Шеф Никола Симеонов: Готвя заедно с 50 000 души

Приятел
Автор: България Днес

Шеф Никола Симеонов: Готвя заедно с 50 000 души

Не се презапасявайте с храна, казва звездата от "Хелс Китчън"

Кой е той:

Шеф Никола Симеонов е роден в София. Той е една от звездите от втори сезон на "Хелс Китчън", финалист в състезанието, работил в ресторант на Гордън Рамзи в Лондон и ресторанти със звезди "Мишлен". Как се справя бизнесът с извънредното положение и защо шеф Симеонов реши да подарява безплатно знанията си на феновете, той разказа за "България Днес".

Надя Панкова

- Шеф Симеонов, станахте звезда в "Хелс Китчън", но сякаш повечето хора вече ви свързват с разтухата, която им давате по време на карантина с онлайн кулинарните уроци. Как решихте да направите това, Масимо Боттура (Двукратен носител на приза "Най-добър ресторант в света" - бел. ред.) ли ви повлия?
- Много се радвам, че видеата, които правя, карат хората да се отпуснат. Освен това сега мога да покажа онази моя по-шеговита страна, която остана скрита във формата. Масимо е един от готвачите, които много харесвам, не само заради уменията му, ами и заради човека, който е. Мога да говоря много за него, но въпреки това идеята ми няма общо с италианеца. От доста време насам искам да споделям опита си с хората. Правенето на видеа обаче отнема страшно много време. Тъй като съм доста зает, не успях да се отдам на това занимание. Сега нещата рязко се промениха и реших да се възползвам от свободното си време. Чувствам, че обществото има нужда да не бъде бомбардирано с COVID-19, поне за 40 минути в денонощието.
Не мога да свиря, нито да пея, което правят повечето хора за повдигане на духа. Но пък мога да готвя. Кой не обича вкусната домашна храна? И какъв по-добър момент да отделим време да си сготвим вкъщи?


- Колко души гледат видеата ви и имате ли обратна връзка дали наистина са сготвили нещо, показано от вас?
- Обикновено между 30-50 000 души, като достигат до 80 000, зависи от времето и рецептата. Хората имат нужда не просто да видят как се прави едно ястие в интернет, те искат да общуват, да обменят опит, да задават въпроси и да бъдат социални. Точно това ни липсва днес, когато всеки е предприел мерки и е ограничил контактите си. Много хора ми пишат, че искат да готвят заедно с мен, докато тече лайфа, затова първо правя рецептата и представям необходимите продукти и след това правим живото включване. Пращат ми снимки на закупените продукти, на готовите ястия, задават ми въпроси, комуникираме директно по време на живите включвания във Фейсбук. Чувството да зарадваш толкова много хора наистина е страхотно.


- Вие как се справяте с карантината?
- Все още не ми е доскучало. Ходя на работа в телевизията само в понеделник и сряда за няколко часа, но в почти всички останали дни готвя онлайн. Тренирам вкъщи, тичам по стълбите, прекарвам време с приятелката си, редим пъзели, сглобяваме си дървени макети. Опитвам се да се забавлявам. Не смятам, че да си стоим вкъщи посърнали би помогнало по някакъв начин. Да си стоим вкъщи - да, но не и с увесени носове. Ситуацията е сериозна, но нека спазваме стриктно инструкциите без паника.


- Как ще коментирате страха у хората, който ги провокира към презапасяване с продукти?
- Предполагам е някаква защитна реакция. Ако не можем да се подсигурим срещу вируса, нека се подсигурим с всичко, с което можем. Може би някои хора са по-изплашени и прибягват към крайни мерки.


- Дайте няколко професионални съвети - какви продукти например не бива да се купуват прекомерно, кои издържат наистина с месеци и кои има смисъл да купуват в големи количества?
- Всъщност, хората май добре са се ориентирали към боба и лещата. Всякакви зърнени култури, консерви и замразени храни изкарват месеци, та и години. Тоалетната хартия също, макар и да отстъпва като вкус.


