Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6659968 www.bgdnes.bg

Лъвчетата от Разград пътуват за Африкa

В същото време строят клетки за Терез и Масуд в Пазарджик

Нов обрат със сагата с лъвчетата от Разград!

Смачканите от родителите си животни няма да бъдат дарени в зоопарка в Пазарджик, както реши общинският съвет в Разград преди Коледа. Вместо това оцелелите братчета най-вероятно ще пътуват към спасителен център в Холандия, а след като отраснат и заздравеят там, ще бъдат изпратени в резерват в Африка. Документи се подготвят за Република Южна Африка.

"Областният управител на Разград върна решението на общинския съвет в града, с което лъвчетата се дават в зоопарка в Пазарджик. Сега е внесена нова докладна, с която се предлага те все пак да отидат в Холандия, какъвто беше първоначалният замисъл", сподели пред "България Днес" заместник-председателят на местния парламент Калоян Монев.

Реклама

Решаващото заседание на общинарите ще бъде в края на януари. Нагласата и настроението сред съветниците е те единодушно да подкрепят изпращането на Терез и Масуд, както се казват двете животинки, в Холандия, разкри още Монев.

В същото време в зоопарка в Пазарджик тече подготовка за приемането на лъвчетата, показа проверка на вестника.

"Ще се изградят две отделни помещения за лъвчетата, като предстои да уточним къде точно ще бъдат разположени те. Вече има проект за тях. Най-късно до началото на лятото трябва да бъдат завършени", сподели пред "България Днес" Атанас Тачев, управител на парк-остров "Свобода" в Пазарджик, в който се намира местният зоопарк.

Ако общинарите действително приемат лъвчетата да отпътуват за спасителния център в Холандия, то тогава от зоопарка в Пазарджик ще останат на сухо. Но по този начин ще бъде удовлетворено желанието на фондация "Диви животни", които се грижат за тях.

"Толкова малки лъвчета имат нужда да бъдат обгрижвани от човек денонощно още поне 7 месеца. Те нямат шанс за оцеляване в зоопарк, където и да било в България.

Общинските съветници изпълниха поръчението и изпратиха малките лъвчета на смърт въпреки нашите аргументи против. Но казусът претърпя обрат", споделят от "Дивите животни".

Борислав РАДОСЛАВОВ

Реклама
Реклама
Реклама