Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7868992 www.bgdnes.bg

Братът на фараонката Ружа: Сестра ми купи бижута за $1 млрд.

Константин Игнатов сътрудничи на прокуратурата в САЩ по делото за пране на милиони

Споразумение за сътрудничество на американските властите в опит да намали очакващата го присъда от поне 20 г. затвор е сключил братът на създателката на OneCoin Ружа Игнатова. Константин Игнатов бе задържан в САЩ през март и до делото си ще остане в ареста в Ню Йорк. Според американското обвинение компанията на Игнатови е финансова пирамида, която е ощетила милиони хора по цял свят с над 4 млрд. долара.

Реклама

За споразумението се разбра по време на започналия преди дни друг съдебен процес, свързан с криптовалутата. Подсъдим в него по обвинение в пране на пари и банкова измама в полза на OneCoin е адвокат Марк Скот. В процеса като свидетел се е явил Константин Игнатов. В показанията си той е признал, че е знаел, че участва в престъпна схема, и че е лъгал при първоначалните си разпити, защото се е страхувал, че ще влезе в затвора. Според Игнатов сестра му лично е спечелила над 500 млн. долара от OneCoin, преди да изчезне. Освен известните й покупки на имоти и яхта Константин обяснил, че тя е купила огромно имение във Франкфурт. Строила друго в Дубай и пазарувала бижута на единична стойност над 1 млн. долара, съобщава сайтът Inner City Press.

От документите и от изказванията в първите дни на процеса, който се очаква да продължи 2-3 седмици, става ясно, че основната линия на защитата на Скот ще е да се опита да докаже, че той не е знаел, че OneCoin е измама.

В изказването, преди да започне изслушването на свидетелите, прокуратурата се обръща към съдебните заседатели с репликата, че ще чуят Константин Игнатов с твърдението, че той е престъпник. Основният адвокат на Скот в защита на клиента си обяснява, че Игнатов е поел ролята на публично лице на OneCoin след изчезването на сестра му, но "дори той не е знаел, че няма блокчейн". С това той аргументира, че тайната е била крита толкова внимателно, че Скот не е имало как да знае. Публични твърдения, анализи и съмнения, че за разлика от истинските криптовалути OneCoin няма блокчейн, има от години. Също така от години има и медийни публикации и предупреждения от регулатори, че OneCoin може да е измама.

Има вероятност от показанията на Констанин Игнатов евентуално да се разбере и къде е сестра му. От изчезването й в края на 2017 г. тя не се е появявала публично и е обявена за издирване. Ружа вероятно ползва фалшива самоличност и макар да не се знае със сигурност къде е, имало данни, че е пътувала из Европейския съюз и вероятно е пребивавала във Франкфурт. Игнатова има германски паспорт, като Германия по принцип има закони, защитаващи гражданите й от екстрадиция, включително и в САЩ. Същевременно там също има разследване срещу OneCoin.

По време на делото срещу Скот стана ясно още, че прокуратурата разполага с още един свидетел, който й сътрудничи. Това е Гилбърт Армента, бивш собственик на грузинската Капитал банк, предоставяла услуги на OneCoin до 2016 г. Тогава лицензът й е отнет за неспазване на правилата против пране на пари. Според обяснения на Скот именно Армента го е свързал с Ружа. Тя наела жилище под Гилбърт, за да го подслушва, и след като е разбрала, че сътрудничи с властите, е изчезнала. Игнатов го нарича "любовник, бизнес партньор и главен перач на пари" на Ружа.

Реклама

Отвлечен край София

Константин Игнатов признава, че след изчезването на сестра му Ружа е имало недоволни инвеститори и самият той е получавал смъртни заплахи. Той твърди, че дори веднъж с оръжие в гърба е бил вкаран в миниван и откаран в предградията на София. По думите му пари пристигали в централата на OneCoin в София кеш, където на третия етаж имало "сейф с размерите на малка стая".

Според показанията на Игнатов имало раздори между "мениджърите" в OneCoin. Един от тях откраднал над 100 млн. долара от апартамент в Хонконг, натъпкан с пари, но върнал повечето, след като Ружа го заплашила. Господин Азис, "един от основните перачи на пари на OneCoin", също свил около 100 млн. евро, но това не било докладвано на властите, тъй като произходът им бил от престъпна дейност.

Изходът на делото срещу Марк Скот е важно не само за него, но и за OneCoin, която продължава да функционира и да привлича нови членове. Доказване в съда, че е пирамида, би могло да ограничи щетите за евентуални настоящи и бъдещи жертви.

Реклама
Реклама
Реклама