Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7697805 www.bgdnes.bg

Поругаха Метеора

Срамна българска постъпка 

Изписаха имена със спрей, не може да се изтрият 

Доли ТАЧЕВА

Българи оскверниха гръцкия скален манастир Метеора.

Красимир, Даниела, Миглена, Стоян и Тони остават завинаги в историята със своята проява на простащина. На 5 октомври т.г. планинският водач Момчил Цветанов води група до скалните ниши, в които се смята, че са се уединявали монасите. За да не се блъскат сред туристите, мъжът решава да тръгнат по по-труднодостъпна пътека, която не е толкова популярна сред посетителите. Наближавайки местността Затвор на монасите, седемте българи застиват от гледката, която се открива пред тях.

"Видяхме огромни червени надписи. От цялата тази зона, в която не намерихме нито една драскотина, това беше единствената вандалска проява. Тя беше на кирилица, за съжаление. Всички реагирахме по еднакъв начин, кой с псувни, кой с шок. Хората, които са го направили, очевидно са знаели къде отиват, защото това място не е толкова лесно да се намери, ако не познаваш района", разказва пред "България Днес" планинският водач.

Реклама

От срам нашенците започват да мислят как да поправят щетите. Оказва се, че е невъзможно, защото вандалите са използвали спрей, който не може да се изтрие.

"За съжаление, надписите бяха написани много прецизно. Аз съм пробвал да работя със спрей и никак не е лесно. Предполагам, че това не им е за първи път", допълва Цветанов.

Въпреки че според него хората в България се променят към добро, той все пак подчерта, че единствените драсканици по историческия паметник са на кирилица.

"Не вярвам, че нещата ще се оправят. Там може да са минали 50 други човека и нито един да не е надраскал нищо, но се появява един и ставаме за срам всички", казва планинарят.

Според психолозите подобни действия могат да говорят за егоцентризъм и липса на ценности, заложени във възпитанието. От Асоциацията на екскурзоводите казват, че не могат да контролират всяка група. Те изнасят беседите си пред 40-50 човека, след което всеки има свободно време да се разхожда и те са безсилни да предотвратят набезите.

Бай Ганьо в Египет

Това не е първият случай, в който българи оскверняват исторически значими места по света. В началото на годината Хеопсовата пирамида в Египет осъмна с надпис "Локо 2019". През април т.г. април 17-годишна ученичка бе задържана, докато дълбае инициалите си на хилядолетния амфитеатър и шедьовър на световната архитектура - Колизеума в Рим. 4 години по-рано се появи информация, че футболистът Благой Георгиев е направил абсолютно същото, а впоследствие той отрече. В края на миналата година пък избухна международен скандал, след като двама технически служители на Софийската опера издраскаха с черен спрей преградни огради на Мемориалния комплекс на мира в японския град Хирошима.

Реклама
Реклама
Реклама