Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8616215 www.bgdnes.bg

Битата от акушерка Никол е с инвалидност

Защитата на Емилия Ковачева иска ново дело

Заради епилепсия карат детето в Спешното

Битата от акушерката Емилия Ковачева Никол е получила инвалидност заради епилепсия. Това стана ясно от думите на бащата на детето Румен Димитров и от пледоарията на адвокат Мария Даскалова. Върховният касационен съд вчера разгледа делото и обяви, че ще се произнесе в срок. Заседанието на последна инстанция бе предавано пряко в Youtube.
Таткото на Никол разказа пред магистратите, че Никол, която вече е на 5 години, всеки ден пие по няколко пъти сироп за потискане на епилептичните гърчове, за които се счита, че са получени вследствие на ударите в родилното. От медикаментите се очаква, че в бъдеще момичето може да получи усложнения на функциите на черния дроб и бъбреците. На родителите се е налагало да водят Никол в Бърза помощ, дори самият Димитров я карал дотам, когато състоянието й се влошавало.
"Лично аз записа не съм го гледал, само експертизата", призна бащата Румен Димитров, който е граждански ищец срещу подсъдимата акушерка, визирайки кадрите от родилното, на които се вижда как Ковачева удря детето. И добави: "Иначе щях да съм от другата страна, не от тази".
Доживотен затвор, поискаха близките на Никол за Емилия Ковачева.
"Знам, че един човек причини на мен и семейството ми нещо, което не може да се поправи. Има няколко причини Никол да оцелее - не само лекарската помощ, но и волята й за живот. Никол беше една седмица в кома", припомни Румен Димитров.
Държавното обвинение също смята, че наказанието на Ковачева е занижено, а се отличава с особена жестокост и обществена опасност.
"Наказанието трябва да бъде увеличено. Изяснени са всички обстоятелства, не са допуснати съществени процесуални нарушения", заяви прокурор Кирил Иванов.
През ноември миналата година състав на Софийския апелативен съд намали с 2 години наказанието на Ковачева и я осъди на 16 години решетки, като я призна за виновна за опит за убийство на новородено. Магистратите потвърдиха и на втора инстанция обезщетението от 400 000 лв., което трябва да плати на родителите на Никол.
Адвокат Жанет Желязкова, която защитава Ковачева, обясни, че никъде по данните от делото не може да се направи категоричен извод, че е налице умисъл за убийство на новородено дете.
"Подсъдимата не е целяла и не е допускала смъртта на бебето. Сигнализирала е лекарите за проблеми при детето. Ако е искала да направи опит за убийство, не е имало никаква причина, която да й попречи. Можем да говорим за причиняване на телесна повреда, но не и за опит за убийство", смята защитата.
Адвокат Желязкова припомни, че персоналът на здравното заведение е работил в разрез с трудовото законодателство, а служителите са полагали тежък и извънреден труд, доста над допустимия годишен.
Тя посочи, че оригиналните записи от видеокамерите липсват, а експертизите са направени по копия, които не са иззети по законовия ред. По думите на адвокатката на кадрите се забелязва раздвоение на личността - в един момент акушерката завива и гали детето, а след това се виждат удари. Според нея Ковачева може да страда от синдрома на "бърнаут", считан за синдром на професионално и личностно прегаряне, който Световната здравна организация определи за епидемия на 21-ви век. Защитата на акушерката поиска намаляване на присъдата или връщане на делото на долна инстанция заради процесуални нарушения.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама