Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7651747 www.bgdnes.bg

Наркотрафикант духна като Галеви

Години наред няма следа от Заид Юсеин, който трябваше да търка нара за трафик на дрога! Безуспешните опити за откриването на осъдения бандит принуждават родните власти да пуснат беглеца в Интерпол. В сайта на международната полицейска организация в рубриката с дирените с червена бюлетина грейва и снимката на скаталия се като Братя Галеви трафикант.

От информацията за него става ясно, че към момента той трябва да е на 62 години. Родом е от Долно Ряхово, говори български и турски. Издирва се за нелегален трафик на наркотични вещества. Случаят, в който е замесен Заид, е от далечната 2001 г.

Реклама

На 17 юли ченгета спират за проверка лек автомобил "Опел Омега". Зад волана е 44-годишният тогава Заид Юсеин. Полицаите тръгват да претърсват колата. Щом разбира, че го е втасал, шофьорът насочва ченгетата къде да ровят. Оказва се, че в опела са направени специални тайници в праговете, задните калници и багажника. В тях униформените откриват 13 килограма хероин.

Проверка показва, че возилото се води на родения в Истанбул Фикрет Карлък. По това време той е на 40 години. Полицията тръгва по следите на дрогата. Три дни по-късно е организиран тараш в квартирата на Карлък в Силистра. В кутии от прах за пране криминалистите откриват още 31 пакета хероин. По време на акцията са взети отпечатъци от кутиите за прах, а анализът показва, че те са от пръстите на турчина. Заковава го и това, че освен него никой друг няма ключ за жилището.

Експерти оценяват общото количество от 28 килограма и 531 грама хероин на повече от 2 милиона и 400 хиляди лева. Според разследващите наркотикът е бил предназначен за гръцкия пазар. Юсеин и Карлък се сдобиват с обвинения, че са действали в съучастие и след предварителен сговор.

За разлика от днешното правосъдие двамата получават първите си присъди само година по-късно. В началото на август 2002 г. Окръжният съд в Силистра им дава общо 34 години за наркотрафик. Юсеин отнася 16 г., а аверът му Карлък - 18 г. затвор. Двамата са наказани и с 200 бона глоба. По онова време това са рекордни присъди за наркотици, дивят се запознати.

Пред магистратите Юсеин твърди, че е невинен и не е знаел за дрогата. Той се оправдава, че само е шофирал колата. Обвинението го заковава, че в продължение на три часа е бил с Карлък в гаража, където са правени тайниците по колата.

През март 2003 г. присъдите са потвърдени от Варненския апелативен съд. Същото е и решението на върховните магистрати, които издават окончателния си акт през февруари 2004 г. Следват години на пълно информационно затъмнение за случващото се с двамата осъдени. Юсеин е въртял фирма за търговия със селскостопански и хранителни стоки, която е регистрирана на ул. "Кълъраш" в Силистра. Мъж със същите имена е засечен през април 2014 г. да нарушава митническия режим на ГКПП Капъкуле, като не е обявил стока за деклариране. Понеже не е открит за връчване на наказателното постановление, глобата лъснала в турския Държавен вестник.

Реклама
Реклама
Реклама