Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7550667 www.bgdnes.bg

Релето праща Гребеца доживот в пандиза

Показанията на осъдения като член на групата за отвличания "Наглите" Даниел Димитров-Релето пратиха доживот в килията бившия му авер от бандата Любомир Димитров-Гребеца. Това споделиха пред "България Днес" защитници на Любо Гребеца по делото за убийствата на Иван Пайнавелов-Сапата и Юлиян Лефтеров-Кунгфуто. Юристите са категорични, че най-тежкото наказание, определено на Гребеца от втората инстанция, се гради почти изцяло на показанията на Данчо Релето.

След като получиха солени присъди по процеса за похищенията, отношенията между бившите съучастници се влошиха. Според запознати именно Релето е основният свидетел, който проговаря пред Софийския градски съд, но като защитен свидетел номер 1. Той обаче няма как да остане скрит, защото разказва за случаи, при които е присъствал в доста тясна компания.

Реклама

Козът на обвинението разказва подробно как са очистени Сапата и Кунгфуто. Гребеца се наговорил със Сапата и Кунгфуто да инсценират отвличането на последния, за да поискат откуп от вуйчо му. Между тримата и свидетеля по делото Даниел Димитров имало изградени общи интереси и финансови отношения, включително в резултат на извършени противозаконни деяния, посочват магистратите. Мнимото похищение се разиграва през януари 2009 г. При разговор Кунгфуто се хвали, че на мястото на отвличането е имало много хора и камера. Споменаването на камерата му коства живота, защото Гребеца вдига скандал и отправя яростни нападки, защото не бил предупреден. Същата вечер в местността Елата между селата Плана и Железница Гребеца прострелял Кунгфуто два пъти в главата. След това трупът бил заровен в предварително изкопана дупка.

Убийството на Сапата се случва три месеца по-късно в района на с. Бистрица, на черен път в местността Косанин дол. До фаталната развръзка се стига след сделка за тузарски джип. Гребеца поискал да купи от братовчеда на Сапата джип "БМВ Х5" за 145 бона на вноски от по 20 хил. лв., но по-късно спрял да плаща лизинга. Джипът бил обявен за издирване, а Гребеца спрял да си вдига телефона. Това влошило и отношенията му със Сапата, който бил гарант за сделката. По време на скандал заради просрочените задължения Гребеца извадил пищов и гръмнал в главата Сапата. Трупът бил заровен в местността Умни дол край Железница. Година по-късно багери изровиха баирите край селото, за да бъдат открити телата.

На първа инстанция Любо Гребеца получава доживотен затвор за двете убийства. Пред Софийския апелативен съд основният свидетел вече е разкрит - Релето застава с имената си, но признава, че се притеснява. Затова магистратите постановяват допълнителният му разпит да мине при специални полицейски мерки за сигурност, за да няма контакт с подсъдимия. Свидетелят е доведен от пандиза, а Гребеца се възползва от правото да задава въпроси на бившия си авер.

За защитата остава съмнението - може ли основният свидетел срещу Гребеца да излежава присъда за съучастие при извършване на престъпления с подсъдимия и да е надежден коз на прокуратурата.

"Двете убийства са сходни и касаят такива, които носят белези на прехода, а не са обикновени битови. При тези престъпления пострадалите и извършителят са се занимавали с противозаконна дейност преди самите деяния. Поради тази причина може да се каже, че "разчистването на сметки" е мотив за осъществяването на самите деяния", изтъква прокурорът по делото.

Процесът се точи от 2015 г. и изчакваше една от съдийките да роди. Магистратите дълго време издирваха майката на детето на Сапата от чужбина, за да я разпитат. Присъствалите ще запомнят завинаги едно от заседанията в градския съд, на което бяха докарани веществените доказателства, сред които и дрехите на жертвите, които изпълниха с миризма залата. Близките на починалите не издържаха на гледката и си тръгнаха.

Реклама

С решението на апелативните магистрати се потвърждава доживотната присъда на Гребеца и се указва той да търпи наказанието си при първоначален "специален" режим. Той ще може да обжалва пред Върховния касационен съд.

В делото данни за снежната покривка

В процеса срещу Любо Гребеца се включват и метеоролозите от НИМХ. По искане на защитата те дават данни за това какви са били температурата и снежната покривка по време на първото убийство, за да се провери дали е могло земята да бъде разкопавана. Експертите обясняват, че нямат станция на местопрестъплението, и дават стойностите от най-близката станция.

Реклама
Реклама
Реклама