Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8665247 www.bgdnes.bg

Красимир Живков в килията на Нено Димов

Ексминистърът и заместникът му тикнати на едно и също място

Управниците на екоминистерството минават един след друг през следствения арест на "Г. М. Димитров"

В килията, която доскоро обитаваше бившият екоминистър Нено Димов, е пратен заместникът му Красимир Живков! Това разкриха запознати пред "България Днес". За разлика от Димов, който вече е пуснат под домашен арест, Живков преди дни бе тикнат в тъмната и влажна клетка в следствения арест на столичния бул. "Г.М. Димитров". Условията в кауша със сигурност не са се понравили и на двамата висши управници. Докато Нено Димов вече се наслаждава на домашния уют, заместникът му тепърва ще трябва да свиква с мизерията и дървениците, коментират предишни обитатели на ареста.
На едно и също място ги настаняват, потвърдиха и от защитата на обвиняемите екоуправници. Макар допреди да им щракнат белезниците те да са свикнали на лукс, зад решетките ВИП каторжниците не се ползват с никакви привилегии, издават надзиратели. По думите им Димов е изкарал престоя си в кауша като съквартирант с мургави крадци и известен автоджамбазин.
Бившият министър на екологията беше погнат през декември м.г. за водната криза в Перник. Той е обвинен в умишлена безстопанственост, довела до източването на язовир "Студена". Според прокуратурата той е бил информиран от началника на ВиК - Перник, за намалелия обем на водата в язовира, но въпреки това не спрял подаването на вода за промишлени нужди към "Стомана" и "Топлофикация" в Перник. Оттам предприятието е препродавало водата, която купувало за 13 стотинки на кубик, на други 16 дружества. Освен водната криза щетата от сенчестата водна търговия надхвърля 20 милиона лева, пресмятат разследващите. Според тях битовите потребители щели да платят за същата вода от язовира по 3 лева на кубичен метър.
Защитата контрира, че между папките с доказателства не са приложени обяснителни записки на чиновниците, които са изготвяли графиците за водоползване. На база на анализите на експертите екоминистърът е взимал решенията си.
Четири месеца след като бе изведен от ресорното си ведомство пред журналисти и задържан, Нено Димов бе пуснат от съда да се прибере. Близо месец по-късно от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) по същия начин бе изкаран от разследващите и Красимир Живков. Подобно на бившия му шеф, извеждането на Живков стана пред обективите на камерите. Първоначално и той, както и Димов твърдяха, че не са задържани, а само отведени на разпит. Въпреки че и в двата случая управленците са обещали да съдействат, това не умилостиви спецпрокурорите да им наложат по-леки мерки.

Реклама


Красимир Живков е оставен на топло от спецсъда, като ще може да обжалва решението във вторник пред апелативните спецмагистрати. Той е обвинен по т.нар. "Боклукгейт" - като част от организирана група, действала с користна цел и с участието на длъжностни лица. Според разследващите в последните пет години престъпното сдружение е организирало внос и износ на опасни отпадъци. Освен за престъпления срещу околната среда задържаните се нищят и за данъчни престъпления. Прокуратурата твърди, че заместник-министър Красимир Живков е бил близък с русенските братя бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови, като е подпомагал тяхната дейност за внос и износ на боклук от чужбина.
По случая са погнати 10 души. Зад решетките са Живков, Атанас Бобоков, бившият шеф на Регионалната инспекция на МОСВ в Плевен Габриел Савов и бизнесмените Николай Миховски и Айгюл Еминов.


     Друг е отговорен

Красимир Живков като зам.-министър е поел управлението на отпадъците от март т.г. Това посочи адвокатката му Силвия Найденова пред съда. По думите й преди този период с боклуците се е занимавал зам.-министър Николай Кънчев от квотата на ВМРО. Според защитата свидетелите и служителите на ДАНС са говорили за време, за което Живков не може да носи отговорност.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама