Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7429572 www.bgdnes.bg

Доброволци се тълпят за клинични проучвания

Пациенти и доброволци се тълпят за клинични проучвания на нови медикаменти. Това показа проверка на "България Днес" в голяма част от медицинските центрове в столицата.

Включващите се делят условно на двете групи - пациенти и доброволци. Първите са с реални оплаквания и ползата за тях е огромна, защото получават лекарства, които още не са на пазара. Да влязат официално в пазарната мрежа отнема между 7 и 10 години.

Реклама

Подробните изследвания, лекарствата и грижата от висококвалифициран медицински персонал са напълно безплатни за тези, които желаят да се подложат на проучванията. А стойността на някои от новите лекарства е значителна, дори непосилна за мнозина.

"За някои фактът, че помагаш за въвеждането на лекарство, което може да помогне на много хора в бъдеще е достатъчен. Други са доволни от безплатните обстойни профилактични прегледи, през които минават. Те избират по-активна роля при опазването на собственото си здраве. Често се случва, една пълната кръвна картина да засече проблеми с хемоглобина, захарта или мазнините, за които доброволецът не е подозирал".

Това споделят от организацията "Стани доброволец", която осъществява връзката между желаещите да се включат и медицинските центрове.

Освен напълно безплатни обстойни прегледи по даден здравословен проблем, пациенти и доброволци получават финансова компенсация за пропуснати ползи по време на изследването и възстановяване на транспортни разходи.

"Рисковете на участниците се разясняват от компетентно медицинско лице преди началото на изследването. Те зависят от множество фактори – както от вида на самото изследване, така и от здравния статус на участника. Нормативните изисквания са изключително строги, центърът гарантира постоянно медицинско наблюдение и грижи на участниците - здравните им показатели се проверяват почти непрекъснато. В практиката ни досега не се е случвал инцидент. При по-сериозно заболяване може би има и по-висок риск за пациента, но това е от компетенциите на ангажираното медицинско лице, което е длъжно да запознае пациента с всички възможни рискове предварително", информират от организацията.

Реклама

От "Стани доброволец" са изградили и поддържат база от данни, която да е от полза за центровете при първоначалния им подбор на участници.

Който желае да бъде пациент или доброволец, трябва да се регистрира през сайта www.stanidobrovolets.com и в момента, в който се стартира подходящо за профила му изследване и остави телефон за връзка, ще получи обаждане.

"Фармацията се развива с темпове, сходни с електрониката, което метафорично казано означава да сравниш модерен смартфон с Nokia с фенерче, защо да не пробваш най-новото?", разказват още от организацията.

Реклама
Реклама
Реклама