Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7247601 www.bgdnes.bg

Зверски пребитият журналист Стоян Тончев: Няма да спра да разследвам корупцията!

Плешивия и Барбарона бяха оправдани от съда за престъплението в Поморие

"Оправдателната присъда за обвинените за побоя над мен не ме изненадва." Така журналистът Стоян Тончев от Поморие коментира решението на районния съд в града, според което двамата подведени под наказателна отговорност - Веселин Кръстев-Плешивия и Мартин Душев-Барбарона, не са виновни.

"Извършителите са други лица според събрана информация, която съм придобил през годините след побоя на 14 януари 2016 г. Причините за нападението са политически и се прави всичко възможно, за да се покрият истинските извършители, за да не бъдат разкрити поръчителите, защото това са хора властимащи", пояснява журналистът. Той е категоричен, че нападението е заради работата му, в която основно разкрива корупционни схеми и замесените в тях по Черноморието.

Реклама

Очаква се прокуратурата да протестира пред по-горната инстанция оправдателните присъди на Веселин Кръстев-Плешивия и Мартин Душев-Барбарона.

Стоян Тончев беше нападнат точно преди 3 години в Поморие. 33-годишният журналист, който бе кандидат-кмет на Поморие, е атакуван от трима маскирани мъже, докато се прибира пеша към дома си на улица "Солна" към 23 часа. Двама от бандитите го пребили с метална телескопична палка и метален бокс, след което изчезнали. Журналистът бе приет в бургаската болница с фрактура на лицеви кости, комоцио и множество рани по главата.

Преди година пред съда бяха изправени двама души - Веселин Кръстев-Плешивия и Мартин Душев-Барбарона. Прокуратурата обвини Плешивия за нанасяне на телесната повреда с особена жестокост на зверски пребития журналист. Мартин Душев бе подведен под наказателна отговорност в помагачество, а именно, че е осигурил палката, с която е бит Стоян Тончев. Вторият бияч остана неизвестен.

Прокуратурата поиска наказание от 5 години лишаване от свобода за Веселин Кръстев и 3 години затвор за Мартин Душев, тъй като и двамата имат предишни присъди, Съдът обаче счете, че двамата са невинни за нападението над журналиста. Магистратите приемат, че няма доказателства срещу подсъдимите, въпреки че по делото са събрани 10 тома с материали.

Според защитата на подсъдимите разпознаването в хода на досъдебното производство е било направено набързо и е опорочено, съобщава в. "24 часа".

"По фотоалбума е драскано на ръка. Върху снимките на заподозрените са нарисувани черни маски, вероятно защото по данни на пострадалия нападателите са били маскирани. Така 90% от изображенията всъщност са унищожени, а това е недопустимо и в разрез с изискванията на НПК", коментира адвокат Радослав Николов, защитник на Веселин Кръстев-Плешивия.

Реклама
Реклама
Реклама