Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8115293 www.bgdnes.bg

Немски прасета на пазара ни

Първи стъпки след африканската чума 

Отвориха 39 свинекомплекса и 66 кланици 

Месо от немски прасета ще се появи на родния пазар. Това обявиха от свинекомплекса в русенското село Голямо Враново, който беше един от най-пострадалите от африканската чума у нас.

През юли миналата година във фермата бяха умъртвени около 30 000 прасета и не беше ясно дали отново ще може да бъдат отглеждани животни в най-големия свинекомплекс, пострадал в Северна България.
500 прасета са купени от Германия и преди дни са им направени проби за африканска чума. Резултатите са отрицателни и месото ще бъде разпространено в търговската ни мрежа. Предстои закупуването на още свине от Германия и Англия, които през следващите месеци ще стигнат до трапезите ни.
39 индустриални ферми и 66 кланици са освободени за движение на живи свине и месо, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. Това се случва, след като във всички обекти е извършен официален контрол и надзор, доказващ отсъствие на вируса на африканска чума, разясняват от институцията. Заради влошената епизоотична обстановка бе забранено движението на свине от и към животновъдни обекти и кланици в цялата страна.
От общо от 65 свинекомплекса в България заболяването бе регистрирано в 10 от тях. Под възбрана остават още 16, като за същите предстоят да излязат взетите проби за наличие на вируса и предстои освобождаването им.
"За период от 10 дни бе възстановена дейността на всички 66 кланици в страната, които извършват клане на свине. За тях бяха предоставени лабораторни анализи за ефективно извършена дезинфекция както на помещенията, така и на транспортните средства за живи свине. Те бяха проверени с цел да се удостовери изпълнени ли са изискванията по отношение на допълнителните мерки за дезинфекция", допълниха от агенцията.
Заради африканската чума у нас бяха умъртвени над 200 000 прасета (около 15% от всички) и бяха регистрирани 49 огнища на заразата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама