Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8990808 www.bgdnes.bg

Холандец брани посолството ни в Гана

Дипломатически ноти летят между София и Акра

Пастор иска златния имот, печелим и губим дела

Почетният консул на България в Гана Николас К.М. ван Сталдуйнен води дела, за да запази собствеността на нашата страна върху имота на посолството в столицата на африканската държава. Роденият в Нидерландия Ван Сталдуйнен стига до Върховния съд на страната, за да защитава апетитния терен в един от най-баровските квартали на Акра.
Както "България Днес" единствен у нас съобщи, 16 човека бяха арестувани за самоуправство с парцела в квартал "Източен Кантонментс", където са посолствата на много държави. В средата на август те нахлуват с багер и самосвали, за да разчистват терена. Шефът им Франсис Ешун обяснява пред разследващите, че местният пастор Джамел Амоако го наема да му разчисти имота. Това става, след като Амоако му обяснява, че съдебните спорове, с които той претендира собствеността върху имота, са завършили в негова полза. След запитване от вестника от Министерството на външните работи на България направиха проверка по случая и внасят пояснения около актуалната обстановка по казуса.
Николас К.М. ван Сталдуйнен е назначен от нашата страна за почетен консул през 2017 година. България го уполномощава да извършва необходимите правни и фактически действия за възстановяване на владението върху имота на бившето посолство, което е "временно закрито" през 2011 г. по финансови причини. Консулът ни наема местен адвокат, сезира наред местните полицейски и съдебни институции. Подава искане и до имотния регистър в Акра. Получава актуално към месец юли тази година удостоверение, че имотът е вписан на името на Република България. От пресцентъра на Външно поясняват, че сагата продължава 8 години, през които държавата ни води дела срещу ганаеца, който претендира за собствеността върху терена. През 2019 г. адвокатите на България завеждат дело и пред Върховния съд срещу него. В същото време оспорват и решение на Окръжния съд от 2017 г., в което магистратите отсъждат в полза на ганаеца. Казусът е за изгонването на български служител от помещенията на посолството. Делото пред Окръжния съд се отлага няколко пъти, като в момента е насрочено за 15 октомври. Делото във Върховния съд все още продължава.
Освен съдебни похвати България използва и дипломатически, за да запази парцела. Министерството на външните работи на България уведомява с нота ганайските си колеги за случващото се и иска съдействие за по-бързото възстановяване на владението върху имотите, собственост на българската държава в африканската столица. Официална Акра отговоря, отново с нота, че ще съдейства на Николас К.М. ван Сталдуйнен във връзка с предприети от него действия.
В ганайската столица България притежава два парцела - единият е този, в който се намираше българското посолство и резиденция, и в него все още има двуетажна сграда. През май 2017 "неизвестен извършител" срива сградата на посолството. Вторият имот в Акра е с площ 2 дка и в него има две едноетажни сгради.
Сагата продължава на 15 септември, когато пред Окръжния съд на Акра застават 16-те задържани в терена през август. В момента те са пуснати под гаранция.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама