Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7413593 www.bgdnes.bg

Авер на Малък Йоско иска на матура вместо в килия

Изпити и болежки не помогнаха на наследника на изчезналия гангстер Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, и подсъдимите с него да се избавят от процеса срещу тях и да излязат на свобода! Делото срещу бандата за наркоразпространение и подготовка на убийства на разследващи направи обиколка по инстанциите и аха да бъде върнато на поправителен, но бе спасено и започва след дни! Това става ясно от определение на апелативния спецсъд, научи "България Днес".

На подсъдимата скамейка са 18 души - сочените за тартори Иван Йосифов и Петко Стоянов-Пендака, както и Кристиян Дойчинов, Габриел Бонев, Борислав Йоневски, Димитър Божанов, Вергил Славов, Ангел Ангелов, Калчо Симеонов, Борислав Алексиев, Валери Владов, Васил Иванов, Васил Стоянов, Илия Устинов, Красимир Петров, Петър Симеонов, Сотир Петров и Стефан Гевгелийски.

Реклама

Преди месец спецсъдът връща обвинителния акт на прокуратурата заради допуснати нарушения. Един от доводите е, че обвиненията на Петко Стоянов-Пендака и Иван Йосифов-Малък Йоско са за организиране на престъпна банда, но не и за ръководене. Магистратите приемат, че не са описани достатъчно факти, които да очертаят участието на подсъдимите в бандата, както и да са съпричастни към повдигнатите им обвинения за подготовка на убийства. Според разследващи покушения са планирани срещу ексченгето Алекси Василев, началника на "Убийства" Михаил Наумов и спецпрокурорите Георги Мойсев и Емил Галипонов. Защитата дори иска Върховният касационен съд да прати процеса в друго съдилище, тъй като за пострадали са обявени прокурори от Специализираната прокуратура и колегите им на ул. "Черковна" може да са предубедени.

Защитата се жалва, че не е изяснен моментът, откогато групата е започнала да действа, което нарушава правата на подсъдимите. Възразява се срещу сочените действия сплашване и принуда спрямо невръстни дилъри, тъй като са от анонимен източник.

След решението делото да се върне за пренаписване Малък Йоско и един от хората му искат по-леки мерки, понеже търкат нара от юли м.г. Според адвокати с престоя им от близо 10 месеца зад решетките е намаляла опасността да се укрият или да извършат престъпление. Вергил Славов се надява на съчувствие заради болен член на семейството си. За да докаже тежката ситуация, той дори предлага да се разпита свидетел, който да потвърди. Йосифов и Славов се позовават на Конвенцията за защита правата на човека и настояват за домашен арест.

С връщането на делото повечето от аверите им също искат на свобода. Кристиян Дойчинов заявява, че е млад и неосъждан, а като нови обстоятелства, за да бъде преразгледана мярката му, вади документи, че трябва да се яви на матура и държавен изпит след месец. Правото на образование е основополагащо гражданско право, сочи защитата му. Друг претендира, че е трудово и социално ангажиран и трябва да се грижи за половинката си и детето, които са болни. Васил Иванов се оплаква, че има алергия, заради която не може да стои зад решетките, и иска да му се назначи медицинска експертиза.

Илия Устинов изтъква, че има семейство и две малки деца, сам се е предал и няма опасност да се покрие. Освен това той разказва, че е бил настанен в ловешката психиатрия, лежал е и в болницата към софийския затвор, където е получил урологично заболяване. Магистратите контрират, че според лекарите той не си е пил хапчетата и ги е криел.

Апелативният спецсъд посича мераците на Малък Йоско и компания. Магистратите приемат, че няма съществени нарушения при написването на обвинителния акт. Обвинения за готвените покушения срещу полицаи и прокурори има за Малък Йоско, Петко Пендака и Стефан Гевгелийски. За пъклените планове има достатъчно улики, както и за това, че Вергил Славов е набирал лица за разпространение на дрога.

Реклама

Според апелативните спецсъдии няма причини от битов и здравословен характер, които да надделяват над обществения интерес за пускане на подсъдимите от ареста. За двама от тях се изтъква, че имат предишни осъждания и членуването им в бандата съвпада с изпитателния срок на наказанията.

За наследника на Йоско магистратите приемат, че той не е осъждан, но може да извърши престъпление, предвид тежките обвинения за сформиране на престъпна банда, набиране на хора за наркоразпространение и подготовка на убийства на разследващи. Така делото е върнато на спецсъдиите и е насрочено за сряда, когато започва по същество.

Епопеята от Шипка

По-голямата част от групата е задържана в подножието на връх Шипка. Според разследващите бандата е искала да сложи ръка на наркопазара в София. Пласирали се марихуана, амфетамин, кокаин, хероин и екстази, като амфетамините и марихуаната били собствено производство, пласирано в града на Йоско - Костинброд. Дрогата се продавала на цени от 15 до 140 лв. чрез кодови думи като "долари", "коприва", "алфа ромео", "камък", "сиренце", "копчета", "домино" и др. За набиране и подчиняване на дилъри се използвали рекет и побои, разкриват от обвинението.

Реклама
Реклама
Реклама