Александър Сотиров, преплувал емблематичното езеро: Май видях чудовището от Лох Нес

Приятел
Автор: Виктория Стоянова

Александър Сотиров, преплувал емблематичното езеро: Май видях чудовището от Лох Нес

Нашенецът е ентусиазиран за още благотворителни каузи

Сепнах се, когато усетих, че нещо се движи във водата 

КОЙ Е ТОЙ

Александър Сотиров е на 25 г., от София. От 8 г. живее в Англия, където заедно с брат си развиват бизнес за виртуална реалност. Преди година му идва идеята да преплува езерото Лох Нес. Прави го с цел подпомагане на световна организация, чистеща океаните. Чрез собствена кампания българинът успява да събере 816 паунда, които дарява безвъзмездно и с които иска да помогне за почистването на световните водни басейни. За идеята, изживяването и среща ли митичното чудовище Неси четете в следващите редове.

- Александър, в края на лятото преплувахте езерото Лох Нес, за да съберете пари за кампанията "Необходимо е днес", подкрепяща почистването на световните океани от пластмаса. Как се роди тази идея?

- Винаги съм се интересувал от опазването на околната среда, за почистване на боклуците. Реших да съчетая преплуването на Лох Нес с това да помогне с нещо и затова реших да е в полза на почистването на океаните. Най-добрата и ефективна организация, която прави това, е "Оушън Клийнъп".

- Какви средства събра кампанията и къде отидоха те?

- 816 паунда успях да събера, което е около 1830 лв. Кампанията беше през социалните мрежи в рамките на 90 дни. Направих го чрез фейсбук, защото така парите отиват директно при организацията. Следя какво прави тя. Наскоро оттам пуснаха последния си прототип, който успява още по-добре да улавя пластмаси във водата. Този уред, най-просто казано, е тръба, под която има 3-метров филтър с мрежа. Това нещо се носи по морските течения и загребва боклуци. Когато се съберат повече, се изкарва на брега и отпадъците се махат и рециклират. Има и друг вариант за хващане на боклуците, ако този уред влезе в течение. Чрез парашут се забавя или стопира мрежата, като по този начин отпадъците се набиват в нея. Има доста специфики.

- Даряват ли българите?

- Да. 80% от дарителите бяха българи. Кампанията ми не беше много масова, а основно сред приятели и техни познати. Българите се интересуват от екология. Има и други хора, които чрез каузи помагат. Имаше една двойка, която това лято прекоси Черноморието с уиндсърф с цел почистване на морето ни.

- Кое беше най-сложно в преплуването на езерото?

- В Лох Нес е по-студено, отколкото в Ламанша. В езерото е сладка водата, което значи, че по-бавно се плува. В Ламанша има повече течения и заради това не може да се плува в права линия, а на зиг-заг. Лох Нес е с 3 км по-дълъг, общо е 36 км. Бях късметлия, защото плувах в най-топлия ден на годината, въпреки че температурата на водата беше 16 градуса. Накрая беше най-мъчително, защото имаше течение срещу мен. През нощта гледах все един фар в далечината и сякаш не го достигах, което е обезкуражаващо. Плувах 17 ч., като единствените спирания бяха, за да се храня и пия във водата.

- Колко време се подготвяхте?

- Истинската ми подготовка беше около 2 месеца. От май месец започнах да плувам в открити водоеми, за да свикна с водата и теченията. Като малък плувах доста години, оттам имам подготовката. Наскоро реших да се върна в басейна, плувах за здраве, но взе да ми омръзва и за да се държа мотивиран реших да се подготвям за Ламанша, впоследствие за Лох Нес.

- Срещнахте ли митичното чудовище Неси?

- Май наистина го видях! Докато плувах, под мен започна да се движи нещо голямо, и то в обратната посока. Доста се стреснах в един момент. Не съм сигурен какво точно беше, може да е било и дъното. Но може да е било и Неси.

- Имал сте идея за преплуването на Ламанша.

- Исках лично за себе си да го направя, без цел, но когато започнах да разучавам как точно трябва да се случи, разбрах, че се изискват големи парични такси за лодка, екип. Казах си, че едва ли ще мога да бия времето на Петър Стойчев, няма и да съм първият, който ще преплува Ламанша, така че реших, че няма смисъл да давам тези пари, когато няма да има смисъл. Затова реших да направя нещо подобно, но и да събера пари за смислена кауза. На първо място в листата ми е да помогна на някоя организация, която почиства. Доста време бях следил организацията "Оушън Клийнъп", към която изпратих събраните средства, и мисля, че това е най-смисленото нещо, което мога да направя. Предпочитам да дам парите за кауза, а не да ги използвам за лично удовлетворение.

- В числа знаете ли колко са замърсени океаните?

- В числа не мога да кажа. Горе-долу във всеки един от петте океана има по едно огромно петно с въртоп боклуци. Там се завъртат големите течения и се събират на едно място. Според статистиката на тази организация, ако успеят да съберат главната част от тези въртопи, може до 2050 г. да се намали наполовина това, което има в момента в океаните. Другата статистика е, че ако човечеството не направи нищо по въпроса, пак до 2050 г. ще има повече тонове пластмаса, отколкото риби. Истинският проблем за пластмасата в океаните са риболовните компании, които не изваждат старите мрежи от водата. Големите корпорации и комбинати изхвърлят отпадъци в реките и морета и така се замърсява. Крайният потребител е виновен за малка част от това замърсяване. Ще е хубаво да се спре използването на сламки и пластмасови предмети за еднократна употреба. Трябва да има и санкции. Замърсяваме изключително много! Хвърлят се отпадъци покрай пътя, не само в България. В Англия са зле, хвърлят бутилки от колите си, покрай пътя е кочина. Лошото е, че не можем да разберем, че това се връща към нас като бумеранг. Пластмасите, които са в океана, се разграждат до микропластмаси, които се поглъщат от рибите и после кой яде рибите с пластмасата в тях? Ние.

- Има ли поставени мрежи в Черно море и колко е замърсено то?

- Не, няма поставени мрежи поне от тази организация "Оушън Клийнъп". Лошото е, че имаше данни, че Черно море заедно със Средиземно са едни от най-замърсените морета в света.

- Какво е приложението при Дунав?

- На реките не се поставят такива мрежи. В случая каквито отпадъци плават по реката, се вливат в морето. От река Дунав се изливат около 3 т боклук всеки ден в Черно море.

- Живеете в Англия. Защо решихте да напуснете България и с какво се занимавате там?

- От 2011 г. живея в Англия, в Бирмингам. Учих бизнес мениджмънт в университета в Глазгоу. Заедно с брат ми управляваме бизнес за виртуална реалност. Хората казваха, че докато съм преплувал Лох Нес, съм имал екип от хора, но беше само брат ми. Той беше в лодката. Въпреки че съм в Англия, искам и ще се върна в България, защото искам да имам принос за развитието на родината си.

Неси - реалност или измислица

Неси, известно и като чудовището от Лох Нес, е легендарно същество, което според преданието живее в голямото ледниково езеро Лох Нес в Шотландия.

Първото споменаване на Неси е през 565 г. от монах, който твърди, че е нападнат от него. Съвременният интерес към чудовището датира от 1933 г., когато няколко души уверяват, че са го виждали. Засега няма сигурни данни относно това съществува ли реално това животно или не и за неговите класификация и вид, ако има такова.

Официалната наука подхожда крайно скептично към идеята за огромно същество, обитаващо водите на езерото, независимо от внушителния брой хора, които твърдят, че са го виждали.

Според една от версиите Неси е воден динозавър, например плезиозавър. Други предположения са, че Неси е гигантска змиорка или есетра, както и че може да е примитивно китообразно с дълга шия или огромен тюлен.

Тончо Токмакчиев: Може да седнем да говорим със Слави

Тончо Токмакчиев: Може да седнем да говорим със Слави

Тончо Токмакчиев изненадващо за мнозина се появи по 7/8 ТВ на Слави Трифонов в сряда вечер. Комикът гостува във "Вечерта на Бенда". Предаването бе посветено на един от първите албуми на "Ку-ку бенд". В него дейно участие взима и Токмакчиев. Сред шеги и спомени той изпя три от песните, сред които и големият хит Sweet chalga in time ("Стар крадец си

Студентка медик се гаври с болна

Студентка медик се гаври с болна

Ще пипам потни ци.и, пише бъдещата лекарка в социалните мрежи Подигравката нарушава морални и човешки права, казва ректорът проф. Виктор Златков Надя Панкова Гнусна гавра с болна пациентка си позволи бъдещ лекар, студент в Медицинския университет в столицата. Валерия Стоянова, която от три години се поти над изпитите по медицина в най-елитното

Щерката на Брендо готви сватба

Щерката на Брендо готви сватба

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на

Христо Сираков с нова жена

Христо Сираков с нова жена

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Райна ЗАГОЛИ дупе

Райна ЗАГОЛИ дупе

Сочно дупе показа пилето на фолка - Райна. Певицата нажежи до червено, в какъвто бански бе, плажуващите в родния й град Сандански. Бившата на певеца Константин реши да хване шоколадов загар в разгара на лятото. Райна е запалена пътешественичка, ала тази години ще трябва да се задоволи с пътувания само из страната заради коронавируса

Гущеров семейно на море

Гущеров семейно на море

На море семейно си изкарва почивката бившият депутат Добромир Гущеров, видя "България Днес". Милионерът е заедно със съпругата си, дъщеря си Мартина и нейния годеник, футболиста Димитър Евтимов, край морето. Преди да се отправи към плажната ивица, фамилията сяда в заведение край брега за чаша освежаващо кафе

Актуално

Гаджето на Соу в полето

Гаджето на Соу в полето

Гаджето на нападетеля на ЦСКА Али Соу се разсъблече насред полето. 19-годишната Габриела позира с оскъдно облекло в поредната си предизвикателна фотосесия. Красавицата е облечена в нещо като бански, а пишните и форми преливат от него. Тя и Соу са задно от няколко месеца, а връзката, изглежда, се отразява добре на нападателя

Почина мултимилионерът - благодетел Игнат Канев

Почина мултимилионерът - благодетел Игнат Канев

Почина канадският бизнесмен от български произход, съобщиха от смейството му. До момента не са известни повече подробности около смъртта му, съобщиха от Дарик радио. Игнат Канев е един от най-богатите българи отвъд океана, като състоянието му се оценява на над 1 милиард долара. Игнат Христов Канев е роден на 6 октомври 1926 г. в с

Брендо издаде мемоарите си в чужбина

Брендо издаде мемоарите си в чужбина

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял

Шестима са загинали при катастрофата с тир на АМ "Тракия"

Шестима са загинали при катастрофата с тир на АМ "Тракия"

Шестима души са загинали, а неизвестен брой други са ранени при тежката катастрофа на АМ „Тракия“, при която камион се обърна в района на 163 км в посока София. Информацията бе потвърдена от областния управител на Стара Загора Гергана Микова, предаде bTV. Според информацията тежкотоварен камион, пътуващ в посока Бургас

Синът на Серданова я задмина

Синът на Серданова я задмина

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България

Не пропускай

Бруклин Бекъм вдига две сватби

Бруклин Бекъм вдига две сватби

Семейство Бекъм се стяга за две сватби следващата година. Големият син Бруклин обяви годеж с приятелтката си Никола Пелц. Двамата планират две отделни церемонии - едната в Англия, а другата във Флорида, където предимно живеят. Сватбите ще струват общо около 4 млн. паунда, твърдят английските медии. Те ще бъдат платени основно от бащата на Никол

Щерката на Брендо готви сватба

Щерката на Брендо готви сватба

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на

Мъри поема към Гърция

Мъри поема към Гърция

Треньорската кариера на Станимир Стоилов може да продължи в Гърция. Специалистът е сред вариантите да поеме ПАОК. Начело на солунския гранд в момента е португалецът Абел Ферейра. Той ще бъде уволнен в близките дни. Амбициозният бос на тима Иван Савидис искаше да види тима си с титла този сезон, но ПАОК няма шансове за първото място

Христо Сираков с нова жена

Христо Сираков с нова жена

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Нара с напращял потник в Париж

Нара с напращял потник в Париж

Една от най-горещите футболни съпруги Уанда Нара не спира да радва феновете си с провокативни снимки. Половинката на нападателя Мауро Икарди от "Пари Сен Жермен" разголи пазвата си в Париж. Тя се показа по лилаво потниче, което трудно успява да побере пищните й гърди. Влюбените съпрузи прекараха последните месеци в къщата си на брега на езерото