Фолкпевицата и общественичка Кали: Психолог трябва на футболистите ни

Приятел
Автор: Иво Ангелов

Фолкпевицата и общественичка Кали: Психолог трябва на футболистите ни

По-добре шамар за детето, отколкото вредна вафла 

КОЯ Е ТЯ

Фолкпевицата Кали (Галина Иванова) е родена на 2 октомври 1975 г. в София. Артистичният й псевдоним е измислен от Слави Трифонов. Най-известната й песен е "4-4-2", която е посветена на участието на националния ни отбор по футбол на световното първенство във Франция през 1998 г. Оттогава страната няма участие на мондиал. Кали има трима синове - Георги, Марк и Александър.

- Известна си със страстта си към футбола. Как ще коментираш загубата на националния отбор от Косово с 2:3?

- Това е колективна загуба, морална и физическа. Не може непрекъснато да хулиш и да плюеш, като даваш акъл. Не сме на мястото на момчетата и не можем да преценим кое е лесно и трудно. Проблемът е не само как играем срещу другите отбори, а и в подкрепата, която получават от привържениците. Христо Ботев го е казал - силно да любиш и мразиш. В другите държави не съм виждал чак такова хулене на отбора. Добре, загубили са и не могат да играят колективно, но с много труд и подкрепа нещата може да се подобрят. Разнищват ги, че правят секс с манекенки и фолкпевици, смятат им парите, гледат им колите и накрая искат от тях футбол. Нека да насочим вниманието си и дори негативизма си само към играта им. Не само да казваме, че нещо е лошо, а как да го подобрим. Футболният фен трябва да е като мен - печели или губи, аз никога не говоря лошо за любимия ми "Левски". Не ги наричам "нещастници" и "смотаняци", защото вярвам в идеята на отбора.

- В кое виждаш положителната промяна?

- Предлагам да се направи форум на футболни фенове, но истински, а не като мен. Да помогнем на един прекрасен селекционер, какъвто е Краси Балъков. Той беше прекрасен футболист, изключително дисциплиниран и хубав човек. Имам честта лично да го познавам, още навремето съм пяла на националите. В този форум да даваме съвети, ако видим, че играта в центъра куца или някой футболист не се справя добре. Говоря чисто по женски. Горещата ми препоръка към всички национали е да работят здраво и да играят колективно, защото имаме невероятни футболисти. За чужди отбори играят добре, но в националния тим не се справят. Това ме навежда на мисълта, че психолог трябва да работи с тях.

- Можем ли да се класираме за голямо първенство с материала, с който разполагаме?

- Не! Не сме готови. Успехът във всяка една житейска сфера зависи от подготовката. Нашият проблем е в липсата на колективизъм.

- Спомена за крайностите в отношението на българина чрез цитат на Ботев. Тези черти в народопсихологията се проявиха при провеждането за поредна година на гей парада. Какво ти е мнението за това събитие - излишна демонстрация на сексуалност или борба за права?

- Да покажеш, че геят е обществено значим, не се прави с парад, а чрез общественополезни действия. Парадът може да се организира, след като е направено нещо впечатляващо. Познавам много гейове и голяма част от тях са прекрасни и ерудирани хора. Акцентът не трябва да пада върху тяхната сексуалност, защото прилича повече на шоу, а не на социална заявка. Акцентът трябва да е върху това, че са абсолютно равноправни членове на обществото, където могат да творят и работят.

- Те искат да отглеждат деца. Приемаш ли го?

- 300 пъти е по-добре една гей двойка, която се обича, да отгледа дете, отколкото във враждебна среда. Любовта няма пол и цвят. Затова не могат да бъдат съдени тези хора. По-добре децата да са при заможна гей двойка, отколкото в социален дом, където хетеросексуални жени ги бият и им крадат от храната. Затова и не виждам причина гей двойките да не отглеждат деца, ако имат възможности. Демонстрацията на сексуалност не е нормална и при хетеросексуалните двойки. Не мисля, че е нормално да се целуваш и гнявиш пред хората. Това е нещо много лично. Ако двама мъже не се целуват и лигавят на публични места, не виждам нищо лошо в тяхната любов. Чудесен е филмът "Рокетмен", който в момента върви по екраните. Там е показано как липсата на любов в едно семейство може да нарани до такава степен психиката на едно дете, че то да посегне към наркотици и алкохол.

- Призракът на стратегията за детето обикаля страната ни седмици наред, макар вчера да бе окончателно оттеглена. Какво ти е мнението за възпитанието с шамари?

- Тези истории са доста американизирани. Аз съм чудесен пример да бъда попитана дали боят възпитава. Когато си млад родител, е много по-трудно да си контролираш емоциите, отколкото, когато вече си зрял. Нека да не звуча грубо, но смятам, че много по-здравословно за едно дете е да му плеснеш шамар. Не да го унижаваш и да го пребиваш, но да го плеснеш, защото децата са изключително манипулативни и могат да те направят и див, и щастлив, ако искат. По-добре да видя плеснато дете, отколкото такова, което се търкаля по земята и пищи. И защото не е обществено прието да го ошамариш, то тероризира една камара хора около себе си. Ние сме яли бой от нашите родители и сме станали хора. Боят кръвоснабдява, това е силов масаж, който е полезен. Не трябва да има пребиване и психически тормоз. Големият ми син е бит от мен, но е получил и много любов. При средното ми дете нещата отидоха в друга посока. Пляскала съм го и него, а след това си казвам: "Боже, той не може да се защити. Това не е честно! Все едно някой по-силен от мен да дойде да ме удари". Понякога децата прекаляват. Когато живееш в страна с труден живот, каквато е България, и се прибереш уморен вкъщи, а малкият или малката ти се излигави, неизбежно получават шамар. Важното е ударът да не преминава в агресия.

- Световен хит в момента е сериалът "Чернобил". Гледа ли го?

- Да.

- Живяла си във времената на трагедията. Как преценяваш ролята на социалистическата държава, която прикрива аварията и не предупреждава населението за опасностите от нея?

- Слава богу, че не ходех по манифестации. Държава наистина прикриваше, но имаше нещо очарователно в комунистическия режим. Не се даваше гласност на отвратителните деяния като убийства и агресия. Сега всичко се дава по телевизията и се получава огромна гласност. Тогава тези неща се криеха, а затворниците директно се закарваха в Белене. Младите хора нямаше откъде да черпят информация как да си направят бомба или как да пребием другарчето с пръчка. Това му беше хубавото на онзи режим. Съгласна съм да се поддържа тази заблуда за един мирен живот. Но когато се касае за здравето и живота ти след трагедията в "Чернобил", тези неща трябва да се казват. Но имам вяра в човешкия организъм, който е еволюирал да се справя с болести и вреди. Но от нас зависи да се грижим за него - да намалим употребата на вредни продукти. Очаквам да се появят нови филми, които да опровергаят историята, пресъздадено в сериала.

- Какви са ти спомените, когато разбра за аварията?

- Почти никакви. Помня само, че се разказваха вицове. И ако трябва да обобщим за шамарите и отровите, ще кажа, че е по-добре да плеснеш детето си, отколкото да му купиш вредна вафла, защото си играеш на добър родител. Вафлата не е шамар, а куршум в тялото.

Мнения

  Споделете

  CAPTCHA изображение
  15 г. търсят митичния килър Легионера

  15 г. търсят митичния килър Легионера

  Легенди се носят за съдбата на митичния снайперист Красимир Станчев-Легионера. Версиите са десетки. От предположение, че е станал наемник на грузинската мафия, до слух, че е убит и трупът му е положен в безименен гроб в полите на Витоша. Вече 15 години родната полиция издирва Легионера по подозрение,

  За 50 млн. Ветко продаде хотел "Виктория Палас"

  За 50 млн. Ветко продаде хотел "Виктория Палас"

  Разпродажба на хотелския си бизнес е започнал обвиненият в пране на пари и данъчни престъпления бизнесмен Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". Първият изтъргуван обект от олигарха е петзвездният "Виктория Палас" в Слънчев бряг. Платената цена е над 50 млн. лева, а купувачът е свързван от хора в подземния свят с бивши босове от СИК.

  Стенли влюбен като хлапак

  Стенли влюбен като хлапак

  Легендата на българския футбол Стилиян Петров честити празника на своята любима Паулина, с която отбелязаха годишнина от брака си. Двойката навършва 18 години съвместен живот, а бившият капитан на националния ни отбор и "Астън Вила" не пропусна да благодари на дамата до себе си чрез социалните мрежи.

  Мая Илиева продаде хотел "Дюн"

  Мая Илиева продаде хотел "Дюн"

  Вдовицата на Георги Илиев-Главния Мая тихомълком се е отървала от скандалния хотел „Дюн“ в курорта Слънчев бряг, показа проверка на "България Днес". Сделката е част от трансформацията на страховитата в миналото групировка ВИС-2. Тя стартира преди около две години с мащабно закриване на фирми и разпродажба на имоти,

  Родителите на Жоро Милионера платиха апартамент

  Родителите на Жоро Милионера платиха апартамент

  Георги още не е търсил адвокат за предсрочно освобождаване Донка и Тодор изчистиха ипотеката, заради която Енев прибра инкасото Родителите на Георги Енев, който през 2012 година изчезна с почти 1,5 млн лева, изчистиха ипотека заради кредит, който взе синът им. Те са успели да платят цялата сума, вноските за връщането,

  Николета скочи на Хубчев

  Николета скочи на Хубчев

  Николета Лозанова е на път да забърка грандиозен скандал в "Левски". Плеймейтката, която е гадже на вратаря на "сините" Николай Михайлов, скочи на новия треньор Петър Хубчев. Причината не е отношението на бившия национален селекционер към стража, а към бившия съпруг на Николетка - Валери Божинов. Нападателят се оказа ненужен в "Левски" след

  Актуално

  Опасно време и наводения по света (Снимки)

  Опасно време и наводения по света (Снимки)

  Части от Великобритания се борят със сериозни наводнения, а рекордни горещини взеха десетки жертви в Индия. 580 къщи в Източна Англия бяха евакуирани заради наводненията. Служители на спешна помощ предупреждаваха местните жители от врата на врата, че животът им е в опасност, ако не напуснат домовете си.

  Счупиха с близо час рекорда на 200 км двойна обиколка на Витоша

  Счупиха с близо час рекорда на 200 км двойна обиколка на Витоша

  Кристиян Кирилов с невероятно постижение в дуатлона, Лили Ангелова с пълен комплект медали С невероятен рекорд завърши поредното издание на Обиколката на Витоша, която отново е част от инициатива „София – европейска столица на спорта“. Кристиян Кирилов грабна победата при дуатлонистите, които в рамките уикенда първо изминават 100-те километра с

  Турнето на "Спайс гърлс" приключи с концерт на стадион "Уембли"

  Турнето на "Спайс гърлс" приключи с концерт на стадион "Уембли"

  Турнето на група "Спайс гърлс", събрало отново четири от петте изпълнителки от популярната формация - Мелани Чизхолм, Мелани Браун, Ема Бънтън и Гери Хорнър, приключи с концерт на стадион "Уембли" в Лондон, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.  В един от емоционалните моменти на шоуто Гери Хорнър, известна като Джинджър Спайс,

  Алис Купър отказал пиенето след смъртта
на Джими Хендрикс и Джим Морисън

  Алис Купър отказал пиенето след смъртта на Джими Хендрикс и Джим Морисън

  Шок рокаджията Алис Купър разкри, че е спрял да пие, след като е станал свидетел как негови приятели си отиват млади, съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА. Купър навремето е другарувал с музикални икони като Джими Хендрикс и Джим Морисън - и двамата починали на 27-годишна възраст. Ранната кончина на "по-големите му братя" кара рокаджията да се

  23-годишна жена почина, след като самокатастрофира в София (Снимки)

  23-годишна жена почина, след като самокатастрофира в София (Снимки)

  Тежка катастрофа на "Никола Мушанов" в София блокира движението на трамваите с номера 11 и 22, видя читател на "24 часа".  Кран е дошъл, за да вдигне автомобила от линиите на трамвая. От МВР съобщиха, че сигнал за самокатастрофирал на бул. „Възкресение” и ул. „Н. Мушанов” лек автомобил, управляван от жена, е подаден тази вечер към 20.30 часа.

  Не пропускай

  Дакота Джонсън се раздели с фронтмена на "Колдплей"

  Дакота Джонсън се раздели с фронтмена на "Колдплей"

  Фронтменът на британската група "Колдплей" Крис Мартин и актрисата от САЩ Дакота Джонсън са се разделили след продължила 20 месеца връзка, пише в. "Дейли мирър". Според източник от обкръжението на 42-годишния Мартин, цитиран от в. "Сън", музикантът е съобщил на приятелите си, че вече е необвързан, след като с 29-годишната Джонсън са решили да

  Малък самолет падна в река в Полша, пилотът загина (Видео)

  Малък самолет падна в река в Полша, пилотът загина (Видео)

  Малък самолет Як-52 падна в река в Полша. Инцидентът станал по време на авиошоу в град Плоцк, пише "Дарик". Говорителят на местната спасителна служба Едуард Мистера съобщи, че самолетът е паднал във водата, докато е изпълнявал акробатични фигури. Пилотът на машината - 60-годишен германски гражданин, е загинал.

  Почина режисьорът Франко Дзефирели

  Почина режисьорът Франко Дзефирели

  Известният италиански филмов, театрален и оперен режисьор, сценарист и продуцент Франко Дзефирели почина на 96-годишна възраст, съобщават световните агенции. Лучано Дзефирели, синът на именития творец, съобщава, че баща му е "угаснал мирно" в дома си в Рим след продължително боледуване, което се е влошило през последните месеци, предава БТА.

  40 години след филма "Сиянието" идва и 
продължението му - "Доктор Сън"

  40 години след филма "Сиянието" идва и продължението му - "Доктор Сън"

  Близо 40 години след излизането на филма "Сиянието" на Стенли Кублик по екраните, коридорите в хотел "Оувърлук" продължават да всяват ужас сред феновете на киното, предаде Франс прес, цитирана от БТА. В тези коридори се развива част от действието в продължението му "Доктор Сън", което тръгва по кината тази есен.

  Скандални признания на футболист за уговорени срещи:

Преди продаден мач ходехме на плаж

  Скандални признания на футболист за уговорени срещи: Преди продаден мач ходехме на плаж

  С плаж и майтапи преминаваше лагерът ни, но не и с тренировки! Скандалните разкрития направи пред съда футболист, участвал в уговорени мачове в родната "Б" група! Смелчагата, дръзнал да проговори за далаверите в първенството, е Християн Гачев. Той бе привикан в спецсъда, за да разкаже за шашмите със спортни срещи,