Реклама
https://m.bgdnes.bg/covid-19/article/8778997 www.bgdnes.bg

Проф. Асен Балтов: Рисковете не са по плажовете, а в нощните заведения

Все повече млади хора се заразяват. Това че се позволиха студентски балове, заведения, дискотеки, където възрастните хора не смеят да ходят. Останалите заведения са насочени към млади хора, нормално е да се заразят повече. От мача не е сигурно колко заразени има, чака се 10-14 дни да се прояви. Тенденцията е за прием на по-млади пациенти вече. Това каза директорът на "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов. 

"60% от хората не вярват, че е толкова заразен коронавируса. Би ли имало ефект ако се направят нови мерки? С първата вълна беше неясно какво ще се случи, имахме нужда от сериозна дисциплина, за да може да контролираме процесите. В началото всички се страхуваха", каза той. 

Реклама

"По-лошият сценарий го очакваме, апелът да се подготвим за него не е спрял. В "Пирогов" имаме готовност да поемаме натоварване като в най-тежките моменти, когато имаше по около 50 случая", добави проф. Балтов. 

"Младите не спазват мерките. Възрастните не позволяват младите да се приближават до тях. Младите хора, които се "юрнаха" навсякъде, помислиха, че са недосегаеми. Много млади хора карат тежко вируса. Един от проблемите е, че когато ти си заразен с вируса, той много по-лесно попада в белите дробове. Когато си в дискотека, танцуваш, има физическо натоварване. Този момент е много важен да се внимава, те се заразяват от околната си среда. Една от причините бяха абитуриентските балове. Има изисквания, но явно не се спазват достатъчно", каза директорът на "Пирогов". 

"Спа-туризмът всеки знае, че може и без сауна. Един открит басейн, със слънчева светлина на морето или планината на никого не е излишна", каза още той. 

"Има ясни правила кои колеги са на първа линия. Някои колеги дори не са виждали какво е първа линия и казват, че са работили. На първа линия са спешна помощ и всички в пряк контакт с такива хора. Хора с едно дежурство на месец не са хора на първа линия", добави проф. Балтов. 

"В "Пирогов" на ден се правят по 150 теста на ден. Един струва 15 лева. На всички пациенти, които влизат се прави тест. Тези тестове не се заплащат при нас, но придружителите плащат. Ако този придружител ще остане през цялото време с детето, той е тестван и не влиза и излиза в средата. Свижданията още са забранени. Придружителите няма да плащат, ако здравната каса направи това, което е предложила - всички пътеки да се увеличат с цената на един PCR тест", каза още той. 

"В "Пирогов" има места, нещата са динамични. 29 в момента са на лечение. Това е за период около 20 дена. Изписването на пациенти  става 14-21 дена. Бавно става излекуването на тези пациенти", добави шефът на болницата. 

Реклама

"Бройката на излекуваните не се казва, а се казва цялата бройка. Някой си натъкмява тази статистика - персоналът който е заразен в България. Нямаме сериозен пик на заразени колеги. Повечето се научиха как да се пазят. Някои мислят, че не е толкова страшно и не носят предпазни средства постоянно, което е проблем", каза още той. 

"Спешните медици винаги трябва да са готови, все едно пациента е с COVID. Ако те трябва да се пазят, трябва на всеки адрес да са с предпазни средства. 12 часа с тези костюми в тази жега, все едно си в аквариум, но те ти дават една сигурност. Апелирам колегите си да са екипирани", каза проф. Балтов. 

"Само ВМА има собствени линейки, всички сме зависими от Центъра за спешна медицинска помощ. По време на първите три месеца болниците се справиха отлично", каза още той. 

"Рисковете не са по плажовете, а в нощните заведения. Дисциплината е най-важна. Самоконтролът е по-важен. Ако сме на една маса и спазваме дистанция е едно, да е пълна масата е друго", каза той. 

Реклама
Реклама
Реклама