Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7451463 www.bgdnes.bg

Кримиавер на Бирмата се подиграва с Интерпол

Ексченгето Любомир Иванов лично си движи бизнеса у нас, докато го издирват по цял свят заради афера с контрабандни цигари

У нас необезпокоявано се е завърнал издирван от Интерпол кримиавер на Евлоги Станоев - Голямата Бирма, показа проверка на "България Днес". Без да се впечатлява от издадената за него Червена бюлетина ексченгето Любомир Иванов преспокойно си движи личните дела и бизнес. В същия момент спецпрокуратурата продължава да държи на ареста му. Повод е повдигнатото му обвинение за участие в организирана престъпна група за нелегално производство и търговия с цигари. Бандата е ръководена Голямата Бирма и двама от синовете му - Антон и Георги, твърди държавното обвинение.

Реклама

Според прокуратурата Станоеви са инвестирали милиони левове в създаването на четири нелегални фабрики за цигари. Тайните манифактури бяха разбити при акция на ГДБОП в края на август миналата година. Последвалите обиски показаха, че всяка една от тях е оборудвана със свръхмодерна техника, позволяваща производство на над 100 хиляди кутии на ден. Продажбата на подобни количества е носела по над 10 млн. лева печалба за ръководената от Голямата Бирма схема, обясниха след операцията спецченгета. По думите им една от фабриките е ръководена от Любомир Иванов. Друга от задачите му е да подпомага транспортирането към чужбина и продажбата на нелегалната продукция.

След акцията Иванов, Евлоги Станоев - Голямата Бирма и двамата му синове са обявени за издирване. Няколко седмици след това Станоев-старши и наследникът му Антон се предадоха сами. Така в неизвестност останаха двама от босовете - ексшефът на криминална полиция в столичното Второ РПУ Любомир Иванов и Георги Станоев - Малката Бирма. Снимките и на двамата и до момента се мъдрят в списъка с издирвани бандити в страницата на Интерпол.

Издадената Червена бюлетина, оказва се, не е пречка за беглеца Иванов да се върне в България. При това ексченгето контрабандист не прави опит да скрие това. Повод за появата му е фирма "Елико-експорт 2014", на която той е собственик и управител. По закон Иванов е длъжен да подава всяка година документи в Търговския регистър за дейността на дружеството. Спазвайки чинно правилата, на 29 март тази година беглецът лично попълва декларация, че фирмата не е упражнявала дейност през 2018 г. и се подписва саморъчно под документа. След това, за да не губи време в излишни формалности, упълномощава адвокат Емилия Атанасова да подаде книжата в Търговския регистър. Самоковската юристка изпълнява дадените й указания. При изпълнение на поставената й задача тя декларира, че внесените от нея документи са и предоставени лично от заявителя. В случая това е издирваният от Интерпол Любомир Иванов, който е собственик и управител на фирма "Елико-експорт 2014".

При внасянето на документите адвокат Атанасова посочва, че при деклариране на неверни данни носи наказателна отговорност, става ясно от документ, публикуван в Търговския регистър. Това според нейни колеги би трябвало да значи, че лично е взела бумагите от кримиавера на Голямата Бирма.

Репортер на вестника потърси за коментар относно истинността на документите адвокат Атанасова, но до приключване на броя тя не вдигна мобилния си телефон.

Прелюбопитните документи, свързани с издирвания от Интерпол Любомир Иванов, стоят повече от месец в сайта на Търговския регистър и могат да бъдат видени от всеки гражданин. Дали това са направили и разследващите остава неясно.

Реклама
Реклама
Реклама