- Моделът "zero waste" е трудно приложим сред мнозина, тъй като хората не умеят да "рециклират" храната. Може ли да помогнете със съвети в тази насока, за да не се изхвърля големи вече закупена и дори приготвена храна?
- Аз се справям като не пазарувам и не готвя в големи количества. Всъщност, винаги малко по-малко, отколкото смятам, че е необходимо. Обикновено е достатъчно, а когато не е, имам за резерва храна, която се приготвя бързо и издържа много. Не купувайте прекалено много храна, вземете толкова, колкото ще сготвите сега.


- Страх ли ви е, че може да изгубите креативността си във време, в което не упражнявате професията си?
- Предполагам, това е нещо, което се случва на всеки. Налагало ми се е няколко пъти в продължение на месеци да не готвя в професионална кухня. За щастие, готвенето е като карането на колело. Не се забравя и с леко припомняне всичко се връща към нормалното. Връщат се и уменията, и креативността.


- Браншът е блокиран. Масово у нас и в чужбина никой не работи. Какви са опасенията ви за ресторантьорската индустрия занапред?
- За съжаление, мисля че много от малките заведения няма да издържат. Предполагам и много колеги ще останат без работа, въпреки че има огромен недостиг на хора в бранша. Надявам се да се намери някакво решение в най-скоро време.


- Фондация "Джеймс Биърд" обяви, че 92 милиарда долара ще трябват за спасението на ресторантьорската индустрия в САЩ. Как колегите ви у нас оценяват загубите си?

- При нас положението, изглежда, още не е изяснено. От колеги чувам, че не са доволни и има защо. Надяват се всичко да приключи по-скоро и да получат компенсация.

- Подкрепяте ли мерките на правителството за борба с коронавируса и адекватни ли са спрямо нуждите на ресторантьорския бизнес икономическите им измерения?
- Подкрепям мерките и смятам, че са приети навреме, за да избегнем епидемия. Дали са адекватни спрямо нуждите на бизнеса - не. Дали могат да бъдат по-добри, не знам. Не съм икономист и само се надявам хората, които се занимават с тези неща да вземат най-доброто решение.


- Дисциплината в кухнята помага ли да сте дисциплиниран и в условията на ограничения?
- Дисциплината си е дисциплина. Тя се превръща в черта от характера, която работи в различни ситуации.


- Кога се порязахте за последен път?
- На нож, честно казано не помня. Помня първите ми години в кухнята как нямах търпение да се науча да режа бързо, без да гледам. Правех го преди да съм се научил и нямаше ден, в който да не се порежа поне веднъж. А на капачки от консерва, рендета и прочие продължавам да се режа.


- Кое е любимото ястие на готвач, работил в ресторант от категорията "Мишлен"?
- Едно от любимите ми е винения кебап. Любовта ми към него датира много от преди да съм чувал за "Мишлен". Когато бях дете, майка ми беше сготвила кебап и докато дойде време за вечеря, малко по малко, бях изял цялата тенджера. Наложи се да вечеряме препечени филии със салам. Рецептата за него я бях представил и на живо във Фейсбук страницата и имаше невероятен интерес. Писаха ми българи от Малта, Испания, Германия, Австрия, на които им липсва този традиционен български вкус и бяха много щастливи, че представям това ястие.


- Виждате ли светлина в тунела за хората и индустрията?
- Виждам светлина в тунела и смятам, че всеки трябва да се вгледа за нея. Очаквам най-доброто, но се подготвям за най-лошото. Знам, че и това ще премине, и всичко ще бъде повече или по-малко наред.

Гунди се блъска в москвич на Цариградско

Гунди се блъска в москвич на Цариградско

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Уан-Бисака с бебе от любовница

Уан-Бисака с бебе от любовница

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата

Драмата с Янек стигна до Мадагаскар

Драмата с Янек стигна до Мадагаскар

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

Следят Маринела с гривна на крака

Следят Маринела с гривна на крака

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради

Майка с две мечета в Стара планина (УНИКАЛНО ВИДЕО)

Майка с две мечета в Стара планина (УНИКАЛНО ВИДЕО)

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Цар Киро с промоция за палата си

Цар Киро с промоция за палата си

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена

Актуално

Адел се превъплъти в призрак за шоуто "На живо в събота вечер" (Видео)

Адел се превъплъти в призрак за шоуто "На живо в събота вечер" (Видео)

Певицата Адел се шегува с драстичното си отслабване, пя и се превъплъти в призрак по време на дебюта си като водеща на телевизионното шоу "На живо в събота вечер"по Ен Би Си, съобщи Би Би Си. Въпреки очакванията на почитателите си, че ще представи нов албум в предаването, Адел (32 г.) не го стори. Преди дни тя написа и в инстаграм

Бойко Борисов заразен с COVID-19

Бойко Борисов заразен с COVID-19

Премиерът Бойко Борисов е заразен с коронавирус. Това обяви той в профила си във фейсбук. "Въпреки че РЗИ официално ми свали карантината, още в петък отложих всички срещи и публични прояви за предстоящите дни. След два PCR теста от днес съм положителен с COVID-19. Като цяло имам общо неразположение, към момента по преценка на лекарите оставам на

Снайперист разстреля бащата на бивш пилот от Ф1

Снайперист разстреля бащата на бивш пилот от Ф1

Бившият руски пилот във Формула 1 Виталий Петров няма да ръководи стюардите по време на Гран при на Португалия, след като снайперист уби баща му Александър във Виборг. На мястото на Петров влиза португалецът Бруно Кореа, който кара колата за сигурност в Formula E и FIA WTCR. Александър Петров, който бе наричан "господарят на Виборг" бе разстрелян

1043 са заразените с COVID-19, 14.7% от тестваните, 7 са починали за 24 часа

1043 са заразените с COVID-19, 14.7% от тестваните, 7 са починали за 24 часа

1043 са новодиагностицираните в страната при направени общо 7094 PCR теста. Тоест положителни са 14.7% от тестваните. Това показват данните в Националната информационна система. Общият брой на потвърдените случаи става 37 562, от които активни 18 246. 130 са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 18 232

Съдебни заседатели провалят дела

Съдебни заседатели провалят дела

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

Не пропускай

Петричкия Ескобар се измъква от доживотна

Петричкия Ескобар се измъква от доживотна

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Затвориха всички нощни заведения в София за 2 седмици

Затвориха всички нощни заведения в София за 2 седмици

Кметът на София Фандъкова призова за работа и обучение онлайн Затварят всички нощни заведения в София за 2 седмици. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която по-рано сутринта в ефира на Би Ти Ви съобщи, че днес ще бъде обсъждана такава мярка. Решението дойде след среща с общинския щаб. Причината е сериозното разпространение на

Цар Киро с промоция за палата си

Цар Киро с промоция за палата си

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена

Оперираха Арнолд Шварценегер

Оперираха Арнолд Шварценегер

Благодарение на екипа в клиниката в Кливланд имам нова аортна клапа, която да върви заедно с новата ми белодробна клапа от последната ми операция. Това написа във фейсбук американският актьор от австрийски произход и бивш губернатор на щата Калифорния - Арнолд Шварценегер. "Чувствам се фантастично и вече се разхождах по улиците на Кливланд

Фандъкова: Обсъждаме затваряне на нощните заведения в София

Фандъкова: Обсъждаме затваряне на нощните заведения в София

"Обсъждаме с колегите временното затваряне на нощните заведения. Днес имаме събиране на общинския щаб заедно с директора на столичната РЗИ и пак ще обсъдим този въпрос. Това го направиха много градове в червената зона в България". Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред Нова тв. "Следим какво става и в европейските градове