Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8791517 www.bgdnes.bg

Лъвчето Масуд влиза в университет

Топучени в Утрехт ще изследват заболяванията му

Лъвчето Масуд влиза в университета в нидерландския град Утрехт.
Порасналият хищник няма да става студент, а ще бъде изследван от едни от най-добрите учени в Ниската земя.
"Масуд и Терез бяха само на 5 месеца, когато пристигнаха в нашия център за големи котки. Те са родени в български зоопарк, който функционира и като нелегална развъдна станция за лъвове. Двамата братя са резултат от кръвосмешение на няколко поколения. Въпреки че бяха спасени, те страдат от неврологични проблеми. Но докато Терез стана по-силен и расте добре, Масуд буквално върви назад. Неврологичните му проблеми се влошиха и двигателните му умения са зле. Сега, когато лъвовете са напълно пораснали, е абсолютно наложително Масуд да бъде обстойно изследван", обясниха от центъра за големи котки "Фелида" в Нидерландия.


И добавиха: "Планираме да заведем Масуд в университета в Утрехт, където неврологичните специалисти могат да го прегледат. Само по този начин можем да разберем как точно се справя Масуд и какво трябва да направим, за да подобрим състоянието му. Стискайте палци за Масуд!".
От центъра разкриват още, че транспортирането на лъвчето е сериозен ангажимент и трябва да бъде отлично подготвено, за да не се стресира животното. Затова прави тренировки с... щайги.
"За да подготвим Масуд за това пътуване, всеки ден правим тренировки с щайги. Целта е той сам да влиза в транспортна щайга. И когато разбере, че не е страшна, ще си спести стреса по време на транспортирането. Така няма да е нужно да го упояваме за пътуването", казаха още от "Фелида". Масуд не е сам в обучението, защото брат му Терез не се отделя от него и за минута. И дори да звучи забавно, това създава усложнения в тренировките. Затова пазач от центъра е пригодил отделна щайга за Терез, която е пълна с месо и така му отвлича вниманието. А и младият лъв остава много доволен от находката.
Все още няма яснота колко време Масуд ще остане в университета, но вероятно с неговата съдба ще се запознаят и студенти, които ще имат възможността да проведат една наистина нестандартна лекция.
Преди години Терез и Масуд разчувстваха с трагичната си история. Часове след раждането си те бяха отхвърлени от майка си и изпотъпкани пред погледите на десетки посетители. Лъвчетата живееха в ужасни условия в незаконния зоопарк в Разград, а след това имаше идея да бъдат преместени в зоокъта в Пазарджик. След намесата на природозащитни организации и дори протести в центъра на столицата животните бяха изпратени в Нидерландия. И сега там живеят в отлични условия, обгрижвани с много любов.

Реклама

Новородени с опасност за живота

Опасност за живота има за новородени лъвчета в зоопарка в Благоевград. Това алармира природозащитната организация "Четири лапи".
Според тях раждането на малките зверчета не е било планирано и условията в зоокъта не са подходящи за тяхното отглеждане. от "Четири лапи" предполагат, че лъвчетата няма да оцелеят дълго. Положението се усложнява, защото майката и таткото са брат и сестра и новородените вероятно ще имат заболявания. Лъвицата е била с имплант срещу забременяване, но въпреки това белята е станала.


От общината в Благоевград обявиха, че ще вземат мерки за оцеляването на животинките. Една от идеите е да се намери осиновител, който да осигури необходимите средства. От местния бизнес вече имало предложения да дадат пари за подобряването на условията в клетките.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама