Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9031647 www.bgdnes.bg

Нашенка влезе в Енциклопедията по мода

Милена Атанасова твори рамо до рамо с Алекзандър Маккуин и Стела Маккартни, общува с Карл Лагерфелд

Родният талант е безграничен!


Това успява да докаже Милена Атанасова. Тя е единствената българка, имаща честта да фигурира в световната Енциклопедия по висша мода.
Целта на енциклопедията е да събира знания и да ги разпространява по целия свят на потомците в модата.

Реклама


Работила рамо до рамо със световноизвестни дизайнери, покорили всички върхове в модния свят, Атанасова е майстор в изработката на облекло и не спира да се изявява не само като дизайнер, но и като художник на изложби в Швеция и Япония, където показва новаторски разработки и техники, както и преподава на млади студенти.


Заради мастър класовете си в Париж получава и похвала от считания за "модно божество" Карл Лагерфелд.


Дългият път на българката в сферата на модата започва преди повече от 20 години и преминава през най-големите имена във висшата мода като къща "Диор", на които отказва работа, защото вече има договор с "Живанши". След това е поканена в модна къща "Ланвен", след което участва в първата колекция на Стела Маккартни. Оттам Атанасова веднага получава предложение да се включи в колекциите на Александър Маккуин, където остава да работи няколко години. От самия Маккуин тя получава благодарствено писмо, че е благоволила да стане част от колекциите му, като успява да пресъздаде невероятни техники на изящното изкуство.


Дизайнерката започва от нулата в Париж, където живее и твори. За да се изкачи до имената от висок ранг в модата, преминава през всички стъпала на обучение, за да могат да оценят таланта й.


Решава да претвори авторски облекла в скулптури и пластики, а по-късно картините и илюстрации й на модели висша мода са високо оценени от една от най-големите аукционни къщи в Париж Druot, които ги определят като произведения на изкуството. Това изиграва най-важната роля и името на българката е вписано в Енциклопедията на световната висша мода.


Заради пластиките си Атанасова е поканена да води два класа в Института за мода "Студио Мод" във френската столица.

Реклама
Реклама
Реклама