Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8686470 www.bgdnes.bg

Другар на килъра Пелов изскача от аферата с боклука

Любопитни размествания в тайния бизнес на зам.-министър Живков

Разследван за отвличания и убийства младеж става собственик на една от фирмите, складирали отпадъците на братя Бобокови

Млад мъж от Ботевград, сочен в миналото от властите за част от бандата на зловещия рецидивист и убиец Владимир Пелов, изскача от аферата с нелегалния боклук на братята Атанас и Пламен Бобокови, показа проверка на "България Днес". Към днешна дата Тодор Ерменков е собственик на една от фирмите, чрез която според прокуратурата нелегално са складирани опасните отпадъци на Бобокови.

Реклама

Самият Ерменков няма опит в темата, но според официална информация на МВР има нелошо криминално досие. През последните години той и брат му неколкократно са задържани заради съпричастността им към "геройства" на Владимир Пелов и сина му. Сред тях са отвличания и дори убийство на кримитипове от родния им Ботевград. За част от престъпленията по информация на прокуратурата срещу Тодор Ерменков са повдигнати и обвинения, но до момента няма данни какво е развитието по тях.


Сблъсъците със закона на 24-годишния Ерменков не се оказват пречка той смело да нагази в бизнеса с рециклиране на боклуци. Преди няколко седмици младият мъж става собственик на фирма "Глобъл Ресайклинг", чието седалище моментално е преместено на адреса му по лична карта. Дружеството е с капитал 2 лева, каквато е и цената, платена от Ерменков за акциите на развиващото мащабна дейност дружество. Според публикувания на сайта му лиценз от Министерството на околната среда и водите "Глобъл Ресайклинг" притежава разрешение за рециклиране и обработка на десетки видове отровни и токсични отпадъци. Включително и от преработка на стари акумулатори и батерии, каквито според прокуратурата са складираните нелегално от Бобокови. Дейностите с боклуците се извършват на площадка в столичния район „Кремиковци“.
Ерменков купува фирмата от ботевградския бизнесмен Васил Коцев, сочен от прокуратурата за подставено лице на арестувания зам.-министър Живков.
Бобокови, Живков и другарите им са обвинени за участие в организирана престъпна група. Според прокуратурата фирмата на Бобокови "Монбат Рисайклинг" е успяла да се отърве от голямо количество опасни боклуци в нарушение на закона. Живков от своя страна им е помагал в дейността, оказвайки натиск върху служители в екоминистерството. Самите Бобокови и Живков отричат да са вършили нещо нередно или да имат участие в приписваните им престъпления.
От определението на съда, който потвърди постоянното задържане на един от братята и Живков, стана ясно, че тезата на прокуратурата не е безпочвена. Според съда фирмата на Бобокови е предоставела десетки тонове опасен боклук на други дружества, макар да е било ясно, че те нямат капацитет и оборудване да ги обработят и обезопасят. Вместо това токсичните отпадъци са заравяни или складирани на различни места из страната.
Сред участващите фирми в действалата години наред схема е и "Глобал Рисайклинг" на Васил Коцев, мотивира се съдът. Според разпространени от прокуратурата свидетелски показания Коцев е известен с прякора си "синът на зам.-министър Живков". Съдът прие тезата на прокуратурата, че той е само подставено лице, а реалният собственик и ръководител е обвиненият бивш заместник-министър на екологията Красимир Живков.
Репортер на вестника вчера потърси за коментар Коцев на мобилния му телефон, посочен в лиценза на фирмата, но до приключването на броя той не го вдигна.
Хора от Ботевград разказват, че Коцев и соченият за негов ментор Красимир Живков действително са близки. За тях новината, че Коцев е собственик на бизнес с отпадъци, бе изненада. По думите им в града той е известен единствено като собственик на заведение. Хора от Ботевград разказаха, че при обиска от ДАНС в дома на Живков в Ботевград Коцев е стоял наблизо с джипа си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама