Скулпторът Андрей Врабчев: Комунизмът още ни заробва

Приятел
Автор: Любен Димитров

Скулпторът Андрей Врабчев:
Комунизмът още ни заробва

9.9.1944 г. раздели нацията, осакати морала и така е до днес

Кой е той?

Андрей Врабчев работи в полето на скулптурата в публични пространства, монументалната пластика и инсталация. Завършил е Националното училище за изящни изкуства в София със специалност "Скулптура" и Художествената академия със специалност "Скулптура". Член на RBS кралското скулптурно дружество в Лондон и на СБХ. Автор е на паметник на Майор Томпсън. Участва в редица национални и международни конкурси. Автор е на няколко пластики награди, сред които и светилникът на Българския културен клуб Скопие за принос към българската култура.

- Г-н Врабчев, инсталацията ви в Докторската градинка в София, при която оцветихте водата във фонтана с червена боя и поставихте плакат с надпис: "Честит празник 09.09.1944 г., неблагодарници", бе по повод 75-годишнината от деветосептемврийския преврат, който слага началото на продължилия 45 години комунистически режим в България. Каква е алюзията на творбата?

- Препратката е ясна - кървавата баня, до която води окупацията на България от Съветския съюз. До хилядите жертви на един тоталитарен режим. Това не е празник, а черна дата в нашата история. Това е ден, който и до днес продължава да разделя обществото. Според мен е крайно време да се сложи край на това, както и на спекулациите около антифашистката борба. На тази дата България е окупирана, а не освободена.

- Защо "неблагодарници"?

- Неблагодарници е препратка към нападките, отправяни напоследък към нас, българите, че сме неблагодарен народ, визирайки няколкото "освобождения", които сме получили "даром". Не мисля, че ако нещо е направено безкористно, би било напомняно толкова често и ако някой е истински християнин, едва ли би настоявал за благодарност и отплата за добро, сторено от него. Превръщането на едно добро дело в инструмент за изнудване на неволно получилите тази доброта е недостоен акт.

- Кога се роди идеята за подобна акция у вас?

- Идеята е от много време. Първоначално имах намерение да оцветя някоя от столичните реки, но те са твърде незабележими, а и скоротечни. Ще посоча, че съм използвал 2 кофи железен оксид. Имал съм идеи, свързани с промените на обема на водата и поведението й при падане. Свързвайки тези неща с обстоятелствата, възможностите се стесняват и определят вида и мястото на работата. Така се стигна до конкретния фонтан в Докторската градинка.

- Един поет бе казал, че всяко стихотворение е обречено да е политическо. Така ли и с вашата работа? В смисъл, къде творческият акт като изява на свобода се преплита с политиката?

- Изкуството и политиката се пресичат там, където стоят фундаменталните човешки въпроси, особено в морала. Моята позиция е морална. Режимът, доведен на власт след 09.09.1944 г., деморализира обществото, а поколенията, засегнати от него, не успяха да преодолеят това и го пренесоха при промените в един лъжедемократичен ред. Големите проблеми у нас са моралните проблеми. Политическите ни проблеми също са на морална или по-скоро на неморална основа.

- Имате скулптурна композиция "Покаяние - паметник на жертвите на комунизма". Разкажете малко повече за нея?

- Повече от четвърт век посткомунистическите общества продължаваме да сме жертва на комунистическите ни режими. Звучи абсурдно, но е факт. Предаващите се от поколение на поколение страх и изкривени ценности не ни разрешават да бъдем истински свободни и достойни, да вникнем в демократичните ценности и принципи и да се развиваме достойно и напредничаво. Затова тази скулптура е създадена от претворените тела на живи съвременници. Тя е паметник на жертвите, направен от самите тях. Паметник, който желае да предаде на миналото състоянието на жертва, за да може да се премине към борба и съзидание. За да се постигне това, трябва да признаем пред себе си, че колкото и да продължаваме да сме жертва, толкова сме и собствените си палачи, и да се покаем за престъпленията си. Творбата цели да ни накара да почувстваме нуждата от покаяние, но и да повдигне въпроса за нуждата не от емоционална, а от историческа оценка на комунистическия терор.

- На 1 април т.г. монтирахте статуя на премиера Бойко Борисов със светещи очи на площад "Гарибалди". Какви бяха отзивите от творбата и как градската среда като пространство говори за съвремието, когато в нея се постави подобна скулптура?

- Вече бях забравил за тази работа. Отзивите бяха положителни. Градската среда е отражение на обитателите си и логично тя много добре запазва техните културни черти и особености. Поставянето на подобна творба просто подсказва да се огледаме в това, което ще оставим след нас. Тя е намеса повече в душевното, емоционалното и социалното пространство,у отколкото във физическото.

- До какви последствия предполагате, че може да доведе акцията в Докторската градинка за вас, за хората, за които в крайна сметка е предназначена?

- Последствия за мен не мисля, че ще има кой знае какви поради простата причина, че не съм извършил нищо лошо. Ако съм нарушил някое правило или съм нанесъл щета, логично е да бъда санкциониран. По-важно за мен е да направя това, което намирам за полезно и необходимо. За хората, надявам се да проумеят, че поляризацията в обществото ни е резултат от събитията, последвали тази дата. Нелепо е да си мислим, че може да се угоди на всички, още по-малко с цената на истината, още по-малко, когато премълчаното работи против цялото общество, включително тези, които защитават лъжите, мислейки, че дължат това на произхода си или че на това дължат успехите си.

Мнения

  Споделете

  CAPTCHA изображение
  Слави почва в кабеларка

  Слави почва в кабеларка

  Трифонов не заставал зад никой в политиката, засега ТВ-1 ще излъчва две шоута на Дългия - развлекателно и политическо Слави Трифонов започва да излъчва в кабеларка, научи "България Днес". ТВ-1, която излъчва в интернет, ще е първата, която ще приюти Дългия за неопределен период от време. Според слуховете Трифонов вече прави сухи тренировки и ще

  Малката Бирма изловен с мечи капан в Дубай

  Малката Бирма изловен с мечи капан в Дубай

  Като с мечи капан е спипан търсеният беглец Георги Станоев - Малката Бирма от спецагенти в Дубай! Хитрите разследващи заложили клопка на издирвания от година плейбой, научи "България Днес". С публикации в родни медии ченгетата накарали Бирмата да се раздвижи, като му дали да разбере, че е засечен в арабска страна.

  Цеца пусна волна гръд

  Цеца пусна волна гръд

  Цеца си е Цеца! Цеца е секси, отново го доказа и показа в пловдивски клуб. След големия концерт на открито, за който "България Днес" първи писа, сръбската звезда направи участие и на затворено. Пред смаяната от хитове като "Пиле" и "Београд" публика Цеца се изфука с бляскаща рокля, разкриваща пищно деколте с всичките му прелести... "Волим те!

  Роми пребиват баба и дядо заради чепка грозде

  Роми пребиват баба и дядо заради чепка грозде

  Роми нападнаха и пребиха в Елхово възрастен мъж и замеряха с камък жена му, която се опитала да му помогне. Това се ожали във фейсбук дъщерята на пострадалите Яна Иванова. От полицията в Ямбол потвърдиха пред "България Днес" за инцидента и уточниха, че в боя участие са взели и невръстни деца. Случката се разиграва в понеделник следобед.

  Бившият на Ивана с народна певица

  Бившият на Ивана с народна певица

  Голямата любов на Ивана - Стоян Стоев от оркестър "Канарите", има нова жена до себе си. Канара заряза дългогодишната си половинка Малина Колева заради народната певица Ваня Вълкова. Двамата вече не крият връзката си. Стоян и новата му изгора се забелязали още след връщането й в редиците на "Канарите" тази пролет.

  "Златната" Християна скъса с гаджето

  "Златната" Християна скъса с гаджето

  Едно от "златните момичета" на България Християна Тодорова отново е сама. Чаровната бивша гимнастичка от ансамбъла се е разделила с гаджето си Мишо, научи "България Днес". Двамата не са заедно от пролетта. Основната причина за края на връзката им най-вероятно е разстоянието. Мишо е от Варна, но работи в Ню Йорк. Преди това е завършил "Харвард".

  Актуално

  Малката Бирма отскачал до София преди ареста

  Малката Бирма отскачал до София преди ареста

  До София преспокойно си е отскачал Георги Станоев - Малката Бирма, докато официално прокуратурата го издирва по цял свят, показа проверка на "България Днес". Повод за похожденията му са бизнес дела, показват документи, публикувани в Търговския регистър. Официално Малката Бирма повече от година е в списъка на Интерпол във връзка с разследването

  Гришо скара бившите си гаджета Серина и Никол

  Гришо скара бившите си гаджета Серина и Никол

  Бившите половинки на Григор Димитров - Серина Уилямс и Никол Шерцингер, се скараха заради него! Най-добрият ни тенисист стана причина за края на едно дългогодишно приятелство. Преди няколко месеца той се раздели с Никол. Явно краят на връзката им не е бил никак лек за двамата и те не поддържат никакъв контакт.

  Илария изловена на припек

  Илария изловена на припек

  Половинката на Джанлуиджи Буфон - Илария д'Амико, е по-секси от всякога, виждат в Италия. Причина за признанието станаха снимки на 46-годишната тв водеща от последната й лятна почивка. Тя се наслаждава на слънчевите септемврийски дни на яхта. Илария е с голяма компания, докато Буфон е зает с тренировки и мачове с "Ювентус".

  Ивет Лалова: В България ме окъпват в любов!

  Ивет Лалова: В България ме окъпват в любов!

  По-малко от две седмици, след като най-бързата ни спринтьорка Ивет Лалова стана балканска шампионка на 100 и 200 метра пред родна публика в Правец, европейската шампионка от 2012 г. отново се завърна на родна земя – този път причината е провеждането на второто издание на атлетическия турнир "Открий шампиона в теб"

  Анджелина Джоли ще прави детска програма

  Анджелина Джоли ще прави детска програма

  Анджелина Джоли работи върху нов проект – ще прави детска програма по Би Би Си, съобщава „Контакт мюзик“, цитиран от dariknews.  44-годишната актриса и режисьор, която има шест деца с бившия си съпруг – холивудската звезда Брад Пит, мисли, че следващото поколение трябва да „бъде подготвено“ да се справи с глобалните проблеми

  Не пропускай

  Караянчева: Имам счупена раменна става, добре съм

  Караянчева: Имам счупена раменна става, добре съм

  Здравейте, приятели. Пиша тук, тъй като нямам възможност да отговоря на всички обаждания - да, претърпях пътен инцидент. Добре съм и ви благодаря за загрижеността. Имам счупена раменна става.  Изказвам своите благодарности на екипа в болницата в Шумен. Доколкото съм информирана и останалите участници в катастрофата са добре

  Катастрофа с кортежа на Цвета Караянчева

  Катастрофа с кортежа на Цвета Караянчева

  Колата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева е претърпяла пътен инцидент, потвърдиха за БТА от пресцентъра на парламента. Цвета Караянчева не е пострадала при инцидента. Очаква се компетентните органи, МВР и НСО да дадат повече информация по случая. По първоначална информация отсрещната кола е виновна за катастрофата

  Малката Бирма изловен с мечи капан в Дубай

  Малката Бирма изловен с мечи капан в Дубай

  Като с мечи капан е спипан търсеният беглец Георги Станоев - Малката Бирма от спецагенти в Дубай! Хитрите разследващи заложили клопка на издирвания от година плейбой, научи "България Днес". С публикации в родни медии ченгетата накарали Бирмата да се раздвижи, като му дали да разбере, че е засечен в арабска страна.

  "Златната" Християна скъса с гаджето

  "Златната" Християна скъса с гаджето

  Едно от "златните момичета" на България Християна Тодорова отново е сама. Чаровната бивша гимнастичка от ансамбъла се е разделила с гаджето си Мишо, научи "България Днес". Двамата не са заедно от пролетта. Основната причина за края на връзката им най-вероятно е разстоянието. Мишо е от Варна, но работи в Ню Йорк. Преди това е завършил "Харвард".

  "Левски" без Костов до Нова година

  "Левски" без Костов до Нова година

  "Левски" може да остане без Станислав Костов до Нова година! Голмайсторът на "сините" и Първа лига за миналия сезон ще бъде опериран. Това стана ясно след медицинските прегледи в Мюнхен. Нападателят има леко разкъсване на сухожилието на аддуктора. Това означава, че няма как да мине без хирургическа интервенция.