Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8351556 www.bgdnes.bg

Марина от "Фермата": Страх ме е! В Италия всички сме под карантина

Коя е тя?

Марина Сучкова е популярна участничка от риалити предаването „Фермата” през сезон 2017. Тя е чеченка, избягала от войната в Русия през 90-те години на миналия век. От първия си брак има две деца, като големият й син е бившият вратар на „Левски” Стефано Кунчев. Преди 2 години Марина се омъжи за доста по-възрастен от нея италианец и замина да живее при него на остров Липари, недалеч от Сицилия. Ето какво разказва тя пред „България Днес” като очевидец на кризата с коронавируса в Италия.

- Марина, каква е ситуацията в Италия и защо жертвите са толкова много?
- За коронавирус тук се заговори още в средата на февруари, но тогава никой не обърна внимание на това. Всички си мислеха, че е най-обикновен вирус като вирус. Истинската аларма започна март месец след множеството смъртни случаи в Китай. Но италианците и на това не реагираха. Например вече заразен мъж отива в Ломбардия да чества юбилей на негов приятел от детството. На тържеството били 60 души – всички вече са мъртви. И всички са били над 60-годишни. През изминалия месец в Северна Италия на денонощие умират средно по 400 човека. 783-ма бяха на 21 март. Днешните новини (б.а. в понеделник) малко ни обнадеждиха. Починалите са "само" 261.

Реклама

- Какви мерки се вземат на остров Липари, където е твоят дом?
- Благодаря на Господ, че живея в Южна Италия. Тук до преди три седмици нямаше притеснения. Но когато хора започнаха да се връщат по домовете си от Севера, живущите тук изпаднаха в лека паника. Всички, завърнали се в Липари, са под карантина. Червен кръст ги снабдява с необходимите продукти. От три дни под пълна карантина сме и ние. Можем да разхождаме кучето си само до 200 метра около дома, задължително носейки маска.

- Има ли проблем със снабдяването на нужните предпазни средства?
- Маските на острова свършиха много бързо. За да предпазя съпруга си, който е в застрашената възраст, му уших маска от хавлийка за баня под формата на джоб. И вътре в джобчето залепвам дамска превръзка. Тя не пропуска влага, антибактериална е. Предпазва на 100%, уверена съм. Сменяш, изпираш на 90 градуса, изглаждаш и си напълно предпазен. Моя начин го използват много наши познати тук. Франко веднага се "похвали" с маската.

- Какво виждаш от прозореца си?
- С моите очи виждам спокойствие. Хора, които изпълняват разпоредбите. По улиците е празно, наистина. Но всеки ден по обед и вечер от терасите се пуска музика. Тази практика я има в цяла Италия в момента. Островът ни е изолиран и вече от седмица не влиза и не излиза никой. Единствено се допускат камионите, зареждащи магазините.

- Забранен ли е вече достъпът до плажа?
- Точно ден, преди да обявят забраната за разходки, отидох на плажа. Тук температурите са високи и си бях по бански. С кучето Моли и мъжа ми Франко. Някой ни снима и ни докладваха, че нарушаваме правилата, които всъщност бяха издадени на следващия ден. Мъжът ми има страхотно чувство за хумор и дори ги попита дали сме излезли добре на снимката. На другия ден пуснах лайв във фейсбук от градината ми, пак по бански. Не мислете, че съм искала да дразня някого, но при 30 градуса температура на въздуха, грехота е да се затвориш в стая. Половин час по-късно минаха с мегафони и приканиха всички да се прибират по домовете.

- У дома какво си говорите с Франко по темата?
- Реагираме спокойно на ситуацията с вируса. Все пак тук няма заболели все още. Не се вманиачаваме. Важно е след като се разходки да сменям маската. Следя го да си измие ръцете. Дано тук ни прескочи. Аз се притеснявам повече за Франко, все пак е с три сърдечни операции. И ако нещо стане... Той се шегува само. В нашето семейство аз съм стриктната и „лошата”.

Реклама

- Имаше ли възможност да се прибереш до България?
- Тази година пропускам и няма да се прибера. Оставам тук, да следя нещата отблизо. Къщата ни на морето се превръща в малко бутиково хотелче. Всеки ден си говоря с децата ми и с мама. Те ме информират за ставащото в нашата страна. Всичко е във вашите ръце. Виждам, че и българите допускат грешките на италианците. И ме е страх...

- Закъснели ли бяха мерките в Италия?
- Не знам какво да кажа. Но наистина, ако хората съблюдаваха забраните, нещата нямаше да са толкова глобални. Да, трябваше веднага да се затворят всички заведения и да се спрат всякакви масови мероприятия. Италия има проблем и с бездомни емигранти, които се събират въпреки забраната.

- Как си обясняваш факта, че Италия получи помощ не от Европейския съюз, а от Русия и Китай?
- Това си говорехме и с Франко. Тук се шушука, че след кризата Италия ще излезе от Евросъюза. С нищо не помогнаха европейските държави. Даже френска медия се подигра с шарж как италианец се изплюва върху пицата си, а на слюнката му пише „вирус”. Много хора тук бяха възмутени. Само Русия, Китай и Куба помогнаха на Италия. Европа гледа себе си, това е. Смятайте, колко внимание ще се обърне на по-малките държави, като България, ако се наложи. Бог да ви пази! Амин!

- Как минава денят ти сега?
- Макар че тук още няма вирус, стоя си в нас и препрочитам български книги, моя приятелка ме снабдява. Сега съм на трилогията за Асеневци. Аеробиката също ми е страст, имам си своя заличка, където тренирам.

- Ще има ли поводи за оптимизъм скоро?
- Положителната новина, току-що казана в италианските медии, е, че ваксината, направена във Венето, действа. Ура! Позитивизмът усилва имунната ни система. Обърнете си внимание, спомнете си тръпката от първите срещи, изживейте отново чувствата. Изненадайте близките си с малък жест... Малките неща създават Щастието.

Реклама
Реклама
Реклама