Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9040395 www.bgdnes.bg

Братя преплуваха и изтичаха 280 км

Лошо време, водни течения и силни болки не спират Теодор и Валентин 

280 километра за една седмица преплуваха и изтичаха братята Теодор и Валентин Цветкови от Русе. Предизвикателствата им бяха в името на кампанията "Образование за всяко дете" и по-точно подкрепа на деца със специални образователни потребности.
Валентин избяга, а брат му Теодор преплува впечатляващото разстояние, като и двете инициативи се проведоха на територията на лесопарк "Липник" край Русе.
"Имахме много трудности, но успяхме да се справим. Първите дни всичко вървеше добре, но изведнъж времето се развали. Появиха се течения в езерото, а планктонът допълнително усложняваше плуването. След преминати 175 км се принудих да продължа в басейн, където наваксах. Последния ден времето се оправи и се върнах в езерото, където успешно финиширах", разказа пред "България Днес" Теодор.
Преди две години той беше вписан в Книгата на рекордите Гинес за преплуване на 10 километра с една ръка за 5 часа и 13 минути. Младежът признава, че водата в езерото е била много студена, но опитът от предишни състезания му е помогнал да се пребори.
По време на цялото събитие екип от медицински лица и рехабилитатори стоят зад гърба на двете момчета, а докато Теодор плува във водата, брат му плава с кану и следи за неговата сигурност и безопасност.
"Първият ден тичах по-малко от 40 км, тъй като бях в лодката до брат ми. Затова ми се наложи следващите дни да наваксвам. Появиха се много силни болки, но дори и те не ме спряха. Цялото тичане премина на открито и в последния ден успях да достигна поставеното като цел разстояние", каза пред вестника Валентин.
Сега пред братята предстои една седмица почивка, преди отново да се върнат към физическите натоварвания.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама