Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8896265 www.bgdnes.bg

5 коча заклани в ритуал за дъжд

Молебен за дъжд в Езерче, след като не е падала и капка от 70 дни 

Пет коча бяха принесени в жертва, за да завали дъжд над разградското село Езерче.
Местните хора направиха молебен небето да се отвори, след като ги застигна апокалиптична суша и повече от 70 дни не е падала и капка. Ритуалът се случва преди 4 дни, но засега няма резултат и езерчани започват да губят търпение.
"Царевицата ни изгоря, същата съдба застигна и слънчогледа. Не можем да орем, защото земята е суха и е твърда като бетон. И през минали години сме правили молебен, като винаги е завалявало след това. Тази година малко се забавихме заради коронавируса и това дава отражение. Скоро след молебена се заоблачи и се изпълнихме с надежда, но така и не заваля. Продължаваме да чакаме със свити сърца", разказа пред "България Днес" Хюсеин Реханов, кмет на Езерче.
Кочовете са заклани, за да умилостивят Аллах. Ритуалът е допълнен от молитва в местната джамия, а след това всички присъстващи излизат в двора на молитвения дом и вдигат ръце към небето.
Десетки жени се включват в приготвянето на вкусни яхнии, с които са нахранени гостите. Част от месото е раздадено на социално слаби семейства. Ритуалът се случва, след като собственици на кооперации и земеделци, които също чакат с нетърпение милостта на небето за посевите си, правят дарения.
Молебенът за дъжд е по инициатива на местния имам - 28-годишният Сали Гюрсел. "Той е домакин, ние от кметството помагаме с каквото можем. Два месеца са много време без валежи и вече разчитаме на всевишна помощ, за да спасим продукцията си", каза още Реханов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама