Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8868433 www.bgdnes.bg

Миграционните не пускат Полфрийман

Делата на Джок продължават наесен

Прокуратурата трябвало да разреши отпътуването му за Австралия

Миграционните власти продължават да държат у нас предсрочно освободения Джок Полфрийман и не го пускат да се прибере в Австралия. Той заведе ново дело, за да разбере дали може да пътува зад граница.
Процесът в Административния съд ще тръгне чак през октомври, повече от година след като Полфрийман напусна Централния софийски затвор. Жалбата е за бездействие за отмяна на забраната за пътуване, наложена на Полфрийман. Вече по делото има две определения. Първо преди десетина дни съдът задължи шефа на Дирекция "Миграция" да отговори на въпроса "извършени ли са фактически действия за заличаване на забраната за напускане на страната на Джок Полфрийман, наложени със Заповед от 2011 г., издадена от директора на Дирекция "Миграция". Съдът дава тридневен срок за отговор, като иска и доказателства, ако заповедта е отменена. От миграцията е изпратено писмо, в което се признава, че заповедта от 2011 година е отменена още през януари тази година със съдебно решение. Миграционните власти обаче са отказали да се съобразят и са обжалвали, като процесът ще продължи във Върховен административен съд през септември. Затова делото за евентуално бездействие на миграционния шеф ще тръгне през октомври.
Адвокат Калин Ангелов, който води повечето съдебни процедури на Джок Полфрийман, обясни пред "България Днес", че не очаква скоро крайно решение относно евентуалното бездействие относно заповедта за напускане на страната. Той смята, че юристите на миграционната служба ще обжалват евентуалното решение, ако не е в тяхна полза. Преди Административния съд да отмени заповедта на Дирекция "Миграция", с която на Полфрийман се забранява да пътува, от там защитиха тезата, че забраната от 2011 година е наложена по предложение на Софийска градска прокуратура. Затова миграционните власти чакали ново предложение от държавното обвинение, този път да падне заповедта. Тъй като такова нямало, от там смятат, че тя е в сила. Не са съгласни и със съдебното решение, което я отменя, и затова я обжалват.
Самият Полфрийман се опита да се прибере в родината, но не бе пуснат.


"Веднъж вече близките ми загубиха пари за билети", казва Джок.
Полфрийман и до днес твърди, че е невинен за убийството на Андрей Монов, и дори поиска възобновяване на делото, за да се докаже тезата му. Той казва, че е бил осъден само по показания на другарите на убития Андрей Монов. В същото време полицаи, привикани по делото, са твърдели, че групата е нападнала мъж от ромски произход и тогава Полфрийман се е намесил. По думите на австралиеца приятелите на Монов са твърдели, че не са били никого, някои си сменили показанията по няколко пъти. С евентуалното възобновяване на делото той се надява да докаже невинността си.
Преди време бащата на загиналия Андрей Христо Монов също заяви, че е съгласен делото да се възобнови, макар с други мотиви.
"Искам Полфрийман да се върне поне за нощ в затвора", каза той.
Докато чака развръзка по съдебната сага, Полфрийман се отдаде на различни доброволчески кампании. Напоследък се занимаваше да разреши неразбории, появили се около смъртта на венецуелска затворничка. Тя почина в сливенския пандиз и близките й търсят начин урната с праха да стигне до родината й във времена на ограничения заради Ковид-19 епидемията. В началото на лятото Полфрийман помагаше и на фермери да приберат реколтата от череши.


Джок защитава бившите съкилийници

Джок Полфрийман смята да заведе дело срещу България в Европейския съд по правата на човека. То ще бъде за кошмарните условия в родните затвори, обяви пред "България Днес" австралиецът.
Процесът, който обмисля Полфрийман, ще започне след края на делата на тази тематика, които той води у нас. По време на заседанията пандизчии свидетелстваха, че в Централния софийски затвор бъка от хлебарки и дървеници. В стационара някои болни не смеели да гасят лампите, защото гадините ги полазвали.
Австралиецът е доста активен пред Темида и само в Софийския административен съд е завел повече от 20 дела за последните седем години. Близо половината започват след предсрочното му освобождаване в началото на изминалата есен.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама