Писателката Здравка Евтимова: Без памет за миналото сме изгубени

Приятел
Автор: Ина ХАНДЖИЙСКА

Писателката Здравка Евтимова: Без памет за миналото сме изгубени

 Искам да има светлина във филма "Кръв от къртица"

 

Коя е тя
Здравка Евтимова e писателка и преводачка. Нейни разкази са публикувани в литературни списания и антологии по целия свят. Носителка е на множество литературни награди, призната за един от най-успешните съвременни български автори. През 2019 г. нейният разказ "Кръв от къртица" бе поместен в американски учебник по литература за 8-и клас. Само преди дни стана ясно, че ще бъде заснет филм по историята в разказа с режисьор Милена Андонова. Пред "България Днес" писателката разказва за вълненията около новината за късометражната лента, за бъдещите си проекти, както и за тревогите и надеждите, които вълнуват мислите й в тези трудни за народа ни времена.

- Госпожо Евтимова, как приемате новината, че ще бъде заснет филм по разказа ви "Кръв от къртица"?
- Първоначално много се зарадвах, но след това се замислих колко трудно ще бъде и на режисьора, и на сценариста да се справят с тази задача. Това е един много тъжен разказ. Зная, че екипът подхожда с голяма любов към него. Зная, че желанието им е да постигнат нещо наистина силно. Пожелавам им успех. Вярвам в техните умения и знания. Страхувам се, че това е много тежък разказ. Надявам се авторите на филма да успеят да намерят светлото в него, за да носи светлина.
- Ще участвате ли по някакъв начин в писането на сценария на филма?
- Все още не сме говорили на тази тема. Очаквам режисьорката да ми се обади. Би било интересно да участвам в сценария, тъй като не съм се сблъсквала с тази дейност до този момент.
- С какви очаквания сте за крайна резултат?
- Изпитвам страх от резултата, но това е щастлив страх. Вярвам в режисьора. Акуратна, излъчваща топлина и дружелюбие. Създава атмосфера на доверие. Обикновено вярвам в хората. Не си спомням човек да е изменил на доверието ми към него. Когато започвам общ проект с някого, не оставям някакви скрити карти, помисли за печалба, финансов интерес, а ме обхваща радост, че пред мен има пътека и ще вървя по нея с личност, в която съм повярвала. Не си спомням да съм преживявала крах, работейки в екип. Радостта да имаш обща идея с някого е много окриляща. Затова съм благодарна на своята издателка Божана Апостолова - човекът, който е редом с мен от самото начало и винаги ми е подавал ръка с широко сърце. Самата тя е поетеса, автор на художествена проза и подкрепя щедро много други български автори. Нека да е здрава и да продължи смело дейността си.
- Коя е книгата, която първа ще прочетете, когато имате време за почивка?
- "Времеубежище" на Георги Господинов. Вече предвкусвам радостта, която ще ми донесе допирът с тази книга. Предстои ми да отдъхна със семейството, с нас ще бъдат двете ни малки внучки. Надявам се да е една хубава седмица. Стремя се да отворя светлите души на децата към нещо наистина красиво.
- Как премина времето, през което коронавирусът ви разделяше от най-близките?
- Непрекъсната телефонна връзка и с дъщеря ми, и със синовете ми в Германия, с децата им ни спасяваше. Това, че имаме близки хора, е светлина и утеха. Вирусът изправи всички пред тежък кръстопът и необходимостта от човек, на когото можеш да разкриеш страховете си и когото обичаш въпреки всичко, има решаващо значение. За мене най-красивото и най-заслужаващо обич присъствие на този свят са децата. Длъжни сме да съхраним всяка молекула живот в името на бъдещето на света.
- През последните седмици се наблюдава едно безстрашие по отношение на тази болест. Обърнахме ли свободата на слободия?
- Страхувам се да не изгубим чувството си за самодисциплина и вътрешното усещане, че сме отговорни не само за своето здраве, но и това на околните. Става дума за вирус с маска, който засяга различни системи в човешкия организъм, непредсказуем е. Имах възможност да преведа дълга научна статия за този вирус. Големият ми син, който е лекар, ми помогна да разбера цялостния смисъл, да вникна в дълбочина колко опасен, коварен и изменчив е вирусът. Разбирам желанието за живот на младостта, но за да може то да разцъфти след време с пълна сила, да бъдем свободни, трябва днес и сега да проявяваме дисциплина навсякъде. Бог помага на този, който сам си помага.
- Спасява ли вярата човека във времена като днешните?
- Вярата е изключително важна в моменти като този. Приех християнството, когато големият ми син започна да се възстановява след тежко боледуване. Беше Димитровден, кръсти ме отец Димитър в българската църква в Брюксел. Вярата се превърна в съществена част от живота ми. Надявам се тя да е жива във всички сърца, във всички хора по света.
- Синът ви е лекар в Германия, където също върлува вирусът. Страхувате ли се за него?
- Притеснявам се, да. Преди години той преживя много тежка 18-часова операция, имаше доброкачествен мозъчен тумор. Сега казва, че Вселената го е спасила, за да спасява хора. Нищо не може да го спре. Вярва, че това е неговата мисия. Надявам се внуците ми в Германия да бъдат здрави и го пожелавам на всички хора под слънцето. Очакваме да се роди и нов внук, още една светлина и надежда в семейството.
- Оказа се, че за 47 % от седмокласниците думите в Ботевото "На прощаване" не значат нищо. Как се стигна дотам?
- Може би ние в домовете си не сме достатъчно отзивчиви към своите деца, към младостта. Не отделяме достатъчно време да събудим в тях онази обич, която заслужава нашата национална мощна и красива поезия. Забързани да спечелим за хляба, някак много встрани изтласкваме възможността да седнем и да поговорим с децата си за литература. Спомням си как моят баща ми разказваше "По-малката сестра" на Йовков, разказ, който знаеше наизуст, рецитираше стихотворенията на Димчо Дебелянов със сълзи в очите. Задавала съм си въпроса - правила ли съм това за моите деца? Правя ли го за внучетата си? Убедена съм - младостта трябва да познава в дълбочина красотата на създаденото преди нас. Дължим това на децата си - да им вдъхнем любов към литературата, музиката, изобразителното изкуство. Тази любов е най-значимото присъствие в човешкия живот, тя изгражда личността, създава уважение, щедрост, доброта, обич към рода, към българската история, към България и света. Човек дори да има сто замъка, не може да бъде във всички тях едновременно, цялото богатство на света да е негово, ако не притежава памет за миналото, е безкрайно беден.
- Имате ли написани произведения, които не бихте издали у нас?
- Такива неща превеждам на английски, четящата аудитория, ползваща този език, е наистина голяма. Когато работя на английски, съм една сред десетките хиляди пишещи и когато прочета откровени отзиви, се осмелявам и тук да пусна нещо. Много високо ценя негативните оценки. Искреността е безценно лекарство, от което боли. Но когато раната е отворена, с хвалебствия няма да се излекува. Трябва да се почисти с остър нож. Високо ценя болезнените критични отзиви. Те са моето истинско и действащо средство за движение напред.
- Стремежът да избягате от така желаната за повечето хора слава и липсата на суета ли са вашият път към успеха?
- Славата е коварно и ненадеждно убежище за всеки под слънцето. Скелетът му се сгромолясва за миг и това е правилно. Когато човек се чувства незабележим, живее истински. Ако се навеждам, нагаждам, огъвам, за да се харесам на някого - съм изгубена. Раболепието убива не само радостта от успеха, то съсипва жаждата да напишеш нещо ново, да останеш изправен в окото на бурята. Когато изпитам тъга или с мен са постъпили зле, когато виждам слаб човек, на когото не мога да помогна по друг начин освен с думи, когато съм изправена пред несправедливост и не мога да се справя, тогава пиша. Не мога да обясня какво се случва, но на другия ден успявам да продължа. Чувствам се чиста.
- Върху какво работите в момента?
- Ще се опитам през лятото, ако имам повече свободно време, да редактирам един роман. Казва се "Теб". Изпратих го в суров вид на Красимир Лозанов, на когото имам доверие. Благодарна съм му за точните критически бележки, той е верен литературен приятел. Литературното сътрудничество е повече от обикновена дружба. Приятелят винаги ще бъде мек с вас, а щадящият отзив, когато искаш да постигнеш някаква цел, вреди. Истината помага.

Ако присъдата мине на всички инстанции:

Овчаров губи скъпарския си мезонет

Ако присъдата мине на всички инстанции: Овчаров губи скъпарския си мезонет

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Антония Първанова с маска и в колата

Антония Първанова с маска и в колата

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Доц. д-р Ангел Кунчев:

Дезинфектантите пребориха и 50% от заразните болести

Доц. д-р Ангел Кунчев: Дезинфектантите пребориха и 50% от заразните болести

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

Диляна Попова цял ден на бар на морето

Диляна Попова цял ден на бар на морето

Моделът купонясва с други мъже, Блатечки го няма Красавицата отсвири Ицо Хазарта Топмоделът Диляна Попова купонясва по цял ден на бар край морето, видя "България Днес". Красавицата прекарва лятото на любимия си къмпинг "Градина" край Созопол, където партито не спира ден и нощ. Шотове, смях, танци и сладка раздумка с приятели - така преминават

Брендо пусна палата си под наем

Брендо пусна палата си под наем

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Антония Петрова с бебето на яхта

Антония Петрова с бебето на яхта

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Актуално

Тита показва прелести по бански

Тита показва прелести по бански

Певицата Тита публикува своя снимка по бански в инстаграм профила си. Родната певица е решила да прекара горещите летни дни на плажа, а на коментарите под снимката феновете й не пропускат да я поздравят.  "Красота", "Уникална" и "Русалка" са само част от коментарите под снимката на изпълнителката на песента "Антилопа"

Бандерас на 60-годишнината си: Заразен съм с коронавирус

Бандерас на 60-годишнината си: Заразен съм с коронавирус

Навръх 60-годишния си юбилей рождения си ден актьорът Антонио Бандерас съобщи, че се е заразил с новия коронавирус, предаде Ройтерс. „Искам да обявя официално, че днес, 10 август, съм принуден да празнувам 60-ия си рожден ден при карантина, като съм с положителен тест за болестта Ковид-19, причинена от коронавирус”

Тейлър Суифт запази челната си позиция в класацията на "Билборд" за албуми

Тейлър Суифт запази челната си позиция в класацията на "Билборд" за албуми

Певицата Тейлър Суифт за втора поредна седмица е начело в класацията Билборд 200 за албуми, съобщи сайтът на изданието. По данни на Нилсен Мюзик албумът "Folklore", който изпълнителката издаде изненадващо на 24 юли, запазва първенството си със 135 000 продадени еквивалентни единици за периода на отчитане, предава БТА

Кристо оплита спагети с другар

Кристо оплита спагети с другар

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане

53 са новите случаи на COVID-19 у нас, двама са починали за денонощието

53 са новите случаи на COVID-19 у нас, двама са починали за денонощието

53 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. Така общият брой на потвърдените случаи става 13 396, от които 5177 активни. За последното денонощие са направени общо 1275 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Не пропускай

134 са новозаразените с COVID-19 у нас, 3-ма са починали

134 са новозаразените с COVID-19 у нас, 3-ма са починали

134 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. Броят на заразените е с 61 по-малко от вчера. Това показват данните в Националната информационна система. За последното денонощие са направени общо 3 612 PCR теста. Така общият брой на потвърдените случаи става 13 343, от които 8 567 активни

Антония Петрова с бебето на яхта

Антония Петрова с бебето на яхта

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Брендо пусна палата си под наем

Брендо пусна палата си под наем

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

195 са новозаразените с коронавирус у нас, 7 починали за 1 нощ

195 са новозаразените с коронавирус у нас, 7 починали за 1 нощ

195 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 5 837 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 13 209, от които 5 145 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

СДВР: 12 са задържаните при премахването на блокадите

СДВР: 12 са задържаните при премахването на блокадите

12 лица са задържани при акцията на полицията рано тази сутрин. Това съобщи комисар Тони Тодоров, зам.-началник отдел "Охранителна полиция" към СДВР, на брифинг в сградата на дирекцията на СДВР. Подчертавали сме, че тези протести не са заявени в Столична община. Казвали сме, че са нерегламентирани. Вчера бе взето решение по време на Ооперативен