепост, за да се отърве с по-ниско наказание, разкриха запознати пред "България Днес". Северин, който е по-известен като Селяйдин от ромската махала "Тракцията" в Русе, отрекъл пред немските разследващи да е изнасилвал тв водещата.

  Мъжът на ДесиСлава е за пример

  Мъжът на ДесиСлава е за пример

  Мъж за пример! Така може да се определи силната половинка на фолкпевицата ДесиСлава. Благой Найденов не позволява на майката на сина си да се преуморява, видяха папараците на "България Днес". Младият татко бе засечен да пренася кашони с перилни препарати в София. Пък знае ли човек, може след тежката физическа работа да реши да отмени певицата и в

  Северин се измъква като невменяем

  Северин се измъква като невменяем

  Задържаният Северин (Селяйдин) Красимиров може да се измъкне за убийството на журналистката Виктория Маринова! Извратеният 20-годишен младеж вероятно ще се опита да се изкара невменяем, за да отърве затвора, коментират юристи пред "България Днес". Синът ми е с умствена изостаналост, сподели майката на убиеца Надежда Красимирова пред Нова тв.

  Бианка показва новите цици

  Бианка показва новите цици

  Щерката на Пол Гаскойн - Бианка, разходи новите си цици за кеф на очевидците. Тя доскоро беше в клиника за повдигане на бюста си. Блондинката предизвика фурор с прилепнало по нея розово клинче. Компания й правеха гаджето й, футболистът Адам Бъртън, и техните кучета. Разходката беше запечатана от папараците на "Дейли мейл".

  Актуално

  Националист на съд за дрога в Барселона

  Националист на съд за дрога в Барселона

  На съд в Испания заради трафик на дрога е изправен БГ националист, воювал по негови признания срещу албанците в Косово и украинската армия в Крим, показа проверка на "България Днес". За шокиращата развръзка в живота на рейнджъра и шеф на паравоенната организация "Православна зора" Живко Иванов се разбра по случайност след дело в Пазарджик.

  Коне на ВИП терминала на летището

  Коне на ВИП терминала на летището

  Коне се разхождаха необезпокоявано пред ВИП терминала на Летище София тази сутрин. Животните посрещаха и изпращаха пътниците докато спокойно пасяха трева на островчето пред входа за

  Изнасилвачът на Вики в килия лукс

  Изнасилвачът на Вики в килия лукс

  Луксозна килия чака убиеца на журналистката Виктория Маринова - Северин Красимиров! Следственият арест в Русе е ремонтиран преди 1-2 години, има нужната жилищна площ и самостоятелен санитарен възел, увериха от пресцентъра на правосъдното министерство. В сравнение с обикновените килии из страната това звучи направо като ВИП стая в петзвезден хотел,

  Мацката на Ляич се съблече

  Мацката на Ляич се съблече

  Нападателят на "Бешикташ" Адем Ляич си навлече завистта на куп свои бивши и настоящи съотборниците. Причината е сексапилната му приятелка. София Милошевич, която е манекенка, изненада с нова фотосесия. За нея тя е почти без дрехи по себе си и не оставя много на въображението. Снимките са черно-бели, а зад апарата е известен сръбски фотограф.

  Антония Петрова чака син

  Антония Петрова чака син

  "Мис България 2009"  Антония Петрова и съпругът й Ивайло очакват син. Щастливата новина съобщи бъдещата майка в социалните мрежи. Момченцето ще е първо дете и за двамата. Очаква се щастливото събитие да се случи в началото на 2019 г. "Семейство Батинкови ще се увеличи! Със съпругът ми Ивайло очакваме първородния ни син,

  Не пропускай

  Бричката изневери на Филип

  Бричката изневери на Филип

  Водещият на предаването "Бричката" Филип закара бричката на ремонт, видя "България Днес". Филип, който се появи в публичното пространство след участието си в риалити шоуто "Островът на изкушението" в момента върти радващото се на полулярност предаване, в което представя различни автомобили, проблеми с тях и съвети към шофьорите.

  Три деца остават при майка, която убива четвъртото си

  Три деца остават при майка, която убива четвъртото си

  Бившата учителка Венелина Петкова удушава бебето си 15 минути след раждането У дома остават тримата малчугани, чиято майка задуши своето четвърто дете 15 минути след раждането му на пейка в парк в Горна Оряховица. Това решиха социалните в града, научи "България Днес". "За децата няма риск, остават в семейството си", заяви лаконично Боряна Кирилова,

  Почина съоснователят на Майкрософт Пол Алън

  Почина съоснователят на Майкрософт Пол Алън

  Милиардерът Пол Алън, съосновал Майкрософт заедно с Бил Гейтс през 1975 г., почина на 65 години след боледуване от рак, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, като цитираха семейството и компанията му, предава БТА. "С голяма тъга съобщаваме за смъртта на нашия основател Пол Алън, съосновател на Майкрософт",

  Тони Стораро мачка Мис Силикон (СНИМКИ)

  Тони Стораро мачка Мис Силикон (СНИМКИ)

  Тони Стораро бе хванат в опасна близост със силиконова изкусителка. Фолкаджията се превърна в главно действащо лице на партито за рождения ден на плеймейтката Гергана Райчевска. Носителката на титлата "Мис Силикон" реши да отбележи празника си в популярна чалготека и купонът се превърна в римски пир.

  Никол Кидман е променила изцяло външния си вид за филмова роля

  Никол Кидман е променила изцяло външния си вид за филмова роля

  Холивудската актриса Никол Кидман се е преобразила до неузнаваемост за участието си в новата драма "Destroyer", в която е в образа на полицейски детектив с мъчителна история зад гърба си, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Филмът бе представен на Лондонския кинофестивал. Носителката на "Оскар" е заменила русата си коса с къса прическа и е с изнурен