Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7715088 www.bgdnes.bg

САЩ и Турция са договорили прекратяване на огъня в Сирия

Турция се е съгласила на петдневно прекратяване на огъня в Североизточна Сирия, което да позволи изтегляне на кюрдските сили, заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс след разговори с турския президент Тайип Ердоган, предаде Ройтерс.

Малко преди това американският президент Доналд Тръмп написа в Туитър, че има "страхотни добри новини от Турция".

Реклама

"Благодаря ти, Ердоган. Милиони човешки животи ще бъдат спасени", добави Тръмп в туита, предава БТА.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви, че Вашингтон няма да налага по-нататъшни санкции на Турция, след като бъде приложено прекратяването на огъня в Северна Сирия и ще оттегли съществуващите санкции, щом турската военна операция приключи.

"След прилагането на примирието САЩ няма да налагат по-нататъшни санкции на Турция", каза Пенс след разговори в Анкара. "Президентът реши да оттегли икономическите санкции, щом операцията приключи", добави той.

Пенс съобщи, че ще има "пауза във военните операции за 120 часа", която да позволи на кюрдските сили, съюзници на САЩ, да се изтеглят. Вицепрезидентът заяви, че САЩ и Турция са поели взаимен ангажирмент за "мирно решение и бъдеще за зоната за сигурност".

Турция ще спре за пет дни офанзивата си в Северна Сирия и ще я прекрати напълно след изтеглянето на кюрдските сили от сектора през този период, уточни Пенс на пресконференция след повече от четири часа разговори с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде Франс прес.

Поканата, отправена от президента Доналд Тръмп към Ердоган за 13 ноември ще зависи от резултата от текущите преговори с Анкара, заяви малко по-рано днес представител на Белия дом. "Ще зависи от това как ще се развият нещата през следващите дни", заяви Мик Мълвейни, началник на кабинета на Тръмп. "Поканата остава в сила, но мисля, че трябва да изчакаме да видим какво ще стане. Президентът бе пределно ясен, че очаква президента Ердоган".

Реклама
Реклама
Реклама