Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7648156 www.bgdnes.bg

Благовест Аргиров: Кольо Добрев ни спаси от Милко Балев!

Брат ми беше забил гаджето на сина му - Ралица, спряха ни участията

"Брат ми Светослав имаше вземане-даване със семейството на Милко Балев - заби гаджето на сина му - Ралица. За известно време ни секнаха участията, започнаха по-рядко да ни пускат и по БНР. И Живков щеше много да ни накаже. Тогава се намеси Николай Добрев, който беше организационен секретар на ЦК на комсомола. Каза ни: "Момчета, сериозно сте загазили, ама спокойно - за едно еб*ане никого не са вкарали в затвора.

След това ни помогна и работата се оправи". Това си спомня с днешна дата единият от братя Аргирови - Благовест. Съвсем скоро братята навършиха юбилейните 60 години и вече заедно живеят в София.

Реклама

"Ей, голям беше Кольо Добрев! Той ни оправи софийското жителство и ни даде ведомствен апартамент, за да се преместим от Пловдив в София. Като ходехме при него вече в качеството му на вътрешен министър, само ни питаше: "Какво трябва да направя за вас?", и много ни помагаше. Няма как да не се сещаме за него често, ето, след месец, ако беше жив, щеше да стане на 72 години човекът", допълва и брат му Светослав и не крие, че държавата е гледала на тях като на златни кокошки във времето на соца.

"Има нещо такова. За първи път се срещнахме с Тодор Живков, когато бяхме хлапета на по 10-12 години. Пяхме песента "Пътнико свиден" за неговия 50-годишен юбилей. Но пък бяхме по-близки със сина на Тато - Владимир. Той ни изпрати на световното изложение в Япония, където получихме уникално предложение от местни продуценти - 5-годишен договор при страхотни условия", спомня си днес Благовест.

В момента талантливите братя обмислят завръщането си на голямата сцена с новата песен, която преди месеци пуснаха за първи път по БГ радио. "Записахме я с едно младо момче - Искрата. Той написа музиката и аранжимента, а ние пеем. Имахме интересна идея. Вплели сме в тази песен автентичен фолклор от Далмация - тази област в Хърватия, която е известна с далматинците. Всъщност нашата майка има хърватски произход. Баща й е роден в Загреб. Една песен, която ние пеем още от малки акапелно на два гласа. Мисля, че се получи много добре. Отзивите на наши колеги, които я чуха, също са много добри. Надяваме се да е много успешна. Много е танцувална и модерна. Затова работихме с Искрата. Текстът е на български, но песента е на далматински - език, който вече почти не се използва. Много е близък до италианския, но има и славянски думи в него", обяснява Благовест. Двамата са поканени да пеят на концерта на Михаил Белчев през ноември в зала 1 на НДК и смятат да представят парчето си там.

Иначе Светослав Аргиров, който доскоро живя в Норвегия, вече официално се завърна у нас. "Продадох си къщата. Имах там голяма, хубава къща, но се върнах. Желанието дойде отдавна. Трябваше да се върна в България още през 2010 г., но тогава дойде кризата и нещата бяха по-трудни. Решихме със съпругата ми да отложим преместването и минаха 8 години.

Легендарните певци Благовест и Светослав Аргирови стават известни като дуета братя Аргирови през 1982 г., когато записват първата си песен за Българското национално радио - "Ненужен". Тогава са едва на 23 години, а песните им бързо се превръщат в шлагери. Малко по-късно Светослав Аргиров заживява в Норвегия и остава там доскоро, когато окончателно се завърна у нас.

Реклама

Правят Милена Славова певица

"Милена е истински приятел и голям идеалист. Навремето беше манекенка. Богдан Томов ни запозна в зала "Универсиада" и бяхме гаджета около седем месеца с нея - Благовест. Беше сръчна - шиеше ни костюмите, с което много ни помагаше.

Мечтата й беше да стане певица и я запознахме с Петър Анастасов от Естрадния отдел на Консерваторията - така започна нейният музикален път. Марги Хранова и Силвия Кацарова също започнаха с рок, но после смениха стила", споделя за добрата си приятелка днес Благовест.

Братята: Менкахме си гаджетата, но Соня Васи и Милена никога!

Братя Аргирови проговориха за отношенията си със Соня Васи. "Медиите няколко пъти се опитаха да ни скарат, но не успяха. Чуваме се по скайп. Сега тя има хубаво семейство", споделиха братя Аргирови. На младини близнаците понякога си разменяли мадамите, но това никога не се е случвало с Милена Славова и Васи. В Консерваторията единият се явил два пъти, за да вземе изпита и на брат си. Светослав изпълнявал 80 процента от песните на прочутия дует, Благовест пък бил по-силен в писането на музика, аранжиментите и мениджърската работа, признават изпълнителите на десетки хитове.

Паднали на сцената

Братя Аргирови са имали само един запомнящ се гаф в кариерата си.

"На един концерт в Габрово, мисля, Гери Пушека, с когото работехме тогава, не беше подгрял машината за пушек. Тогава машините бяха с парафин и когато я пусна, тя взе да хвърля парафин. Направи сцената хлъзгава като огледало. Аз излязох и паднах веднага. Подобно нещо се случи и в Букурещ. В най-голямата румънска зала имахме концерт. През 1997 г. българските артисти бяха много популярни в Румъния. Гледаха ни по българските телевизии. 7000 души имаше и пак машината не беше подгрята добре. Соня Васи излезе с нас, но не паднахме, а само не можехме да се движим", сподели Благовест.

Реклама
Реклама
Реклама