Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8983589 www.bgdnes.bg

Оправдаха следователя на Очите

Иван Христов-Камбоджанеца тихомълком оневинен от спецсъда за потулено разследване

Оправдаха бившия несебърски следовател Иван Христов-Камбоджанеца, научи "България Днес"! Скандалният разследващ се прочу като следователя на Митьо Очите заради това, че като единствен представител на Националната следствена служба в града се оказа абониран за всички производства срещу Димитър Желязков - Митьо Очите и хората му.
Проблемите на Камбоджанеца с правосъдието този път не са свързани с несебърския кримигерой. Христов е погнат за това, че опитал да потули разследване срещу Томи Томов, Георги Чанев и Марио Христов. На 7 юни 2016 г. в Слънчев бряг между тях и немския турист Карл Пол Михаел Амбос възникнал конфликт. Чужденецът се оплаква, че е бит и ограбен.
Спецпрокуратурата обвинява следователя, че е звъннал на колежката си в районното, за да възпрепятства действия на криминалистите срещу тримата нападатели. Според обвинението целта на Камбоджанеца била да покрие извършителите, които са негови познати и служители на бара "Вира Тики", стопанисван от съпругата му.
Наскоро спецсъдията Пламен Евгениев оневинява тихомълком Камбоджанеца за лично укривателство. Засега мотивите не са ясни, но по всяка вероятност за оправдателната присъда са допринесли показанията на сочения като потърпевш германец.
При разпита си пред Темида той отрича Христов да го е пръскал със спрей, както е разказвал пред ченгетата по-рано. По време на разследването 62-годишният пострадал разпознава Камбоджанеца като шефчето на бара, който го напръскал със спрей, преди да падне на земята, стана ясно в съдебната зала. Пред магистратите германецът, който е един от основните свидетели, не потвърждава думите си. Обяснява, че било тъмно и не видял кой го е напръскал.
Немецът пристига у нас в началото на юни 2016 г. и се насочва към популярния курорт Слънчев бряг. Отива на бара, където година по-рано е оставил дискове с музика, която да пуснат в заведението. Амбос отива при диджея, за да си иска записите, но му казват, че са изчезнали. Между чужденеца и персонала възниква спор, като Амбос плаши, че ще подаде сигнал в полицията. Казва, че ако не му дадат музиката, ще се върне на следващия ден с бухалка, и излиза.
След няколко метра е застигнат на улицата от служителите Томи Томов и Георги Чанев. Те го повалят на земята и започват да го налагат с ръце и крака, а в нападението се включва и Марио Христов. Той претарашва жертвата и му взима мобилния телефон и фенерче, става ясно от обвинителния акт по делото.
Целият екшън, който се разиграва в 2 часа след полунощ, е наблюдаван от Иван Христов. Той вижда побоя и отнемането на вещите, посочват от държавното обвинение. Очевидци на нападението са още двама свидетели. Един от тях се обажда на тел. 112 и подава сигнал. Информацията достига до дежурната в районното в Несебър Ирина Парапанова.
Още преди да успее да реагира, тя получава обаждане от Камбоджанеца. Той й съобщава, че чужденец е притеснявал клиентите в бара, които са го набили. Полицайката му отвръща, че вече е предала на патрула. На мястото на инцидента се отзовават двама униформени. Камбоджанеца им се представя като юрист и собственик на бара.
Обяснява, че сигналът не отговаря на истината и припомня на единия полицай, че носи наказателна отговорност за невярно подадена информация. Служителите на реда се опитват да снемат обяснения на присъствалите, но следователят не ги оставя да си вършат работата. Твърди, че случаят е инцидент между чужденци и го определя като безпричинно и незначително събитие, разкриват от държавното обвинение.
За да прикрие истинските виновници за побоя и грабежа, Христов разказва, че Амбос е притеснявал англичани, които са го нападнали и са избягали към хотел "Хризантема". Оказва се, че ченгетата идват точно от тази посока и не засичат по пътя си подобна група. Според колегите на Камбоджанеца той се е опитал да насочи разследването в грешна посока.
След като за инцидента е образувано досъдебно производство, Христов се среща с тогавашния шеф на бургаската полиция. Пред него също посочва своята версия и изтъква, че разследването се води тенденциозно. Затова отбелязва, че е започнал свое паралелно разследване и е снел обясненията на свидетелите. Когато е помолен за записите от камерите, той отказва с мотива, че във въпросната вечер не са работели.


Милионер

Собственик на имущество за близо един милион лева се оказва скандалният несебърски ексследовател. На Иван Христов-Камбоджанеца са приписвани близки връзки с подземния свят от предишния главен прокурор Сотир Цацаров. В края на 2018 г. съдът потвърждава уволнението на следователя от системата. Той е подпукан от кадровиците заради това, че върти частен бизнес. За да не се набива на очи, като формални собственици на фирмите са записани децата и приятелката му. Освен бос в сянка на бара "Вира Тики" Камбоджанеца държи и хотел "Веронели", разположен на метри от районното в Слънчака. По закон разследващите не могат да въртят собствен бизнес и това стана причина за отстраняването на Христов от работа.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама